BÜYÜKŞEHİR’İN ‘3. ULUSLARARASI TARSUS FESTİVALİ’ RENGARENK BAŞLADI'

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ‘Tarihin İzinde, Efsaneler İçinde’ sloganıyla düzenlediği ‘3. Uluslararası Tarsus Festivali’ Mersin’in kültürel zenginliğinin ve enerjisinin yansıdığı tarihi Tarsus sokaklarında birbirinden renkli etkinliklerle başladı.

01 Kasım 2024 Cuma, 18:42
BÜYÜKŞEHİR’İN ‘3. ULUSLARARASI TARSUS FESTİVALİ’ RENGARENK BAŞLADI'
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ‘Tarihin İzinde, Efsaneler İçinde’ sloganıyla düzenlediği ‘3. Uluslararası Tarsus Festivali’ Mersin’in kültürel zenginliğinin ve enerjisinin yansıdığı tarihi Tarsus sokaklarında birbirinden renkli etkinliklerle başladı. Kentin dört bir yanını saran etkinlikler, her yaştan vatandaş tarafından yoğun ilgi gördü. Festivalin birinci günü; Nihat Sırdar ve Güçlü Mete’nin Kafa Radyo’daki canlı yayınlarıyla başladı. Söyleşilerden atölyelere, gastronomi sunumlarından dans gösterilerine, konserlerden sergilere kadar birbirinden farklı etkinlikler gün boyu vatandaşlarla buluştu.

 

Tarsus lezzetleri şeflerin tabağında

 

Festivalin amaçları arasında yer alan yöresel lezzetlerin de ön plana çıkması ve sürdürülebilir olması amacıyla St. Paul Meydanı’nda ‘Coğrafi İşaretli Tarsus Ürünleri’ konu başlığıyla gastronomi sunumu gerçekleştirildi. Tarihi Tarsus Evleri’nin bulunduğu alanda düzenlenen program ilgi gördü. Programda sosyal medyada çokça takip edilen şefler arasında yer alan Ege Üzrek ve Doğa Huriye Özkaya, Tarsus’un coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alan kuşgözü lahmacun ile karakuş tatlısını kendi yorumlarıyla pişirdiler. Şefler, Tarsus’a has ürünleri kullanarak da tabaklarını yorumladılar.

 

Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer’in de katıldığı programda, geçtiğimiz günlerde Kooperatifin girişimi ile coğrafi işaret tescili alınan Mersin Kan Portakalı’nın da tanıtımı yapıldı. Mersin Kan Portakalı, şeflerin hazırladıkları leziz tabaklarda da kullanıldı. Kısa süreliğine de olsa şeflere yardımcı olan Meral Seçer, Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yaptığı çalışmalarla ilgili olarak bilgiler verdi.

 

Üzrek: “Tarsus’un havası, lezzetleri, tarihi çok güzel”

Sosyal medyada yemek içerikleri üreten Şef Ege Üzrek, kuşgözü lahmacundan esinlenerek onu şef tabağında tek bir tabak yemeği olarak hazırladığını anlatarak, “Tek bir kaşıkta bütün Tarsus coğrafi işaretli lezzetini tadabilmeyi hayal ettim. Tarsus çok güzel. Herkes inanılmaz güler yüzlü, yardımcı olmaya çalışıyorlar. Havası, lezzetleri, tarihi çok güzel. Tarsus’la ilgili her şey çok güzel. Bu üç gün içerisinde gezip mümkün olduğunca fazla bilgi alacağız” dedi.

 

Özkaya: “Çok güzel bir festival”

 

Şef Doğa Huriye Özkaya, sadece yemek değil birçok alanda harika bir festival olduğunu ifade ederek, “Belediye’nin harika eforlarıyla çok güzel bir festival çıkmış. Biz burada olmaktan çok mutlu ve gururluyuz” dedi. Özkaya, bir bölge için coğrafi işaretin çok önemli olduğunu dile getirerek, “Öğrendik ki birkaç ay önce kan portakalı da yine Tarsus’tan coğrafi işaret almış. Zaten sarı ulak zeytinimiz, zeytinyağımız vardı. Bunları ne kadar daha yenilebilir yemeklere dönüştürürsek o kadar mutfağa girer, o kadar kişi tarafından duyulur. O yüzden biz de bugün onları seçtik” diye konuştu.

 

Yöresel lezzetlerin hikayeleri anlatıldı

 

Esin Erkoç ve Ayşe Aydın da ‘Tarsusi Yöresel Yemek Hikayeleri’ konu başlığında kent gastronomisini anlattı. Tarsus Hacıhamzalı köyünden Ayşe Aydın, Yörük kültürünün lezzetli yemeklerinden Leppe’yi katılımcıların önünde hazırladı. Esin Erkoç ise Leppe’nin yapılışını ve malzemelerini paylaştı. Sunumuna soru-cevap şeklinde devam eden Erkoç, izleyicilerle eğlenceli bir sunum gerçekleştirdi. Esin Erkoç ve Ayşe Aydın, söyleşiyi dikkatle dinleyen izleyicilere Tarsus’un yöresel yemek kültüründen oluşan bir seçki sundu.

 

Erkoç: “Festivallerin büyüyerek devam etmesi lazım”

 

Esin Erkoç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e Tarsus’a güzel bir festival kazandırdığı için teşekkürlerini ileterek,  “Festivallerin büyüyerek devam etmesi lazım. Festivallere çok emek veriliyor. Tarsusluların buna sahip çıkması lazım. Umuyorum Tarsuslu da bunu anlayacak, buna sahip çıkacak. Daha da güzel olacak” diye konuştu.

 

Aydın: “Festival epey ses getiriyor”

 

Daha önce aynı yerde etkinlik yaptıklarının bilgisini paylaşan Ayşe Aydın ise “Mutluyuz. Üçüncüsü yapılıyor. Epey de ses getiriyor. Gelen misafirler çok. Duyuyorlar bizi. Sosyal medyadan yayınlıyoruz. Adana’dan, Mersin’den misafirlerim geldi. Pazar günü İstanbul’dan gelecekler. Çok etkili oluyor” şeklinde konuştu.

 

Topçuoğlu: “Daha önce bu kadar büyük çaplı festival yapılmamıştı”

 

Söyleşiye katılanlardan Murat Topçuoğlu, daha önce bu kadar geniş katılımlı bir festival yapılmadığını belirterek, “Festival dolu dolu geçiyor. Daha önceden bu kadar büyük çaplı bir festival yapılmamıştı. Tarsus zamanla önemini kaybeder gibi olmuştu ama bu festival sayesinde yeniden duyulmaya başladı. Çünkü her konuda bir etkinlik var. Bizim için yılın bu günü çok heyecanlı, bayram kıvamında geçen bir gün geçiriyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ve Vahap Seçer Başkanım’a çok teşekkür ediyoruz. Ben 50 yaşındayım. Tarsus’ta, son 3 yılda gördüğümüz bu hareketliliği daha önce görmemiştim. Bu yönden çok mutluyum” dedi.

 

Ünlü çizerler de bu festivalde

 

3. Uluslararası Tarsus Festivali kapsamında Tarsus’a Değer Katanlar (TADEKA) binasında öğrencilere yönelik olarak ‘Çizgi Roman Atölyesi’ düzenlendi. Karikatürist ve Çizer Güneri İçoğlu’nun katılım sağladığı programda; İçoğlu çocuklara önce çizgi dünyasını teorik olarak anlattı, ardından çocukların serbest bir şekilde içlerinden geleni çizmelerini istediği bir atölye çalışması gerçekleştirdi.  

 

İçoğlu: “Dünyaya nasıl bakacaklarını, nasıl çizeceklerini bulmayı öğrettik”

 

Karikatürist ve Çizer Güneri İçoğlu, çocuklarla atölye çalışmalarının genelde çok eğlenceli geçtiğini, çocuklarının hayal dünyasının çok geniş olduğunu söyleyerek, “Çok iyi bir çalışmaydı. Aralarında çok başarılı çocuklar da var, gerçekten memnunum. Birilerine çizgi anlatmak ağır bir iştir. Önce teorik şeyler anlattık. Çizmekten ziyade nasıl çizileceğini bulma aşamasından sonraki aşamadır çizmek. Dünyaya nasıl bakacaklarını, nasıl çizeceklerini bulmayı öğrettik. Serbest olduğu için bu çalışmalar her zaman eğlenceli olur” dedi. Festivalin kent tanıtımı için önemli olduğunu belirten İçoğlu, “Tarsus nefis bir şehirmiş. Bu kadar köklü olabileceğini biliyordum ama görünce şaşırdım. Festival de oldukça genişmiş” ifadelerine yer verdi.

 

Özsüslü: “Mersin ve Tarsus’un tanıtılması açısından çok güzel oldu”

 

TADEKA binasında çocuklara yönelik gerçekleştirilen bir diğer atölye ise ‘Karikatür Atölyesi’ oldu. Atölyede çocuklarla bir araya gelmekten dolayı oldukça mutlu olduğunu belirten Karikatürist İpek Özsüslü, “Sokaklar hep süslenmiş. Etkinlikler çok güzel. Mersin ve Tarsus’un tanıtılması açısından çok güzel oldu. Çok köklü bir kültürümüz ve harika bir mutfağımız var. Bu etkinliklere birçok insan geliyor ve farklı kültürlerle tanışıyor. Bence harika bir etkinlik” ifadelerine yer verdi.

 

Küpeli: “İyi ki bu atölyeye gelmişim, çok mutlu oldum

 

Çizgi Roman Atölyesi’ne katılan öğrencilerden Emine Küpeli, “Karikatür atölyesine geldim. İlk önce çizimi anlattı. Sonra resim yapmayı iyi bilenler atölyeye geçti. ‘Gizli gücünüz artık kağıtlar’ dedi. Karakalem çalışması yaptım.  İyi ki bu atölyeye gelmişim, çok mutlu oldum” dedi. Kaan Ege Çelik ise  “Güneri İçoğlu’yla tanıştım. Bize önce anlattı sonra biz çizmeye başladık.  Benim için faydalı oldu. Belki çizer olabilirim” diye konuştu.

 

Yünlü eserler sanatçısı Coşkun, vatandaşlarla buluştu

 

Yünlü eserler sanatçısı Seçil Coşkun da Misak-ı Milli Binası’nda ‘Sürdürülebilir Yünlü Sanat Atölyesi’ni gerçekleştirdi. Doğal malzemelerle çevre dostu tasarımlar oluşturmayı amaçlayan katılımcılar için oldukça dikkat çekici olan atölyede, Seçil Coşkun keçe sanatı üzerine odaklandı. Keçenin nasıl işlenebileceğini ve bu materyalle hangi tür tasarımların ortaya konabileceğini katılımcılara gösteren Coşkun’la birlikte katılımcılar; keçeden yelek, terlik, çanta gibi farklı tasarımlar yapmayı öğrendi. Seçil Coşkun, festivalle ilgili düşüncelerini belirterek, “Ürettiğim eserlerin dünya çapında bilinir hale gelmesini, bunun için de şehrimden başlayarak tanınmasını istiyorum. Ülkemi dünya çapında temsil etmeyi istiyorum. Bunun için çok değerli ve uluslararası bir festivaldeyiz. 3.’sü düzenleniyor. Umarım onlarcası düzenlenir” dedi.

 

Her yaştan felsefe meraklısı ‘İnsan Felsefesi’ söyleşisinde buluştu

 

Tarsus’un ruhunu yansıtan tarihi bir binada her yaştan ve birbirinden meraklı insanın katıldığı ‘İnsan Felsefesi’ söyleşisi düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazı Evi’nde gerçekleşen söyleşiye; Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zehragül Aşkın oturum başkanlığı yaparken, Maltepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Betül Çotuksöken, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cengiz Çakmak, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Harun Tepe ve Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cengiz Mesut Tosun ise konuşmacı olarak katıldı. Aristo’dan Platon’a kadar birçok filozofun görüşünün konu edinildiği söyleşi, felsefe severlerin soru-cevabı ile sona erdi.

 

Çotuksöken: “Festivalin devamını diliyorum”

 

Festival gibi etkinliklerle yönetimlerin halkla buluşmasının çok önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Betül Çotuksöken, “Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer olmak üzere bütün ekibini kutluyorum ve devamını diliyorum” dedi. İlginin de çok yoğun olduğunu vurgulayan Çotuksöken, herkesin çok mutlu ayrıldığını kaydetti.

 

Çakmak: “Bu topraklarda felsefeyi anlatmak benim için büyük mutluluk”

 

Prof. Dr. Cengiz Çakmak ise “Burada konuk olmayı çok önemli buldum. Çünkü Tarsus gibi tarihi değeri olan bir yerde konuşmacı olmak, hele ki felsefenin de bir şekilde geçtiği bu topraklarda felsefeyi anlatmak benim açımdan büyük bir mutluluk oldu. Bu sebeple Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” diyerek, Tarsus gibi kadim bir kentte bulundukları için mutlu olduklarını vurguladı.

 

Yarenlik Alanı farklı ülkelerin dans gruplarıyla renklendi

 

Yarenlik Alanı ve Kültür Park’ta ise etkinlikler gün boyu sürdü. Yarenlik Alanı’nda; Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Halk Dansları Topluluğu, İtalya’dan gelen Balarins Di Buje ekibi, Litvanya’dan gelen Müzik Dans Grubu, Slovakya’dan gelen Poleno Dans Grubu ve Bulgaristan’dan gelen Gaitani Folklor Dans Ekibi rengarenk bir dans gösterileri gerçekleştirdi.  Çekya Cumhuriyeti’nden gelen Sternovjan Müzik Grubu da katılımcılar için güzel bir konser verdi.

 

Kültür Park’ta kurulan stantlarda da çocuklara ve yetişkinlere yönelik farklı etkinlikler vardı. Park’ta 3. Uluslararası Tarsus Festivali Sanat Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştay kapsamında resim sergisi de yer aldı. Çocuk eğlence ve oyun atölyelerinin yanı sıra, ikramlıkların olduğu stantlar da çocukların neşesine neşe kattı. Kültür ve Sosyal İşler, Kadın ve Aile, Tarımsal Hizmetler, İtfaiye Dairesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi gibi birçok birimin stant açtığı Kültür Park’ta köpek sahiplendirme alanı da yer aldı. MESKİ’nin damla maskotunun yer aldığı alanda, katılımcılara su tasarrufu ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Çamliyayla'da "Fermuar Sistemiyle Yaşama Yol Ver” tatbikatı
Mersin Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 2. Geleneksel Veteranlar Badminton Şenliği Gerçekleştirildi
"Kızılelma Ortaöğretim Yarıyıl Gelişim Programı"
Tarsus'ta traktör altında kalan bir şahıs yaşamını yitirdi
Konteyner Ev Fiyatları ile Hayalinizdeki Yaşam Alanlarına Ulaşın
ALİ ARAS MELEK OLDU
TARSUSLU NERGİS ÜRETİCİLERİ İZMİR KARABURUN FESTİVALİ’NE KATILDI
HELLO MERSİN, YARIYIL TATİLİNDE DE ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE
BAŞKAN ALİ BOLTAÇ’TAN KIRKLARSIRTI PAZAR YERİ’NE ZİYARET
Çamlıyayla Sebil Mahallesi’nde Yangın Kontrol Altına Alındı