MERSİN - Mersin merkez Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, dezavantajlı bireylerin ekonomik ve sosyal olarak toplumdan dışlanmaması için destek olunmasının şart olduğunu belirtti.
Toroslar Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu Türkiye genelindeki 10 ilde 12 belediye tarafından uygulanan İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP)’nin 4’üncü çalıştayı Toroslar'da gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı otoritesinde Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) önderliğindeki Yerel İşgücü Piyasası analizini konu alan çalıştaya Mersin Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Celal Taş, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, mahalle muhtarları ve Toroslar ilçesinde faaliyet gösteren iş adamları katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, dezavantajlı bireylerin ekonomik ve sosyal olarak toplumdan dışlandıklarına dikkat çekti. Sorunlarla mücadele eden dezavantajlı bireylere destek olunması için sosyal hizmetlerin geliştirilmesinin önemli olduğunu belirten Tuna, şunları söyledi: “Türkiye’de bu tür hizmetlerin daha da geliştirilmesi gerekmektedir. Bir yandan mevcut hizmetlerde kurumsal koordinasyon eksikliği yaşanırken öte yandan da toplumun bu bireylerin sorunlarına ilişkin farkındalığının düşük olması nedeniyle dezavantajlı bireylerin istihdam olanakları düşük kalmaktadır. İSKEP bu noktada ortaya çıkmış ve uygulanmaya başlanmıştır. Projenin hedefi; seçilen pilot belediyelerde Türkiye Belediyeler Birliği’nin denetiminde ve rehberliğinde istihdam ve sosyal destek hizmetlerinin koordinasyonu çerçevesinde sunulmasına yönelik bir model geliştirmek ve bunu uygulamak suretiyle dezavantajlı bireylerin iş gücü piyasasına sürdürülebilir şekilde entegrasyonlarında katkıda bulunmaktır."
Toroslar Belediyesi olarak dezavantajlı bireyler arasında Romanlar, çalışan çocuklar ve aileleri ile engelliler olmak üzere üç hedef grubu tespit ettiklerini ifade eden Tuna şöyle devam etti: "Roman vatandaşlarımız için Alsancak mahallemizde oluşturmuş hasır örme atölyesi İŞKUR aracılığı ile oraya gelen bayanlarımıza günlük yevmiye vermek suretiyle yaptığımız çok özellikli bir çalışma. Şu an atölyemizde 30 insanımız eğitim almakta ve bunu üretime yöneltmekte. Eğitim alan bayanlarımızın çocukları içinde 'Kadınlar İşe, Çocuklar Kreşe' sloganıyla bir kreş kurarak çocuklarımızın da burada eğitim almalarına katkıda bulunmaktayız. Çalışan çocuklarımız ve ailelerine yönelik ise özellikle bölgemizdeki iş adamlarımızı zaman zaman ziyaret ediyoruz. İnşallah ellerinde olan eski makineleri bize verecekler. Bizde Fen İşleri Müdürlüğümüz himayesinde kurduğumuz bir atölyede özellikle çalışan çocuklarımız ve ailelerini çivi ve tel imalatı atölyesi oluşturacağız. Böylelikle o çocuklarımızı hem üreten eller pozisyonuna dönüştürmek hem de o yapıdan kurtarıp kendi işlerini yapabilecek pozisyona getireceğiz. Buna da inşallah 2016 ayı başlarında hayata geçirmeyi planlıyoruz."
Engelliler için Engelliler Akademisi kurduklarını hatırlatan Tuna, "Bu tip faaliyetlerin içerisine girme anlamında engellilerimizi çekemedik. Bu noktada mahalle muhtarlarımızdan dezavantajlı bireylerimizin tespiti noktasında destek bekliyoruz. İnşallah, Engelliler Akademimizde birinci etapta takı tasarım ardından da koli bandı imalatı noktasında engellilerimizin üretime katkı sunmasına vesile olacağız. İnsanların bir toplum içerisinde tek başına mutlu olması mümkün değil. Mutsuz olan herkesi mutluluğun ortalamasına getireceksiniz ki toplamda mutluluğu tesis edesiniz. Onun için iş adamlarımızın da olaylara hassas bakışları bizleri gelecekle ilgili umutlandırıyor." diye konuştu.
Mersin Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman ise İSKEP'in öneminden bahsederek hedef gruplarla ilgili yapmış oldukları çalışmalardan dolayı Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya teşekkür etti. Duman, şunları ifade etti: “İSKEP çok önemli bir proje. Çünkü bu projeyle dezavantajlı grupların istihdamı ile alakalı olarak hem kurumlar arası koordinasyon hem de onların eğitimlerinin arttırılarak istihdama kazandırılması amaçlanıyor. Engelliler Akademisi ile engellilerimiz için devamlı bir eğitim merkezi kurmalarından dolayı Toroslar Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Mersin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Ejder’in yaptığı sunuma geçildi. Sunumda İSKEP İstihdam Uzmanı Nurgül Öğüt ve İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Özlem Gümüş söz alarak, düşüncelerini paylaştı. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.