LEFKOŞA - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Mart 2016’da referandum yapılacağı iddiaları ile ilgili olarak, "Müzakerelerde net bir takvim yok ancak her iki liderin de kaybedecek zaman olmadığının altını sürekli çiziyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Espen Barth Eide, Pazar günkü liderler görüşmesine hazırlık amacıyla bugün yaklaşık iki saatlik bir görüşme yaptı. Toplantının ardından açıklama yapan Eide, Ocak ayında yapılacak görüşmeler için iyi bir zemin oluşturmaya çalıştıklarını, liderlerin 20 Aralık Pazar günü yapacağı Aralık ayının son görüşmesinde Ocak ayının programını ele alacağını söyledi.
"MÜLKİYET KONUSUNDA DAHA FAZLA ZAMAN HARCAMAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Bazı kilit konularda yararlı gelişmelerin yaşandığını ifade eden Eide, şimdi yapılması gerekenin, ancak müzakerelerin son turunda çözülebilecek konuları belirlemek olduğunu söyledi. Eide, hedeflerinin müzakerelerin son turunda ellerinde önemli ancak sayıca az konu kalması olduğunu ifade etti. Mülkiyetle ilgili olarak Eide, bu konuda çok daha fazla zaman harcamamayı ve diğer konulara geçmeyi öngören bazı fikirler üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Aylar öncesine göre mülkiyetle ilgili bir uzlaşıya çok daha yakın olduklarını ancak halen çözülmesi gereken unsurların bulunduğunu kaydeden Eide, "Her iki tarafın memnun kalabileceği, mülkiyet sorununda uzlaşıyla ilgili genel hatlarını görmeye başladığımıza inanıyorum, ancak liderler konuyu sonuçlandırmadan bunu açıklayamam." dedi.
"MÜZAKERELERDE BİR TAKVİM YOK"
Mart 2016’da referandum yapılacağı tartışmalarıyla ilgili olarak da Eide, müzakerelerde bir takvimin bulunmadığını, ancak her iki liderin de kaybedecek zaman bulunmadığının altını devamlı olarak çizdiğini ifade etti.
Garantiler konusunda da Türkiye’de temaslarda bulunduğunu, yakın zamandan Atina’ya gideceğini, İngiltere ile yakın temas halinde olduğunu kaydeden Eide, ancak bir yerde tüm tarafların da bir araya gelmesi gerekeceğini ifade etti.
"DÜNYA BANKASI IMF VE AB'DEN DESTEK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"
Son bir hafta içerisinde ekonomi başlığıyla ilgili olumlu gelişmeler yaşandığını, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği’nden uzmanların liderlere destek olmak için BM yetkilileriyle çalıştığını kaydeden Eide, bankacılık, vergi konuları, vergilerin kullanımı gibi konuların ele alındığını söyledi. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.