İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehiriçi ulaşımında gelecek 15 yılı şekillendirecek, “İzmir Ulaşım Ana Planı” hazırlıklarına devam ediyor. 40 bin hanede 120 bin kişiyle anket yapan belediye, 30 ilçenin yerel yöneticilerini de biraraya getirerek süreçle ilgili bilgi verdi. Belediye meclis salonundaki toplantıya, 30 ilçe belediyesinde görevli ulaşım ve planlama bölümleri yöneticileri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, bugüne kadar ulaşımla ilgili çalışmaların, 2009 yılında onaylanmış “İzmir Ulaşım Ana Planı” doğrultusunda yürütüldüğünü, sınırlara 30 ilçenin dahil edilmesiyle birlikte İzmir bütünü için ana planı güncelleyeceklerini belirtti. İlçe belediyeleriyle yapılan bu toplantıların devam edeceğini, gelecek görüş, öneri ve isteklerin, ulaşım ana planının yatırımlarını doğru yönlendirmesini sağlayacağını anlattı. Şehiriçinde yürütülen önemli ulaşım yatırımlarıyla ilgili de bilgi veren Genel Sekreter Yardımcısı Gökçe, şöyle devam etti: “Deniz ulaşımının kara ulaşımından aldığı payı arttırmak için önemli çalışmalar yapıyoruz. Yeni aldığımız 15 yolcu gemisinden sekizi, üç yolcu arabalı vapurundan da biri hizmete girdi. Diğerleri de arka arkaya geliyor. Bu yıl Foça’ya başlattığımız seferleri, seneye Urla ve Mordoğan’a yapacağız. Tam Adaptif Akıllı Trafik Sistemimiz, Türkiye’de ilk olacak. Toros’ta, Akıllı Trafik Yönetim Merkezi kuruyoruz. Pilot uygulama yaptığımız Bornova ve Bayraklı’da, kavşak sıkışıklığında iyileşmeler görüyoruz. Yaygınlaştıkça kavşaklarda bekleme süresi azalacak. Raylı sistem, tramvay, yol yapım, alt ve üst geçit yatırımlarımız devam ediyor. Bergama’dan Dikili’ye, Dikili’den Kınık’a kadar tüm ilçeleri kapsayarak hazırlanacak İzmir Ulaşım Ana Planı’nda, kentin temel sorunlarıyla ilgili sizlerden doğru girdiler almamız ve plana dahil etmemiz çok önemli.”
Toplantıda ayrıca 2015 Ağustos ayında başlayan ve 2017 Nisan ayında tamamlanacak İzmir Ulaşım Ana Planı çalışmaları hakkında bir sunum yapıldı. Buna göre planı güncelleme çalışmaları, 250 kişilik bir ekiple yürütülüyor. Vatandaşların ulaşım ihtiyaçlarının belirlenmesi, taleplerin alınması ve yeni ulaşım ana planının bu doğrultuda şekillenmesi amacıyla alanında uzman ekipler tarafından, toplam 40 bin hanede 120 bin kişiyle iki aydır görüşmeler yapılıyor. Anket çalışması kısa bir süre sonra sonuçlanacak. Ayrıca 5 bin sürücü, yolcu ve yayayla da anketler yapılacak.
Bu çalışmalarla günlük yolculuk verileri toplanacak ve özellikleri dikkate alınarak, gelecekte şehir genelinde oluşacak talep tahmin edilerek, buna uygun bir ulaşım ağı oluşturulacak. Ayrıca plan kapsamında karayolu şebekesi önerileri, toplu taşıma sistemi hat ve işletme planları, raylı sistem önerileri, yaya yolu ve bisiklet yolu geliştirme önerileri, otopark politikaları, şehirlerarası ve kırsal kesim ulaşım bağlantıları gibi projelere bilimsel bir altlık oluşturulacak. Plan çalışmaları kapsamında 1/1000 ölçekli şehir merkezi trafik sirkülasyon planları, 100 tane hemzemin kavşak ön projesi, 10 tane köprülü kavşak ön projesi, raylı sistem ön projeleri, karayolu koridor ön projeleri, toplu taşıma sistemleri ön fizibiliteleri, İzmir’e uygun ulaşım modelleme yazılımı ve trafik simülasyon yazılımı hazırlanacak. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.