Televizyonlarda yayınlanan, nefes alma veya kalp krizi geçirirken çocukları veya yakınları tarafından dans ya da spora çağrılan babaları anlatan kamu spotunun bir doktorun şikayeti üzerine yayından kaldırılmasına karar verildi.
Batman Bölge Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Fırat, söz konusu kamu spotunun Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) şikayet etti. Dr. Fırat, “Halbuki o spotta kalp krizi geçiriyor. ‘Haydi Baba’ denilerek babaları efora teşvik eden kamu spotunun sakıncalı olduğunu savunan Dr. Fırat, bimer’e gönderdiği yazıda, şöyle dedi:
Cinayetle eşdeğer
“Kalp ve akciğer hastalarının en önemli belirtisi, nefes darlığıdır. Birçok kalp hastasında nefes darlığı, kriz veya kalp damar daralmasının belirtisidir. Bu durumda yapılacak ilk iş mutlak istirahat ve en küçük harekete bile zorlamamaktır. Yorgunluğa bağlı nefes darlığı ile ‘anjinal’ nefes darlığını ayıramayan birinin, yakınını efora teşviki cinayet ile eşdeğerdir. Bu ayırımı yapması mümkün olmayan bir toplulukta bu reklamın çok ciddi bir zarar içerdiğini belirterek reklamın kaldırılmasını istiyorum.”
Fırat’ın yazısı üzerine kamu spotunun yayından kaldırılmasına karar verildi. Sağlık İletişimi Daire Başkanlığı kamu spotunun 15 Aralık’tan itibaren yayından kaldırılacağını belirtti. ‘Hadi Baba’ kamu spotunun Babalar Günü hassasiyeti ile hazırlandığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“Kamu spotunda, sigara kullanımı nedeniyle sağlığını kaybeden babalar ile değil, sağlıklı babaları ile birlikte kaliteli zaman geçirmek isteyen çocukların isteklerine yer verilmiştir. Sadece sigara içmesinden kaynaklı nefes darlığı yaşayan babanın çocuğunun hareketlerine yetişememesine ve babasıyla birlikte sağlıklı zaman geçirmek isteyen bir gencin isteğine vurgu yapılmıştır. Kamu spotu, sizlerden gelen değerlendirmeler sonucu 15 Aralık’tan itibaren yayından kaldırılacaktır.”
‘Ciddi risk var’
Kamu spotunun daha önce dikkatini çektiğini, sosyal medyada bir doktor arkadaşım bunu paylaşınca BİMER’e not yazma ihtiyacı duyduğunu belirten Dr. Fırat, “Reklamda o spotta sakıncalı gördüğüm o noktaları belirtme ihtiyacı duydum. Bu görüntü, bu algı yanlışlığını fark ettiğim için BİMER’e yazma ihtiyacı duydum” dedi.
milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.