İSTANBUL - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin davalarda uyuşmazlık çıkması nedeniyle ana davanın görüldüğü mahkeme, bugünkü duruşmada Yargıtay’ın uyuşmazlığa ilişkin kararının beklenmesine hükmetti.
İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Dink ailesinin avukatları ile sanık Erhan Tuncel’in avukatı katıldı. Duruşmaya hiçbir sanık gelmedi.
Mahkeme başkanı, ulaşılamayan tutuksuz sanık Amet İskender’in adresinin Belçika’da olduğunun bildirildiğini belirtti. Cinayete ilişkin kamu görevlileri hakkında açılan dava ile bu dosyanın birleştirilmesi yönünden uyuşmazlık çıktığını hatırlatan mahkeme başkanı, dosyaların Yargıtay’a gönderildiğini kaydetti.
TÜBİTAK’tan cinayet gününe ait güvenlik kamerası görüntüsündeki kişinin sanıklardan Osman Hayal olup olmadığının tespiti yönündeki talebe cevap geldiği ifade edildi. Gelen cevapta TÜBİTAK, görüntü üzerinden kimlik tespiti yapmanın görevleri dışında olduğunu bildirdi. Görüntülerde iyileştirme yapıldığı kaydedildi.
Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, TÜBİTAK’ın cevabı üzerine görüntünün kimlik tespiti yapabilecek bir kuruma gönderilmesini istedi. Bakırcıoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Adli Tıp Kurumu’nun bu yönde çalışmalar yaptığını kaydetti.
Kamu görevlileri yönünden dava açıldığını hatırlatan Bakırcıoğlu, savcılığın, örgüt yönünden dosyayı ayırarak soruşturmayı devam ettirdiğini söyledi. Bu soruşturmanın dava ile ilgisi olduğu için sonucunun beklenmesini talep etti. Kamu görevlileri hakkında açılan davanın da ana dava ile bağlantılı olduğunu savunan Bakırcıoğlu, davaların birleştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Dink ailesi avukatlarından Bahri Bayram Belen de kamu görevlileri hakkındaki dava ile bu davanın bağlantılı olduğunu savundu ve uyuşmazlıkla ilgili Yargıtay’ın kararının beklenmesini istedi.
Mahkeme, güvenlik kamera görüntülerinin Adli Tıp Kurumu’na gönderilerek görüntülerdeki kişinin sanıklardan Osman Hayal olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Mahkeme, kamu görevlileri hakkındaki dava nedeniyle iki mahkeme arasında uyuşmazlık çıktığı için Yargıtay’ın bu yöndeki kararının beklenmesine hükmetti.
Sanık Ogün Samast’ın duruşmalara katılabilmek için İstanbul’da ki bir cezaevine nakledilmesi talebini reddetti. Samast’ın görüntülü ve sesli olarak bağlanmasına karar verildi.
Bulunamayan sanık Ahmet İskender’in Yargıtay’ın bozma kararına karşı diyeceklerinin alınabilmesi için Belçika’ya yazı yazılması kararlaştırıldı.
Dink cinayetine ilişkin örgüt yönünden soruşturmayı sürdüren savcılığa yazı yazılarak, dosyanın ne aşamada olduğunun sorulmasına hükmedildi. Duruşma 4 Mart’a ertelendi.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.