Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Yasin Sayıcı, kanser hastalığında erken teşhisin önemine vurgu yaparak, “Kanserde önemli olan erken teşhistir. Erken teşhis hayat kurtarıcıdır. Erken tanı için insanların çeşitli önlemler alma şansı var” dedi Dr. Sayıcı, erken teşhis için alınması gereken önleri anlattı.
Mersin'de artan talep ve hasta ihtiyaçlarına karşılık verebilmek için Onkoloji Radyolojik Görüntüleme Merkezi (Linear Akseleratör) tanı ve tedavi amaçlı kapasite artışına gidilerek ek bina inşa eden Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi, kanser hastalarına, en son teknolojik cihazlar ve uzman kadro ile hizmet vermeye devam ediyor.
Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Yasin Sayıcı, kanser hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Kanser hastalığının tanımını yapan Dr. Sayıcı, çoğu zaman hayati tehlikeye neden olabildiğini belirterek, “Vücudumuzda hücrelerimiz bir düzen içinde çalışır. Kanser, ‘kendi başına buyruk’ diyebileceğimiz hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalması ve ölümsüzlük kazanması ile oluşan bir hastalık. Kanser, yayılma özelliği taşımaktadır. Biz buna metastaz diyoruz. Bulunduğu organdan başka bir organa gidip oraya tekrar yerleşebilir. Bulunduğu organın tüm fonksiyonlarını bozarak hayati tehlikeye sebep olabilir” diye konuştu.
KANSERDE ERKEN ÖNLEM ŞANSI VAR
Kanser hastalığında erken teşhisin önemine vurgu yapan Dr. Sayısı, “Kanserde önemli olan erken teşhistir. Erken teşhis hayat kurtarıcıdır. Erken tanı için insanların çeşitli önlemler alma şansı var” dedi ve bu önlemleri şöyle sıraladı:
“Bazı hastalıklarda tarama programları var. Kadınlar için meme kanserinde tarama; 20 yaşından sonra kendi kendine muayene, 40 yaşından sonra da yılda bir kez mamografi önerilmektedir. 40 yaşından sonra her iki yılda bir doktor kontrolü önerilmektedir. Kolon kanseri taraması için de 50 yaşın üzerinde her insan bir kereye mahsus kolonoskopi yapılması tavsiye ediliyor. Normalse hekimin kararına göre 5 ila 10 yılda bir tekrarlanabilir. Yılda bir kez da gaitada gizli kan testi dediğimiz dışkıda kan tetkiki yapılması gerekmektedir. Rahim ağzı kanserinde de tarama mevcut. Kadınların belli dönemlerde simir testi yaptırması gerekiyor. Özellikle 18 yaş üzeri evli kadınların normalse; 2 yılda ya da 5 yılda hekimin uygun gördüğü aralıklarda simir testi yaptırmaları gerekiyor.”
KANSERDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kanser hastalığında çeşitli tedavi yöntemleri olduğunu anlatan Onkoloji Uzmanı Dr. Sayıcı, kanser hastalığının tedavisi hakkında da şu bilgileri verdi:
“Kanser hastalığının tedavisinde çeşitli yaklaşımlar var. Bunlardan biri cerrahidir. Cerrahi, erken evrede sarpanmış kanserlerin çoğunda ilk ve en önemli tedavi yöntemidir. Genelde kanser hastaları ameliyat olduktan sonra; evrelerine bakılarak gerek görüldüğünde koruma amaçlı kemoterapi uygulanabilir ve radyoterapi verilebilir. Cerrahi, erken tanılarda ana tedavi yöntemidir. Kemoterapi ameliyattan sonra koruma amaçlı verilebilir. Bir de geç tanılarda yaşam kalitesini ve yaşam süresini artırmak amacıyla kemoterapi verilebilir.”
HER İNSAN KANSER OLABİLİR
Onkolojinin kanser hastalığının tespit ve tedavisini yapan bir merkez olduğunu dile getiren Dr. Sayıcı, kanserin her insanda görülebileceğine işaret ederek, “Kadınlarda en sık görülen, meme, rahim ve kolon kanseri. Erkekler de ise, prostat, akciğer ve kolon kanseridir. Onkoloji tüm kanser hastalarının tespit ve tedavisinin yapıldığı merkezdir. Kanser tanısı almış tüm hastalarımız merkezimizde tedavi alabilmektedir” dedi.
Radyasyon onkolojisi ile birlikte Onkoloji Radyolojik Görüntüleme Merkezi’nin de (Linear Akseleratör) devreye gireceğini hatırlatan Dr. Sayıcı, “Hastanemize gelen hastalar, kanserle ilgili her türlü takip ve tedavilerini rahatlıkla yaptırabilecekler” bilgisini paylaştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.