Temel amacı, 0-3 yaş aralığında çocuğu olan annelere ve babalara temel gelişim alanları ve evde bu alanlarda çocuklarını destekleyici etkinlik uygulamalarına yönelik aile eğitiminin verileceği “Erken Çocukluk Dönemi Eğitimi” Yenişehir Belediyesi ve Marmara Üniversitesi işbirliğinde hazırlanıyor. Proje Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ozana Ural öncülüğünde yürütülüyor.
Projenin geldiği aşamayı anlatmak üzere Prof. Dr. Ural, beraberinde Doç. Dr. Özgül Polat, Dr. Hülya Bilgin, Dr. Özge Ünsal, Öğr. Gör. Elif Küçükoğlu, Araş. Gör. Büşra Çelik, Araş.Gör. Tuba Ö. Yıldız ve Hemşire Ayşe Kutluata ile birlikte Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyğit’e bir sunum yaptılar.
Milli Eğitim bakanlığının verilerine göre Türkiye’de 10 milyon çocuğun bulunduğuna işaret eden Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ozana Ural, “Türkiye’de 31 bin okul bulunmakta. Öğrenci sayısı ise 1.5 milyon. Bu 1.5 milyon çocuk, okul öncesi eğitim ya da kreşlerde eğitim aldığı anlamına gelir. Çocukların eğitimi için bu çok geç bir vakit. Tabi hiç olmamasından daha iyidir. 0-3 yaş eğitimi açısından Türkiye’de olduğu gibi Mersin’de de durum hiç iç açıcı değil. Çocuğun beyin gelişimi erkenden başlıyor. Bilinçsel gelişimi, dil gelişimi, sosyal gelişimi, temelleri atılıyor. Eğer bu şata, önce ailede sonra okulda doğru eğitimi alıp doğru yönlendirilirse, bu çocuklar hem okula daha hazır başlıyorlar hem de okul başarısı dediğimiz okul terki yaşamıyorlar. Dezavantajlı guruplardan olsa bile çocuk, eğer 0-3 yaş döneminde eğitim aldı ise okul terk oranı azalıyor. Okul öncesi dediğimiz yatırım aslında yetişkine yaptığınız yatırımdır. 0-3 yaş aralığında ki çocuğu aileleri aracılığıyla eğitiyorsunuz ama bunun faydasını o çocuk büyüyüp 30 yaşına geldiğinde göreceksiniz. Bu çocuk hem meslek sahibi, hem üniversite mezunu ve topluma yararlı bir birey olacak. 0-3 yaşa yaptığınız yatırım hemen görülen bir şey değildir. Dünyada artık farkına varıldı, eğer çocuğa dünyanın en iyi eğitimini verin, üstelik bu birde dezavantajlı guruptan geliyorsa, eğitim evde desteklenmiyorsa başarılı olamıyorsunuz. Çocuğun okulda aldığı eğitim sonlandırılırsa kendi arzusuyla eğitime devam etmiyor. Bir çocuğun başarılı olması isteniyorsa okulun yanında aile eğitiminin de mutlaka olması gerekmektedir” dedi.
Prof Dr. Ozana Ural, eğitimin aslında ailelere yönelik ‘’Yetişkin Eğitimi’’ olduğunu ifade etti. Öte yandan Ural, 0-3 yaş grubu çocuklara yazılacak eğitsel etkinliklerinde olacağını ve bu çerçevede ailelere ‘’Okul Öncesi Eğitimi’’nin de verileceği programda ayrıca, ‘’Yeni Doğan Temel Eğitimi’’nin de olacağını belirtti. Ural, bu eğitimlerin konusunda uzman Program Geliştirme Ekibi tarafından verileceğini de sözlerine ekledi.
Programın birden fazla yönünün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ozana Ural, “Erken Çocukluk Dönemi Eğitimi”nin 2 farklı fazdan yürüyeceğini anlattı. Uysal, “1. Fazda eğitim ‘’Program Geliştirme Ekibi’’ tarafından program uygulamalarının sürdürülebilmesi ve daha geniş çalışma gruplarıyla daha çok anneye ulaşılması amacıyla gönüllü öğretmenlerle çalışılarak ve proje uygulamaları, kapsamı, içeriği ve annelerle çalışma yöntemleri ile ilgili eğitimler verilir. 2. Fazda ise gönüllülük esası ile programa katılmak isteyen annelere, çocuk gelişiminin kritik noktaları, yaş aralıklarına göre gelişim özellikleri ve gelişimsel destek sağlamak üzere evde uygulanabilecek etkinlik önerilerini içeren temel eğitimler program geliştirme ekibi tarafından verilir. Süreç içinde yöneltilen sorulara yanıtlar destek gönüllü öğretmenleri tarafından verilir. Öte yandan program geliştirme ekibi süreç içinde gönüllü öğretmenlere rehberlik etmeye devam eder” dedi.
Konuşmasının sonunda Prof. Dr. Ural, Aile Eğitim Seminerlerinde katılımcılara ayrıca, “Çocuk Gelişiminde Erken Eğitim” , “Annelerin Rolü”, “Çocuğun Gelişen Beyni”, “Aile Danışmanlığı ve Rehberliği”, “Etkili Aile Çocuk İletişimi”, “Evimizdeki Eğitimsel Materyaller ve Kullanımı” ve “Bilinçli Anne Sağlıklı Bebek” gibi eğitim seminerlerinin de verileceğini de anlattı.
Yenişehir Belediyesi Akademi Binasında gerçekleştirilen sunumun ardından konuşan belediye başkanı Abdullah Özyiğit ise Yenişehir Belediyesi olarak fiziki ve teknik altyapısını hazırlayarak Yenişehir Akademiyi oluşturduklarını söyledi. Özyiğit, “Yenişehir Belediyesi Akademi’de “Erken Çocukluk Dönemi Eğitimi”nin yanı sıra, çocukların gelişim gecikmeleri ve engellerinin erken tespiti, zihin ve dil gelişimi, sosyal ve duygusal gelişimi, beslenme, öz bakım becerilerinin gelişimi, çocuk hakları, çocuk ihmal ve istismarı konularında da eğitimler verilecek” dedi.
Başkan Abdullah Özyiğit, sunumun ardından akademisyenleri eğitimlerin verileceği binayı gezdirdi. Özyiğit, çok önemsedikleri “Erken Çocukluk Dönemi Eğitimi” konusunda yaptıkları çalışmalardan dolayı Prof. Dr. Ozana Ural ve ekibine birer plaket takdim etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.