İZMİR - Yunanistan'ın Selanik Belediyesi, şehrin turizm, eğitim ve iş olanaklarının tanıtımı için İzmir’de bir toplantı düzenledi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) evsahipliğinde, Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris ve Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis’in de katıldığı toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iki şehir arasındaki bağları ekonomi ve kültür işbirlikleriyle daha da güçlendirmek durumunda olduklarını söyledi. Aralarında sadece 30 dakikalık uçuş mesafesi olan bu şehirler arasındaki ulaşılabilirliğin kolaylaştırılmasını gerektiğini belirterek, “Bizler sadece coğrafi olarak değil, kalben de birbirine çok yakın olan iki ülkeyiz. Bize düşen görev, insanlık mirası olarak nitelendirebileceğimiz ortak bir kültüre ve kültürel varlıklara sahip olan Türkiye ve Yunanistan halkları arasındaki bu dostluk ve diyalog zeminini daha da sağlamlaştırmak ve kalıcı hale getirmektir.” şeklinde konuştu.
Türkiye ile Yunanistan’ın birbirine çok benzediğini kendi gözleriyle görmek isteyenlere İzmir ve Selanik'i ziyaret etmelerini öneren Başkan Kocaoğlu, “İzmir ve Selanik, sımsıcak bağlarla örülmüş iki dost kent. Limanlarımız arasında kuracağımız iki taraflı ve güçlü bir taşımacılık hattı sayesinde Avrupa ile Uzakdoğu, Güneydoğu Asya ile Ortadoğu arasında çok stratejik bir köprü olabiliriz. Emin olun, bunlar daha başlangıç. İzmir ve Selanik olarak el ele verip yakın gelecekte çok önemli işbirliklerine imza atacağız. Birlikte başaracağız.” dedi.
Başkan Boutaris ise konuşmasına, Kocaoğlu ve İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'a, desteklerinden ötürü teşekkür ederek başladı. İzmir'e geldiğinde kendisini evinde gibi hissettiğini söyleyen Boutaris, “Ben şahsen Türkleri kardeş, Avrupalıları ise bir ortak gibi görüyorum. Kardeşle her zaman kavga eder ve her zaman barışırsınız ama ortakla kavga ettin mi bir daha barışamazsın.” şeklinde konuştu. Boutaris, İzmir ve Selanik’i, anneleri İstanbul olan iki kız kardeşe benzetti.
İZTO Başkanı Demirtaş da Ege Denizi'nin iki ülkeyi ayıran değil, birleştiren bir deniz olduğunu belirterek, “Tarihten gelen ortak özellikleriyle Ege’nin iki yakasındaki iki şehir olan İzmir ile Selanik’in de artık geçmişte olduğu gibi birleşmesinin zamanı geldi. İzmir ile Selanik’i havadan bağlamıştık, ara verildi. Şimdi sıra, iki şehri denizden bağlamaya geldi. Denizyoluyla da seferler başladıktan sonra daha da yakınlaşacağız. Selanik, İzmir’in Balkanlar ve Avrupa’ya açılan kapısı olabilir. Havayolunun ardından denizyolu seferlerinin başlamasıyla birlikte turizmin tetiklediği, ticaretle gelişerek artan bir işbirliğimiz olabilir. İzmir üzerinden denizyoluyla başlayarak Selanik’e ulaşan ve tren yoluyla Avrupa’ya ulaşan entegre bir taşımacılık geliştirmeliyiz.” dedi.
Büyükelçi Loukais ise iki şehrin tarih boyunca birçok ortak yönü olduğuna vurgu yaparak başladığı konuşmasında, “Son yıllarda İzmir ve Selanik, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkilerde beraber, el ele ön sıradadırlar. Bunun iki halkın tanışmasına, dayanışmasına olan katkıları çok büyüktür.” dedi. Loukakis, İzmir’in son dönemde sadece Yunanistan’ın değil, bütün Avrupa’nın önemli bir çekim merkezi olduğunu sözlerine ekledi. Turizm, uluslarası ilişkiler ve e-yönetimden sorumlu Selanik Belediye Başkan Yardımcısı Spiros Pengas da İzmir'deki misafirperverlikten çok etkilendiklerini söyledi.
TURSAB İzmir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Gençay, Yunan adalarıyla 10 yıldır ciddi bir çalışma yaptıklarını kaydederek, “Bugüne geleceğimize inanıyorduk; hedef koyduk ve Yunan adalarına 2005'te 5 bin kişi götürürken bugün 55 bin kişiye ulaştık. Şimdi artık Kuzey Yunanistan'ı hedef olarak seçtik. Başta Selanik destinasyonlu bir hedef bu. İki şehir olarak çok ortak noktamız var. En önemli ortak paydamız ise Mustafa Kemal Atatürk. Adalardaki başarımızı, gitgide buraya taşıyacağız. Biz Yunan adalarıyla çalışmaktan mutluyuz. Bu potansiyeli, kardeş kentimize mutlaka taşıyacağız.” şeklinde konuştu. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.