Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, 18 Kasım Dünya KOAH (Kronik Obstrüktif –Tıkacıyı- Akciğer Hastalığı) Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bu hastalıkla ilgili bilgi verdi.
KOAH’ın tüm dünyada her yıl 2,9 milyon insanın ölümüne yol açtığını ve 3’üncü ölüm nedeni haline geldiğini kaydeden Uzm. Dr. Usalan, korunmak için fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekti. Dr. Usalan, 20 yıl boyunca KOAH vakalarının incelenmesi sonucu elde edilen bilgilere göre, haftada 2 saat ve daha fazla yürüyüş yapanlarda, hem bu hastalığa yakalanma hem de ölme oranında yüzde 30-40 azalma olduğunu söyledi.
ÖNCE SİGARADAN KURTULUN
KOAH’ın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebildiğini ve tedavi edilebildiğini kaydeden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, hastanın yapması gereken ilk işin sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurması olduğunu söyledi. Dr. Usalan, “Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması önemli bir adımdır. Yeterli bir fiziksel aktivite için ağır egzersizlere gerek yoktur, haftanın çoğu günleri yapılan orta yoğunluktaki fiziksel aktivite yeterlidir” dedi.
KOAH’TA RİSK FAKTÖRLERİ
KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörünün sigara dumanı olduğunu belirten Uzm. Dr. Adnan K. Usalan, “Diğer tip tütün kullanımı (pipo, puro, nargile vb.) ve çevresel tütün dumanı da KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır. KOAH gelişiminde genetik risk faktörlerinin rolü henüz çok iyi aydınlatılamamış olmasına rağmen, sağlıkta eşitsizlik, özellikle biyomas (odun, tezek, kök benzeri yakıt) kullanımına ikincil iç ortam hava kirliliği ve tozlu‐dumanlı işyerlerinde çalışmanın en önemli çevresel risk faktörleri olduğu bilinmektedir” diye konuştu.
İLK BELİRTİ NEFES DARLIĞI
Dr. Usalan, KOAH’ın belirtileri hakkında ise şunları söyledi: “KOAH’da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Sigara içen kişiler öksürük ve balgamı kanıksarlar ve bu nedenle doktora başvurmazlar. Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalma ortaya çıkar. Eforda nefes darlığı çeken kişi, yol yürümek istemez, günlük işlerini azaltır, markete gitmeye çekinir ve zamanla evden çıkmamayı tercih eder hale gelir. Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivite azalması, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden olur, sakatlık ve ölüme yol açar.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.