BURSA - İstanbul ile İzmir arasını 3,5 saate indirmesi planlanan İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin Bursa-Gemlik arasındaki 1250 metre uzunluğundaki tünel Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıldı. Selçukgazi Tüneli ışık göründü törenine katılan Yıldırım iş makinesinde operatör koltuğuna oturup tünelin son kalan kısmını deldi. Yer yer iş makinesine hakim olmakta zorlandığı gözlenen Bakan Yıldırım’ın yanında ise operatör hazır bekledi.
Bakan Binali Yıldırım, tarih projede tarihi bir ana tanıklık ettiklerini belirterek, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir’i birbirine otoyolla birleştirme fikrinin 1970’li yıllar gibi çok uzun zamana dayandığını söyledi. Birkaç deneme yapılmasına rağmen sonuç alınamadığını ve 1999 depreminden sonra projenin tamamen rafa kalktığını anlatan Yıldırım, “Tabi proje büyük, finansman maliyeti ile düşündüğünüz zaman 10 milyarı buluyor. Böylesine büyük bir projeyi genel bütçe imkanları ve yatırım kaynakları ile gerçekleştirmek takibi kolay değil. O yüzden arkadaşlarımızla düşündük, taşındık ve burada en seri şekilde ancak kamu özel ortaklığı ile bu büyük projeyi gerçekleştirebileceğimize karar verdik. 2009 Mart’ında. Yani dünya krizinin en derin yaşandığı bir dönemde biz bu projenin ihalesini gerçekleştirdik.” dedi.
1250 METRELİK TÜNELDE IŞIK GÖRÜNDÜ
Projenin önemli bir aşamasına gelindiğini anlatan Bakan Yıldırım, “Az önce iki tünelin, İstanbul tarafından gelişte sol tarafta kalan tünelin, diğer uçtan, Bursa tarafı ile Gemlik tarafı arasındaki iki taraftan çalışma devam ediyordu ve bu iki çalışmayı birbiri ile buluşturduk ve ışığı gördü.” şeklinde konuştu.
Gemlik ile Bursa arasında ki kısmın yarma açık geçiş şeklinde planlanmasına rağmen yeşil alanın tahrip edilmemesi için tünel yapılmasına karar verdiklerini anlatan Yıldırım, daha pahalı olmasına rağmen iki adet 1250 metrelik tünel geçişini sağladıklarını söyledi.
TÜNELLERİN ADI TARTIŞILIYOR
Tünellerin adının çok tartışıldığını anlatan Yıldırım, “Tünelin adı Dürdane mi, Selçukgazi mi olsun, yoksa Osmangazi mi olsun. Bu güzel bir tartışma ama bu tartışmanın ayarını fazla kaçırmamak lazım. Asıl işe bakmak lazım. Merak etmeyin bu bölgede emeği olan, hakkı olan herkesin hakkı gözetilecek ve en yakışan ismi de buraya vereceğiz, hiç endişeniz olmasın.” ifadelerini kullandı.
PROJENİN ADI İSTANBUL-İZMİR OTOYOLU
Projenin adının İstanbul-İzmir Otoyolu olduğunun altını çizen Bakan Binali Yıldırım, şöyle devam etti: “İstanbul-İzmir otoyolunun birinci ve en önemli durağı Bursa. Başlama bitme noktasını dikkate aldığınızda yolun ismi İstanbul- İzmir otoyoludur. Bunun ilk ve en önemli durağı da Bursa’dır. Bu yolun açılması ile birlikte Bursa’nın merkezinden Sabiha Gökçen Havaalanına en geç 45 dakikada gelmiş oluruz.”
Projenin etap etap hizmete gireceğini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti: “Birinci etapta Altınova Orhangazi arası yaklaşık 40 kilometre. Burası hizmete alınacak. Hemen arkasından dünyanın en uzun dördüncü köprüsü İzmit Körfez Köprüsü açılmış olacak. Bir adım sonrada İstanbul-Bursa arası çevre yoluna toplam 80 kilometre civarında bölümü 2016 bitmeden hizmete alınacak. Geriye kalan Bursa Balıkesir, Manisa, İzmir tarafı 2016’nın sonuna doğru İzmir’den Manisa’ya doğru ve Belkahve tünelleri de dahil 22 kilometrelik bir bölümde hizmete alınmış olacak. Planlandığı gibi 2018’de tamamen İzmir-İstanbul arası ana gövde 385 kilometre, kolları ile katılım yolları ile 433 kilometre olmak üzere ve birde dünyanın en büyük dördüncü köprüsü dahil İstanbul-Bursa-İzmir otoyolu tamamen hizmete verilmiş olacak. Normal şartlarda bu projenin tamamlanma süresi için öngörülen zaman 7 yıl. Ama fiilen başladığı andan bitişine kadar geçen süre bu sürenin altına inecek. Yaklaşık 5 seneye inmiş olacak.”
YÜZDE 50 İLERLEYEN PROJEDE KAMULAŞTIRMA İÇİN 1 MİLYAR 750 MİLYON LİRA AKTARILDI
Bu güne kadar projede yüzde 50 oranında ilerleme kat ettiklerinin altını çizen Yıldırım, şu bilgileri verdi: “Kamulaştırma hariç 10,5 milyar, eski parayla 10,5 katrilyonluk bir harcama yapılmış. Burada günde doğrudan çalışanların sayısı yaklaşık 8 bin. Dolaylı çalışanları koyduğunuz zaman dörtle beşle çarpın. Bu işten ekmek yiyenlerin sayısı 50-60 bini geçiyor. Ayrıca 1600 makine çalışıyor. Bu bölgede bu güne kadar yaptığımız kamulaştırmalarla bölge halkına 1 milyar 750 milyon doğrudan kaynak aktardır.”
KRALLAR İÇİN DEĞİL KURALLARA UYANLAR İÇİN YOL YAPIYORUZ
İstanbul-İzmir otoyolunun bitmesi halinde iki şehir arasındaki ulaşımın 3 saatten daha az bir süreye ineceğini anlatan Bakan Binali Yıldırım, sözlerini şöyle noktaladı: “Kuralları ihlal etmeden, 132 kilometreyi geçmeden geldiğiniz zaman bile İstanbul’dan İzmir’e 3 saatin altında bir sürede gelebileceksiniz. Ama yolların kıralı olmaz, yolların kuralı olur. Krallar için değil, kurallara uyan sürücüler için yol yapıyoruz. Çünkü vatandaşlarımızın canı, malı bizim için her şeyin önünde gelir.” Bakan Binali Yıldırım ve beraberindekiler açılan tünelden geçerek alandan ayrıldı. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.