Hastane bahçesine 12 metrelik dev bağırsak maketi yerleştirildi. Tüm bağırsak hastalıklarının ve kolon kanseri evrelerinin anlatıldığı maket “Kolon Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında hastane bahçesindesergileniyor.
Medipol ailesi olarak hasta grubunun çoğunluğunu onkolojikvakaların oluşturduğunu söyleyenHastane Medikal Direktörü Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı “Onkolojik vakalarımıza ayrı bir önem veriyoruz. Son yıllarda kanserle ilgili bu tür aktivasyonların oldukça fazla olması vatandaşlarımızın daha bilinçlenmesini sağlıyor. Bu hastalıkla ciddi mücadelemiz her geçen gün daha başarılı hale geliyor” dedi.
Kanserle Dans Derneği hakkında bilgiler veren Dernek Başkan Yardımcısı Güzin Yıldırım “Derneğimizin amacı;erken tanıya yardımcı olabilmek adına hastayı yönlendirmek ve hastanın psikolojisini iyileştirmek. Tüm gönüllülerin birer kanser geçmişleri var. Sağlık Bakanlığı, Hastaneler ve KETEM ile iş birliği içerisindeyiz. Yurt dışından getirdiğimiz, bağırsak hastalıklarını, kolan kanseri evrelerini notlarla anlatan, içinde polip, hemoroid görselleri olan 12 metre uzunluğundaki bağırsak maketimizle Denizli, Urfa, Sivas, Tokat, Eskişehir dahil 52 şehir gezdik. Hedefimiz Tüm Türkiye…
ALARM SEMPTOMLARA DİKKAT!
Kolon kanseri vakaları ile sıklıkla karşılaşan hastane Genel Cerrahi uzmanlarından Prof. Dr. Gökhan Akbulut şunları söyledi;
Kolon kanserinde erken teşhis için rektal kanama, kansızlık, büyük abdestte değişiklik önemli belirtilerdir. Bu gibi durumlarda bu kişilerin mutlaka sağlık merkezlerine gelmelerini ve kolonoskopi yaptırmalarını öneriyoruz. Kolonoskopinin 50 yaşından sonra 1 kez yaptırılıp duruma göre 5 veya 10 yılda bir tekrarlanması gerekiyor. Ancak büyük abdestte gizli kan muayenesinin her yıl yapılması gerekir. Özellikle kolon kanserinde 50 yaşın üzerinde alarm semptomlar dediğimiz kansızlık, büyük abdestte kanama, aile hikâyesinin olması, büyük abdestin türünde değişiklik olması varsa mutlaka kolonoskopi yaptırmalılar. Risk faktörü varsa bu yaş biraz daha erkene alınıyor. Kolonoskopinin mutlaka eğitimli kişiler tarafından hastanın endikasyonu varsa yapılması gerekir.Ancak doğru şekilde yapılırsa son derece az yan etkisi olan, hem teşhis hem de tedavi edici amaçla kullanılabilen bir yöntemdir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.