
Dünyanın en pahalı yiyeceği kabul edilen siyah havyar, kilosu 10 Bin Dolardan fazla paraya satılıyor. Siyah havyarı alabilmek için balık diri diri kesiliyor.
Havyarının çok değerli olması sebebiyle 'altın yumurtlayan balık' olarak kabul edilen, 6 tür mersin balığından 3 türünün nesli bilinçsiz avlanma sebebiyle tamamen tükenmiş durumda. Geriye kalan 3 türden 2'sinin korunmasına ise Devlet Su İşleri 73. Şube Müdürlüğü'ne (DSİ) ait Amasya Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda devam ediliyor.
Çeşit çeşit havyarlar içerisinde en kıymetli olanı Mersin Balığı’ndan alınan siyah havyarlardır. Bunun için özel havuzlarda itina ile döllendirilen Mersin Balığı, daha sonra ameliyat ediliyor. Balığın karnı diri diri yarılıyor. Karnından havyar alındıktan sonra tekrar dikilip suya salınıyor.
Siyah havyar çok pahalı olduğu için neredeyse bu yumurtalar tek tek yeniliyor.
Her çesit balık yumurtasına havyar denilir ancak bazı balıkların yumurtaları özel bir yiyecek olarak ayrıca değerlidir. Bunlar özellikle Hazar denizinde yaşayan mersin balığından ve bir mersinbalığı olan çirozdan elde edilen yumurtalardır. Bunlar içinde siyah havyar en değerlisidir. Mersin ve çiroz balıkları canlı olarak yakalanır içlerinden yumurtaları çıkarılır karınları dikilerek tekrar suya bırakılır. Bu şekilde bir balıktan 3-4 kez havyar elde edilebilir. Tuzlanıp kutulanan havyarlar yüksek fiyattan bütün dünyaya satılır. Siyah havyarın en makbul ve pahalı cinsi beluga havyarıdır. Somondan elde edilen kırmızı havyar siyahı kadar değerli değildir.
İŞTE BALIKLARIN YETİŞTİRİLDİĞİ YERLER VE KARNININ YARILMA GÖRÜNTÜLERİ..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.