Kızılkaya, kadınlar arasında anlamlı bir kültürel kaynaşma örneği sundu. Çalınan türkülerle evrensel barış mesajlarının verildiği buluşma, kol kola çekilen halaylar eşliğinde şenlik havasına dönüştü.
Meral Seçer, yapılan bu buluşmaların kurdukları kadın kooperatifi için önemine değinerek, “Kırsal gezilerimizin bize çok faydası olduğunu görüyoruz. Bunu kooperatif kurulumundan sonra daha iyi anladık. Biz aslında şu anda alanı tanıyoruz. Hangi köyümüzde neler üretiliyor, kadınlarımız neler yapıyor, bunları görüyoruz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın Çocuk ve Aile Dairesi Başkanlığı tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen Kırsal Mahalle Buluşmaları’nın onuncusu, Toroslar İlçesi’nde yer alan Kızılkaya Mahallesi’nde gerçekleşti. Kızılkaya Yeni Dünya Derneği’ne ait alanda gerçekleştirilen buluşmada, kadınlar ürettikleri ürünleri satarak, ekonomilerine katkı sağlarken, bir yandan da kol kola halaylar çekti. Doğal zenginliğe sahip Kızılkaya’da muhabbet ve türkülerle süren buluşma, şenlik havasına dönüştü.
Mersin’in merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan ve nüfusunun yoğunluklu olarak tahtacılıkla uğraştığı Kızılkaya’da kolektif bir anlayışla kurulan Yeni Dünya Derneği, geniş alanda orman ürünleriyle kurulan alanlarla beğeni topladı. Buluşmaya katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in eşi Meral Seçer ile Kadın Çocuk ve Aile Dairesi Başkanlığı’nın yöneticilerinden Şerife Hasoğlu Dokucu ile birlikte buluşma alanını gezen kadınlar, alanda orman ürünlerinden yapılan kamp alanı, tiyatro sahnesi, sinema, oyun alanları gibi yerleri büyük bir ilgiyle karşıladı. Etkinlik sonunda çekilen toplu anı fotoğrafının ardından mahalle sakinlerinden Hüseyin Kara’nın yöresel oyun biçimleriyle ilgili anlattığı hikaye, misafirlere keyifli anlar yaşattı.
“İnsan sevgisini yansıtan bir anlayış var burada”
Buluşmaya katılan Meral Seçer, Kızılkaya Mahalle Muhtarı Candan Kara’yla birlikte alanı dolaşarak, Kızılkaya’da bir kadın muhtarın bulunmasından memnun olduğunu dile getirdi. Seçer, Kırsal Mahalle Buluşmaları’nın kadın emeğinin değerlendirilmesi noktasındaki önemine değinerek, şunları söyledi:
“Kızılkaya’ya gelip bu güzel insanları tanıdığım için çok mutlu olduğumu söyleyebilirim. Çok değişik bir ambiyansta, farklı bir kültürü, doğa sevgisini, insan sevgisini yansıtan bir anlayış var burada. En önemli özelliğinden birisi de muhtarının kadın olması. Gerçekten güçlü bir kadın. Kendisi muhtar olunca eşi de onun basın danışmanı olmuş. Aralarında öyle bir espri var. Şimdi kooperatifimiz kuruldu. Amacımız özellikle kırsal alanda dar gelirli olmak üzere kentte kadınlarımızı üretime yönlendirmek. Bu kırsal gezilerimizin bize çok faydası olduğunu görüyoruz. Bunu kooperatif kurulumundan sonra daha iyi anladık. Biz aslında şu anda alanı tanıyoruz. Hangi köyümüzde neler üretiliyor, kadınlarımız neler yapıyor, bunları görüyoruz. Bu anlamda kooperatifimiz daha güçlü olacak. Kadınlarımızı, muhtarımızı kutluyoruz. Muhtar sayısının bir dahaki seçimlerde artmasını istiyoruz, olacağına da inanıyoruz. Kadınlarımızın çok güçlü olduğunu gördük. Çok mutluyuz.”
“Kızılkaya’ya ilk kez böyle bir ziyaret oldu”
Kurulumu tamamlanan kadın kooperatifinin Kızılkaya’daki kadınlar için büyük avantaj sağlayacağını dile getiren Kızılkaya Mahalle Muhtarı Candan Kara ise buluşmanın mahallelerinde gerçekleşmesinden memnun kaldıklarını belirterek, “Kızılkaya öncelikle kendi yağında kavrulan bir yer. İnsanlar daha çok doğada olmayı seviyor, ormanla ilgileniyor. Ben özellikle bu kooperatifin kurulmasına çok sevindim. Çünkü buradaki insanların ne yapacaklarıyla, ne üretecekleriyle ilgili bir fikirleri yoktu. Ürettiklerini ne yapacaklarıyla ilgili fikirleri yoktu. Şimdi bir adres oldu. Onun için çok mutluyum, çok seviniyorum. Öncülük edenlere, özellikle Meral Hanım’a ve Şerife Hanım’a çok teşekkür ediyorum. İlk kez böyle bir ziyaret oldu. Ziyaretlerinden dolayı da çok teşekkür ediyorum. Çok memnun oldum” diye konuştu.
Ürünlerinin değerlendirilmesinden mutluluk duydu
Yöresel ürünlerini sergileyerek yaptığı satışla ekonomisine katkı sağlayan Elif Kara, Kızılkaya’da bu tarz bir buluşma gerçekleştirilmesinden duyduğu mutluluğu anlatarak “40 senedir Kızılkaya Köyü’nde yaşıyorum. Önce orman işiyle uğraşıyorduk. Şimdi de bahçeyle uğraşıyoruz. Bahçede şeftalimiz, cevizimiz var, meyvemiz oluyor, domates, fasulye ekiyoruz. Bunların satışını yapıyoruz. Salça, nane gibi şeyler çıkarıp satıyoruz, geçimimizi sağlıyoruz. Burada cevizlerimi sattım. Cevizi beğendiler. Daha olsa alacaklardı. Böyle bir etkinliği düzenlediği için Belediye Başkanımız’a teşekkür ederim” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.