Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Çevre illerde de korku içersinde deprem haberlerine odaklanan vatandaşlar artçı sarsıntılar nedeniyle de tedirginliklerini sürdürüyor.
Vatandaşların deprem olacak mı soruları devam ederken Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye genelinde deprem beklenmeyen il ve ilçeleri tek tek açıkladı.
Sosyal medya hesabı üzerinden illerle ilgili görüşlerini paylaşan Ercan, şu paylaşımlarda bulundu;
Adana ilinin deprem çekincesi M7,0'dır. Adana içinde depremler M6,4'ü geçmiyor, 1500 yıldır suskun. Ceyhan'dan geçen kırık devingen; kabaca 50 yılda bir M6,4 yapıyor. M7,0 üreten Kozan ile Karataş 900 yıldır suskun. Çukurova'da yerin depreme duyarlığı aşırı. Yapılara bakılmalıdır.
Mersin deprem bakımından güvenlidir. Ancak komşu Adana’da olabilecek M6-M7 arasındaki depremler Mersin’deki kötü yapılaşmaları, özellikle deniz kıyısında duvar gibi dikilen çok katlıları etkileyebilir. Deprem, kötü yerde, kural dışı yapılan hiç bir kötü yapıyı bağışlamaz.
Diyarbakır deprem bakımından az çekincelidir. Bu güne kadar gördüğü en büyük deprem 1934'de M6,2'dir. Ancak Arap Kalkanı ucundaki Lice 1975'de M6,9 üretmiştir. Öteki ilçeler depremsizdir. Diyarbakır'da deprem beklemiyorum.
Batman Arap Kalkanı güneydir. Deprem güvencelidir. Hiç depremi yoktur. Sıkıntı yok.
Gaziantep ilinde deprem meydana getiren yerler; MÖ131'de M5,7, MS128'de M6,4 ile Nurdağı'dır.O'dan beri M7,7'lik bir deprem üretimi olmamıştır. Gaziantep içi ile ilçeleri 3.derece deprem çekinceli olsa da, DAK, ÖDK ile BBK'nın (Bitlis Bindirme Kuşağı) ürettiği sarsım dalgaları etkiler.
İçel ili, Ecemiş ile Karaisalı kırıkları etkisindedir.Mersin,MS534’de 6,4,MS1532’de M5,7’i sınamıştır. İlçeleri 4.derece çekincelidir. Adana’da DAK,ÖDK, KDBK’da(Kıbrıs dalma batma kuşağında) olacak depremler özellikle tarım alanları ile deniz kıyısındaki dikintileri göçertebilir.
İçel ili, Ecemiş ile Karaisalı kırıkları etkisindedir.Mersin,MS534’de 6,4,MS1532’de M5,7’i sınamıştır. İlçeleri 4.derece çekincelidir. Adana’da DAK,ÖDK, KDBK’da(Kıbrıs dalma batma kuşağında) olacak depremler özellikle tarım alanları ile deniz kıyısındaki dikintileri göçertebilir.
Şanlıurfa Bozova ile Harran Kırıkları, ayrıca DAK ile ÖDK etkisindedir. Başkentte M6,4'e kadar depremler 500 ile 1000 yılda bir olur. Tüm ilçeleriyle 3 ile 4. Derece deprem bölgesinde olup çok güvenlidir.
SİİRT ile ŞIRNAK illeri BBK(Bitlis Bindirme Kuşağı) etkisindedir. Hakkari le Van'daki depremlerle sarsılır. En büyük depremi Pervari'de 1884'de M6,1'dir. Güvenlidir.
Bingöl 1.der. deprem bölgesidir. Karakoçan, KAK, DAK, BBK etkisindedir. Karlıova 20-30 yılda bir M5,5 ile M7,2 arası deprem üretebilir. Başkent M6,9'a Yeşilbaşak M6,0'a dek üretebilir. KAK ile DAK'ın kavşağında olduklarında Türkiye'nin en çok sarsılır ilidir.
Muş ili, Süphan, Malazgirt, BBK, KAK, DAK etkisinde M6,9'a dek kalıcılar üretir. Başkent güvenlidir. Malazgirt, Varto, Bulanık M6,9'a gebedir. 25 ile 60 yılda bir depreşir. Tarımsal çevreler yapılaşmadan kaçının.
Kilis içi en çok M5,2 üretir. İl, ÖDK, KAK, KDBK, BBK etkisinde sarsılan 3.derece güvenli bir deprem bölgesi içinde yer alır. Ovalardan kaçının.
Mardin, Karacadağ kırığının etkisindendir. DAK, ÖDK, BBK etkisinde etkilenen il, Türkiye'nin sarsım değerleri en güvenli illerinden biridir.
Osmaniye ili, DAK, ÖDK ile KDBK etkisi altında 1. Derece deprem kuşağında bulunmasını gözetiyor, Bahçe ile Osmaniye gittikleri en büyük deprem M5,8'i geçmez. Saydığım süreksizlerin ürettikleri depremlerin etkisinde sarsılır. Düzlük, tarım alanlarında yapılaşma olması gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.