Emzirme haftasında ilginç tesbit

Şekerin süte faydası yok

04 Ekim 2016 Salı, 07:54
Emzirme haftasında ilginç tesbit
-

MERSİNHABER- Doğum yapmış kadınların sütünün artması için tatlı ve şekerli gıda tüketmesinin, emzirmeye faydası olmuyor. Emziren annelerin en çok dikkat etmesi gereken konu ise günde 3 litre su içmeleri

1-7 EKİM Dünya Emzirme Haftası kapsamında açıklama yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bal, doğum yapmış kadınlara ‘Sütün artsın’ denilerek tatlı ve şekerli gıda verilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görev yapan Op. Dr. Mehmet Bal, “Çok şekerli ve tatlı tüketiminin süt oluşumuna hiçbir katkısı yoktur. Tatlı ihtiyacı meyveler ve haftada iki defaya mahsus sütlü tatlılar ile sağlanırsa gereksiz kalori alımı engellenmiş olacaktır” dedi.
 
GÜNDE 3 LİTRE SU
Süt besleyiciliği ve miktarını artıran en önemli etkenin su tüketimi olduğunu kaydeden Op. Dr. Bal, emzirme sonrası kaybedilen sıvıyı tamamlamak için günde en az 3 litre su tüketmek gerektiğini belirtti. Op. Dr. Mehmet Bal şöyle devam etti: “Günlük protein ihtiyacı karşılanırken hem bitkisel hem hayvansal protein kaynakları kullanılmalıdır. Bir adet haşlanmış yumurta, bir porsiyon balık (omega3 bakımından zengin somon, sardalya, ringa, uskumru) gibi balıklar, bir porsiyon ızgara tavuk (tercihen göğüs kısmı), bir porsiyon tercihen fırında kırmızı etli sebze yemeği, bir kase mercimek yemeği protein ihtiyacının karşılanabileceği örnek besinlerdir.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bal, emziren annelere beslenme konusunda tavsiyelerde bulunurken, süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum yönünden zengin gıdaların her gün tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Op. Dr. Bal, “Sütün yağı kalsiyum için gerekli olmadığı için tercihen yağsız süt önerilmektedir. Peynir türü olarak süt yapımını arttıran eski kaşar günlük bir kibrit kutusu kadar yenmelidir. Bir tabak dolusu yeşil yapraklı az veya buharda pişirilmiş sebze yemeği de  (ıspanak, pazı, semizotu) önemli kalsiyum kaynağı olacaktır. Roka, semizotu, dereotu ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler de bolca tüketilmelidir” diye konuştu.
 
Op. Dr. Mehmet Bal, açıklamasına şöyle devam etti. “Demir depoları için bir porsiyon dana bonfile, pirzola, bir kase kuru fasulye, mercimek veya nohut yemeklerinden biri uygun olacaktır. Gerekli hallerde demir preperatları da doktorun önerisiyle kullanılmalıdır. Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu besinler tüketilmelidir. Arpa, siyah susam, kimyon, fesleğen, sarımsak, yulaf ezmesi, zeytinyağı, rezene, keten tohumu yağı, susam yağı gibi gıdalar annede ve bebekte gaz oluşumunu azaltacaktır.”
YKB
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
ÜRETİCİ VE YETİŞTİRİCİLER BÜYÜKŞEHİR İLE NEFES ALIYOR
ÜLKE GENELİNDE 1298 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI
GÜLNARLILARIN SAĞLIĞI BİZE EMANET
MUT'TA YOL KAPANMASI NEDENİYLE YOLCULAR KONUKEVİNE YERLEŞTİRİLDİ
VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, EMEKLİ ÖĞRETMEN HASAN ARİF BOLAT’I ZİYARET ETTİ
MUT'TA TAŞIMALI EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ
ÖĞRETMENLER GÜNÜNDE HAYATINI KAYBETTİ
Mersin Hava Durumu! Silifke, Gülnar, Akdeniz, Çamlıyayla, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Bozyazı, Aydıncık, Anamur, Mut, Erdemli ve Tarsus Hava Durumu
FIRTINA TARSUS'TA MİNARE YIKTI, SİLİFKE'DE KUBBE'YE HASAR VERDİ
SİLİFKE, IZMIR'DEN PUAN ÇIKARDI