KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ BAĞLAMINDA SOSYAL POLİTİKALAR ÇALIŞTAYI’ SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

BAŞKAN SEÇER: “BELEDİYE BAŞKANI TÜCCAR DEĞİL, KAMU GÖREVİ YAPAN YÖNETİCİDİR... YAPTIĞIMIZ HER HİZMETİN TOPLUMSAL BİR KARŞILIĞININ OLMASINI İSTERİZ”

18 Ekim 2024 Cuma, 19:44
KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ BAĞLAMINDA SOSYAL POLİTİKALAR ÇALIŞTAYI’ SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bağlamında Sosyal Politikalar Çalıştayı’ tamamlandı. CHP’li büyükşehir ve il belediyelerinden bürokratların da katılım sağladığı çalıştayın ana gündemini; ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Şiddet Konusunda Farkındalık Çalışmaları’ oluşturdu.

 

Çalıştayda, Türkiye’nin en önemli sorun alanları konuşuldu

Çalıştayın öğleden sonra yapılan oturumunun açılış konuşmalarını CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ile Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz yaptı. Çalıştayda 3 farklı alanda kurulan toplam 6 masada fikir alışverişi yapıldı. Masalar; Kültür Politikaları, Sosyal Politikalar ve Kadın Politikaları alanında çalıştılar.

 

‘Kadına Yönelik Şiddet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ masalarında; ‘Toplumsal Cinsiyet Temelli Sorunların Tespiti, Kadının Güçlenmesine Yönelik Uygulanan Çalışmalar, Kadınlara Yönelik Destek ve Hizmetler, Kadın Politikalarında Yenilikçi Yaklaşımlar, Kadın Politikaları Bağlamında Kurumsal Kapasitenin Güçlenmesi’ konuları üzerine duruldu.

 

‘Sosyal Politikalar’ masalarında ise ‘Sosyal Politikaların Uygulanmasına Dair Sorunların Tespiti, Sosyal Politikalarda Yenilikçi Yaklaşımlar, Belediyelerin Sosyal Politikalar Bağlamında Kurumsal Kapasitelerinin Güçlendirilmesi’ konu başlıklarında fikir alışverişi yapıldı.

 

‘Kültür Politikaları’ başlıklı masalarda ise ‘Kültür Politikalarının Uygulanmasına Dair Sorunların Tespiti, Kültür Politikalarında Yenilikçi Yaklaşımlar ve Belediyelerin Kültür Politikaları Bağlamında Kurumsal Kapasitelerinin Güçlendirilmesi’ konularına değinildi.

 

CHP’li büyükşehir ve il belediyelerinden katılım sağlayan bürokratlar, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları ile beraber iyi örnekleri konuşup, çözüm önerileri üzerinde durdular ve uygulanabilecek yenilikçi ve sürdürülebilir modellere ilişkin beyin fırtınası yaptılar. Çalıştayda masalardaki beyin fırtınasının ardından Masa Sonuç Sunumları’ yapıldı.

 

Başkan Seçer: “Belediye başkanı tüccar değil, kamu görevi yapan yöneticidir”

Çalıştaydaki görüşmelerin ardından ise Sonuç Bildirgesi CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün tarafından okundu.

 

Yaptığı kapanış konuşmasında, kadınların yaşadığı şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin evrensel bir sorun olduğunu ifade eden Başkan Seçer, yoksulluk gibi insana dair konuları içeren sosyal politikaların doğumdan başlayarak ölüme kadar geçen süreci kapsadığını söyledi. Başkan Seçer, “Bu süreçler; sosyal devlet, sosyal belediyecilik anlayışı içerisinde vatandaşlarımızla iç içe olma fırsatı veriyor” dedi. Bir kurumu temsil ettiklerini ancak aynı zamanda siyasi birer figür de olduklarını söyleyen Seçer, “Bizim oturduğumuz makamlar siyasi makamlardır. Yaptığımız her hizmetin toplumsal bir karşılığının olmasını isteriz. Eğer tüccar olsaydık, bir kar amacı gütseydik yaptığımız işlerden en maksimum karı elde etme çabası içerisinde olurduk. Oysa belediye başkanı tüccar değil, kamu görevi yapan ama siyasi bir makamı işgal eden yöneticilerdir” diye konuştu.

 

“Biz iktidar olmak istiyoruz”

Belediye başkanlarının halk tarafından seçildiğini ancak günümüzde keyfi kararlarla görevden alınabildiklerine vurgu yapan Seçer şunları söyledi:

“Burada vermek istediğim mesaj şudur: Biz iktidar olmak istiyoruz. Bu yaptıklarımızın bir karşılığı olmalı. Bizim belediyeler olarak, belediye başkanları olarak yaptıklarımız sadece başkanlara oy olarak yansırsa partim açısından hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. ‘Vahap Seçer belediyeciliği’ ya da ‘Zeydan Karalar belediyeciliği’ yoktur, olmamalıdır. ‘Olsa olsa Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediyecilik anlayışı’ vardır; yani CHP belediyeciliği. Eğer bu böyle olursa iktidar olur. Eğer şahsa matuf belediyecilik reklam olarak öne çıkartılırsa o zaman CHP bu çalışmalardan hiçbir siyasi kazanım elde etmez. Böyle gelmiş böyle gider. Oysa bizim ülkemize borcumuz var. Ülkemizi girdiği bu buhranlı süreçten çıkartmak istiyoruz ama bunu partimiz aracılığıyla yapacağız.”

 

“Şahsi belediyecilik yoktur, parti belediyeciliği vardır”

CHP’nin yönetim kadrolarının toplumun tüm kesimlerine parti politikalarını bıkmadan ve usanmadan anlatması gerektiğinin altını çizen Seçer, “Partimizin başarısı hepimizin başarısı olacaktır. Şahsi belediyecilik yoktur, parti belediyeciliği vardır. CHP bunu öne çıkarmalıdır. Eğer bugüne kadar CHP’ye oy vermemiş insanların ilgisini çekmek istiyorsak, bunu tetikleyecek en önemli unsur, bana göre sosyal politikalardır” dedi.

 

“Ekonomik sorunlar ve yoksulluk derinleşerek devam edecek”

Günümüz Türkiye’sinde yaşanan ekonomik sorunların ve buna bağlı olarak yoksulluğun derinleşerek devam edeceği öngörüsünde bulunan Seçer, “Arzu etmezdik ama bu da bize sosyal politikalar uygulamalarında çok mümbit bir alan yaratacak. Yeni göreve gelmiş arkadaşlarımızın bu tespitlere ve uyarılara ihtiyacı var. Bütçe harcamalarında sosyal politikalara ağırlık versinler” diye konuştu.

 

Konuşmasının sonunda gerçekleştirilen çalıştaya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Seçer sözlerini “Eğer burada birbirimize yararlı olabildiysek, fikir alışverişinde bulunabildiysek çok büyük iş yaptık. Bunun parasal karşılığı yok. Bilgi parayla ölçülmez; emek, zaman ve birikim ister, çok değerlidir” diyerek tamamladı.

 

Tüzün: “Amacımız, Mersin Büyükşehir’in diğer kentlerde uygulanabilir projelerini aktarmak”

CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, farklı belediyelerin uygulanabilir örnekleri alması açısından çalıştayın önemli olduğunu söyleyerek, “Buradaki temel gayemiz ve amacımız Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı hizmetlerin diğer kentlerde uygulanabilir olanlarını sizlere aktarmak” dedi. Tüzün, yerel yönetimlerdeki başarılarının çok önemli olduğunu ve bunu genel seçimlerde taçlandırmak istediklerinin altını çizerek, “31 Mart’taki yüzde 38’lik oyumuzu yapılacak ilk seçimlerde en az yüzde 50’nin üzerine çıkartarak Türkiye’yi yönetmek istiyoruz” diye konuştu

 

Gökayaz: “Toplumun her kesimini kapsayıcı pek çok uygulamayı hayata geçirdik”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz yaptığı konuşmada, Mersin Büyükşehir olarak kadınların toplumsal hayatta hak ettikleri yere gelmeleri, hakları ve eşitlikleri için gerçekleştirdikleri çalışmaları azimle sürdüreceklerini dile getirdi. Gökayaz, “Sosyal ve ekonomik problemleri göz önünde bulundurarak; kalkınmaya duyarlı, katılımcı ve sürdürülebilir bir sosyal belediyecilik anlayışıyla; kadınlar, çocuklar, göçmenler, yaş almışlar, özel gereksinimli bireyler gibi toplumun her kesimini kapsayıcı pek çok uygulamayı hayata geçirdik” diye konuştu.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Başkan Seçer’in öncülüğünde, sadece fiziksel değil, toplumsal altyapıyı da güçlendiren bir yaklaşımla hizmetler ürettiklerini aktaran Gökayaz, “Daha adil ve yaşanabilir bir Mersin için kapsayıcı sosyal politikalar geliştirmek, vatandaşların üretime ve istihdama katılmasını sağlamak, yaşam koşullarını iyileştirmek ve gelir adaletsizliğinden kaynaklanan eşitsizliği ortadan kaldırmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Sonuç bildirgesi ana hatları…

15 maddeden oluşan sonuç bildirgesinde ana hatlarıyla CHP’li Belediyelerde; İstanbul Sözleşmesi’nin ayrım gözetmeme ilkesini temel alarak belediyelerin toplumsal cinsiyet eşitliğini bir yönetim şekli olarak benimsedikleri ve ‘Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nın imzalanması, kadınların maruz kaldığı toplumsal cinsiyet temelli sorunların tespiti ve raporlanması, Yerel Eşitlik Eylem Planı ile yerelde yapılacak çalışmaların temel stratejisini belirleme ve izlenebilirliğini sağlama, şiddet mağduru kadınların başvurabileceği Kadın Danışma Merkezleri’nin açılması konu başlıkları üzerine kararlar alındı. Kadınların iş gücü piyasasına katılımını destekleyerek, ekonomik bağımsızlığının sağlanması, belediyelerin karar alma mekanizmalarında kadınların daha fazla yer almasının sağlanması, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe uygulanması da önemli maddeler arasında yer alıyor. Kadınların yoğun olarak kullandığı alanların güvenli hale getirilmesi, engelli kadınlara yönelik mesleki eğitim kursları açılması, var olanların yaygınlaştırılması, çocuk yaştan itibaren cinsel sağlık eğitimi verilmesi ve kadın sağlığı tarama alanları oluşturulması, kız çocukların eğitime devam edebilmesi ve çocuk işçiliğinin önlenmesi üzerine de önemli kararlar alındı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
MERSİN FUTBOL HAKEMLERİ VE GÖZLEMCİLER DERNEĞİ SEZON AÇTI
TARSUS BELEDİYESİ, SORUNLARI YERİNDE TESPİTİ İÇİN KÖY GEZİLERİNE BAŞLADI
AK PARTİ'NİN HİZMETKARI BÜLENT GÖÇMEN ADAY
KAYMAKAM AKYÜZ'DEN MUHARLAR HAFTASI KUTLAMA ZİYARETİ
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ İLE İLGİLİ SUNUM YAPILDI
TOROSLAR’IN 2025 BÜTÇESİ 2 MİLYAR 220 MİLYON 570 BİN TL
KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ BAĞLAMINDA SOSYAL POLİTİKALAR ÇALIŞTAYI’ SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
Mersin, savunma sanayine personel yetiştiriyor
MERSİN'DE VATANDAŞLAR BOŞ ARAZİYE ATILAN HAYVAN KEMİKLERİNİN KOKUSUNDAN ŞİKAYETÇİ
TARSUS'TA YEM BİTKİSİ DEMONSTRASYON TARLA GÜNÜ DÜZENLENDİ