Tarsus Ticaret Borsası Ağustos ayı ilk yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi.
Sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen toplantıda, görüşülen konulardan biri de Tarsus Sarıulak Zeytinyağı için menşei coğrafi işaret başvurusu oldu.
Türkiye’nin zengin coğrafyasının yanı sıra kültürel değerlerinin de bir yansıması olan coğrafi işaretler konusunda farkındalığın her geçen gün arttığı ifade edilen açıklamada,
Türkiye’de tescili alınan 501 coğrafi işaretli ürünün, 206’sı Oda ve Borsalar tarafından alınmış, başvuru aşamasında bulunan 595 ürünün ise 197’sinin yine Oda ve Borsalara ait olduğu belirtildi.
COĞRAFİ İŞARETLER KATMA DEĞERİ ARTIRIYOR
Coğrafi işaretler; ürünlerin özgünlüğünü tescilleyerek, yerel ürünlere ayırt edici nitelikler kazandırdığı, ürünlerin katma değerini artırdığı ve böylece üreticilere de rekabet üstünlüğü sağlayarak, yerel ekonomileri kalkındırdığı belirtilen açıklamada Akdeniz Bölgesinde 13 coğrafi işaretli ürün ile birinci sırada Mersin İl’inin olduğu olduğu söylendi.
Tarsus Sarıulak Zeytini ( Tarsus TB), Tarsus Beyazı ve Tarsus Yayla Bandırması ile 3 menşei, Tarsus Humusu ( Tarsus TSO), Tarsus Şalgamı ile 2 mahreç coğrafi işaretli olmak üzere toplam 5 ürünün coğrafi işaretinin Tarsus’a ait olduğu, Tarsus Sarıulak Zeytinyağı için menşei coğrafi işaret başvurusunun Tarsus Ticaret Borsası tarafından yapıldığı, belirtildi.
Yapılan açıklamada, Oda ve Borsanın, yerel ve ulusal ekonomiye katma değer sağlayan , coğrafi işaretli ürünlerin denetimini, tanıtımını ve pazarlanması konusunda da etkin çalışma yaparak, bu toprakların sahip olduğu zenginlik olan coğrafi işaretleri yaşatmaya çalıştıkları belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.