Kapalı olan Boralan ve Alican sınır kapıları TBMM gündeminde

ANKARA - HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Türkiye ile İran arasında bağlantıyı sağlayan Boralan Sınır Kapısı ve Türkiye ile Ermenistan arasında bağlantıyı sağlayan Alican Sınır Kapısı’nın açılmasına yönelik herhangi bir girişim olup olmadığını Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye ..

24 Aralık 2015 Perşembe, 12:53
Kapalı olan Boralan ve Alican sınır kapıları TBMM gündeminde
-

ANKARA - HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Türkiye ile İran arasında bağlantıyı sağlayan Boralan Sınır Kapısı ve Türkiye ile Ermenistan arasında bağlantıyı sağlayan Alican Sınır Kapısı’nın açılmasına yönelik herhangi bir girişim olup olmadığını Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na konuyla ilgili soru önergesi veren Milletvekili Adıyaman, Türkiye’nin ana ham madde ve pazar noktalarına en uzak bölgesinde bulunan Iğdır diğer illere göre iktisadi sektörlerin gelişmesi bakımından dezavantajlı konumda olduğunu ifade etti. HDP'li vekil, "Iğdır ili Ermenistan, Nahçıvan ve İran gibi üç ülkeye komşu olmasına rağmen, Iğdır’ın Ermenistana açılan Alican Sınır Kapısına 20 kilometre uzaklıkta 1993’ten beri kapalı ayrıca İran ve Türkiye arasındaki bağlantıyı sağlayan Boralan Sınır Kapısı yine kapalıdır. Ayrıca, Iğdır’da 2010 yılında Türkiye ve İran arasında yapılan Sınır İlleri Ekonomi İşbirliği toplantısı sonucunda Iğdır’da Boralan Sınır Ticaret Merkezinin açılması için protokoller imzalanmış; ancak sınır kapısının ne zaman açılacağı ise henüz netlik kazanmamıştır. 1992 yılında Türkiye ile Nahçıvan arasında açılan Dilucu Sınır Kapısı’yla yakalanan ticari avantaj sınır ticaretiyle ilgili yapılan düzenlemelerle sınır ticaretine konu olan ürünlerin kapsamının daraltılması, bazı ürünler için kota konulması, mazot ithalatına yönelik kararlar alınması sınır ticaretiyle ilgili avantajların bölge ekonomisine olan katkısının uzun soluklu olmasını engellemiştir.” dedi.

HDP'li Adıyaman, "Iğdır ilinin sınır il olması nedeniyle diğer bölgelerle kıyaslandığında avantajlı olduğu tek sektör dış ticaret ve lojistiktir. Bu sektörlerin gelişebilmesi için Iğdır iline yapılacak büyük ölçekli yatırımlar bölge ekonomisini hareketlendirecek aynı zamanda istihdamı arttıracaktır. Dış ticaretin gelişmesiyle sınır ülkelerinin ihtiyaç duyacağı mal ve ürünlerin bölgede cazip hale gelmesiyle potansiyel yatırımcılar bölgeye çekilerek bölge sanayisinin gelişmesi mümkün olacaktır. Lojistik sektörünün ihtiyaç duyduğu ileri ve geri bağlantılar nedeniyle bölgede çeşitli alanlarda hizmet sektörleri gelişecek, dolaysıyla yeni yatırım ve istihdam alanları ortaya çıkacaktır. Bu sebeple Iğdır ilinin geri kalmışlık sarmalından kurtulabilmesi Alican Sınır Kapısı ve Boralan Sınır Kapılarının açılması bölge halkının gelir ve refah düzeyinin arttırılmasına katkıda bulunacak ve ticaretin gelişmesinde rol oynayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisinde 1980’li yılların başından itibaren dışa açık kalkınma politikası benimsenip, ihracata yönelik sanayileşme stratejisi ile serbest bölgelerin önem kazandığını milli gelir ve toplumsal refahın yükseltilmesi hedeflendiğine dikkat çeken HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, şunları kaydetti: “Bu doğrultuda Dünya Ticaret Örgütüne üye olunmuş, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının kurulmasına öncülük edilmiş ve AB Gümrük Birliği gerçekleştirilmiştir. TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ‘Ortadoğu’nun en büyük projesi’ olarak nitelendirdiği Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi açısından Iğdır, Van ve Ağrı’nın serbest bölge olacağı bu üç ilimizi heyecanlandırmıştır. Fakat geçen zamanda üç ülkeye sınırı olan Iğdır ilimizin 'Serbest Ticaret Bölgesi' olacağı hususunda hiçbir pratik görülmemiştir.”

HDP'li vekil Adıyaman bu bağlamda; Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye şu soruları yöneltti:

"Türkiye ile İran arasında bağlantıyı sağlayan Boralan Sınır Kapısı ve Türkiye ile Ermenistan arasında bağlantıyı sağlayan Alican Sınır Kapısının açılmasına yönelik herhangi bir girişiminiz var mıdır?

Türkiye ile Nahçivan arasında bağlantıyı sağlayan Dilucu Sınır Kapısı açık olmasına rağmen bazı ticari ürünler için kota uygulamasına gidilmiş, sınır ticaretine konu olan ürünlerin kapsamı daraltılmış, mazot ithalatına yönelik zorlaştırıcı kararlar alınmıştır. Bu uygulamaların kaldırılması ve mazot ithalatını kolaylaştırmaya yönelik Bakanlığınızın bir girişimi var mıdır?

Iğdır ilimiz Serbest Ticaret Bölgesi kapsamına alınacak mıdır? Bu hususta bir çalışmanız var mıdır?”
CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
AVRUPA ŞAMPİYONU TAEKWONDO MİLLİ TAKIMIMIZ YURDA DÖNDÜ
ORYANTİRİNG TÜRKİYE ŞAMPİYONASI MERSİN’DE YAPILACAK
"KADIN HİKAYELERİ TİYATRO FESTİVALİ"
MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN 2025 YILI BÜTÇESİ 27 MİLYAR 500 MİLYON
TARSUS BELEDİYESİ YAĞIŞ SONRASI TAHRİBATI HIZLA GİDERİYOR
MUT BELEDİYE BAŞKANI ORHAN'A 2023 BAŞARI ÖDÜLÜ VERİLDİ
Tarsus’ta tehlike arz eden çatı malzemesi İtfaiye ekipleri tarafından söküldü
MERSİN MÜFTÜLÜĞÜ'NDEN, MERSİN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NE ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMA ZİYARETİ
BAŞKANVEKİLİ UYAN, YILMAZ İLE ŞAHİN'İ ZİYARET ETTİ
YUNUS EMRE GENGEÇ ÖGRETMEN DUALARLA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI