İSTANBUL - Köşe yazısı nedeniyle darbe suçundan tutuklanan gazeteci Gültekin Avcı, sulh ceza hakimliklerini eleştiren yazısında hakimlere hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada mahkemeye çıktı. Avcı, yazısında sulh ceza hakimliğinin yasaya aykırı olduğunu belirttiğini söyledi. Hakimin tarafsız olması gerektiği söylemenin suç olamayacağını vurgulayan Avcı, aksi durumda reddi hakim talebinde bulunan herkesin suç işlemiş olacağını kaydetti. Avcı, sulh ceza hakimliklerinin tarafsız olmadığına örnek olarak davalık olduğu hakimlerden birinin kendisini başka soruşturmada köşe yazılarından dolayı tutuklamasını gösterdi.
İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu Avcı, cezaevinden sesli ve görüntülü olarak bağlandı.
Yazısında hiçbir hakim isminin bulunmadığını belirten Avcı, yazıda yer alan ifadenin de başka bir hakim tarafından söylenen söz olduğunu kaydetti. Yazıda sulh ceza hakimliklerinin tabi hakimlik ilkesine aykırı olduğunu anlattığını belirten Avcı, şikayetçi hakimlerin açıklamalarının da itiraf gibi olduğunu söyledi.
Gazetecilik faaliyeti kapsamında kamu yararı gördüğü için konuyu yazdığını ifade eden Avcı, “Eğer hakimlerin gerektiğinde tarafsız olmadığını iddia etmek suç olsaydı CMK 22. ve devamı maddelerine göre çekilme ya da ret kurumu olmazdı. Ya da hakimi reddeden herkes suç işlemiş olurdu. Dolayısıyla bu yasal bir haktır.” dedi.
Yazının yazıldığı tarihte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan’ın da benzer ifadeler kullandığını ve konunun güncel olduğunu söyleyen Avcı, “Esas kararnamenin bundan sonra geleceği yönünde açıklaması mevcuttur. Kamuoyunda zaten sulh ceza hakimliklerinin siyasi iradenin projesi olduğu, adeta siyasi iradenin sopası gibi hareket ettiği yolunda sadece benim değil saygın hukukçuların ve diğer basın organlarının yaygın görüş ve açıklamaları vardır.” diye konuştu.
Avcı, sulh ceza hakimliklerinin tarafsız olmadığına örnek olarak kendisinin bir başka soruşturmadan tutuklanmasını örnek gösterdi. Avcı, bu davada şikayetçiler arasında yer alan hakim Durmuş Karaçalı ile aralarında hukuken husumet bulunduğunu belirtti. Buna rağmen hakim Karaçalı’nın diğer soruşturmada kendisi hakkında tutuklama kararı verdiğinin altını çizdi.
Avcı, diğer şikayetçi hakimin (İslam Çiçek) sosyal medya hesabından Erdoğan’dan ‘uzun adam’ diye bahsedip siyasi görüşünü belirttiğini hatırlattı. Eski savcı olduğunu hatırlatan Avcı, kendi döneminde böyle bir şey olması durumunda hemen soruşturma açıldığını kaydetti. Avcı, AİHM kararlarından da örnek vererek savunmasını tamamladı.
Mahkeme, Avcı’nın savunmasını incelemek için duruşmayı erteledi.
Avcı, sulh ceza hakimlerinin tarafsız olmadığına dair köşe yazısı yazmıştı. Yazıda, bazı hakimlerin kendilerine telefon ve liste geldiğini söylediği yönünde ifadeler yer aldı. Bu yazı nedeniyle Avcı hakkında hakaret suçlamasıyla iddianame düzenlenmişti. İstanbul Adalet Sarayı’nda görevli sulh ceza hakimleri Bekir Altun, Durmuş Karaçalı, İslam Çiçek, Recep Uyanık, Cevdet Özcan ve Fevzi Keleş de iddianamede mağdur olarak gösterilmişti.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.