Aşılama Ne Kadar Başarılıdır?
Uzun bir süre, gebe kalmak adına gerekli olan her şeyi yapmasına rağmen bir türlü istemiş olduğu başarılı sonuçları elde edemeyen kadınlar, aşılama yöntemi ile çocuk sahibi olmayı denemektedir. Bir çok kişi bu tedaviyi tüp bebek tedavisi ile karıştırsa da, aslında tüp bebekten daha çok, doğal yolla gebeliğe yakın bir tedavi yöntemidir.
Bu tedaviye başlanmadan önce, en az bir sene boyunca çiftin düzenli bir şekilde korunmadan doğal yollardan gebe kalmayı denemesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde eğer ki çiftler çocuk sahibi olamazlarsa, gerekli testlerin yapılmasının ardından aşılamaya başlanacaktır.
Aşılama Nasıl Yapılır?
Aşılama yöntemi hızlı ve basit bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Tıbbın ilerlemeye başlaması sonrasında artık aşılama işleminin uygulanacağı kadınlar herhangi bir ağrı ya da acı hissetmeden, tedavilerini kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.
En basit tabir ile aşılama işleminde, erkeğin sperm hücreleri oldukça dikkatli bir şekilde alınır ve özel enjektörlerle kadının rahmine bırakılır. Aşılama tedavilerinde, anne adayının yumurtalamasını arttırıcı ilaçlar da kullanılabilmektedir. Yumurtaların hazır olduğu düşünüldüğünde de baba adayının spermi enjekte edilir ve içeride döllenmesi sağlanmaya çalışılır.
Aşılama işlemi öncesinde erkeğin en az 48 saat öncesinde, sperm sayısını olumsuz şekilde etkileyecek alkol ya da ilaç kullanmaması gerekmektedir. Anne adayının da genital bölgesinde 48 saat boyunca hiçbir şekilde krem ya da losyon kullanılmamalıdır. Çünkü bu ürünlerin kalıntıları enfeksiyonel ya da mikrobik etkilere sebep olabilecektir. Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi‘nin verdiği bilgilere göre; başarılı bir şekilde aşılamanın gerçekleştirilmesinin sonrasında ise Jinekoloji Doktorunuz tarafından söylenecek olan tüm tavsiyelere uyulması ile birlikte çiftler, dopal yollara oranla daha yüksek bir ihtimalle çocuk sahibi olabileceklerdir.
Aşılama mı Tüp Bebek mi Daha Uygun?
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, aşılama yöntemi ile insanların çocuk sahibi olma şansları, en iyi şartlarda dahi %20 oranında olmaktadır. Bu yöntemin uygulanabilmesi için erkekte sağlıklı bir şekilde sperm üretilirken aynı şekilde kadında da sağlıklı yumurta üretiminin olması gerekmektedir. Dolayısıyla kadında ya da erkekte herhangi bir sorun bulunuyorsa öncelikli olarak bu sorunun giderilmesi, sonrasında da aşılama yönteminin uygulanması ya da direk tüp bebek tedavisine geçilmesi gerekmektedir. Özellikle yumurta rezervi ya da yumurta kalitesi düşük olan kadınlar, yaşı 35’in üzerinde bulunan kadınlar ve sperm sayısı az olan erkeklerde, aşılama ile gebelik şansı çok düşük olmaktadır. Bu durumda olan çiftler vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisine yönelmelidirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.