Büyükşehir Türkiye’ye Örnek Olmaya Devam Edecek, ‘Tarım Ve Sokak Hayvanları Çalıştayı Gerçekleştirildi

Tarım ve sokak hayvanlarına dair her noktaya değinilen çalıştay, Büyükşehir’in bu alanda gelecek 5 yılına ışık tutacak.

09 Haziran 2024 Pazar, 12:23
Büyükşehir Türkiye’ye Örnek Olmaya Devam Edecek, ‘Tarım Ve Sokak Hayvanları Çalıştayı Gerçekleştirildi
-

Kentin yönetiminde kentli söz sahibi olsun diye, alanında uzman paydaşlarla bir araya gelen
Mersin Büyükşehir Belediyesi, tüm Türkiye’ye örnek olan projelerine yenilerini eklemek için ‘Tarım ve Sokak Hayvanları Çalıştayı’nı gerçekleştirdi.  
 
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, 2019 yılında göreve ilk geldiğinde start verdiği çalıştayların 2.’si başladı. Bir tarım şehri olan Mersin’de üreticilere destek olmak için ilk 5 yılda birbirinden değerli desteklere imza atan Büyükşehir, ikinci 5 yılda da desteklerini arttırmak için ‘Tarım ve Sokak Hayvanları Çalıştayı’nı alanında uzman kişilerle gerçekleştirdi.
 
Kentin yönetiminde kentli söz sahibi olsun diye, alanında uzman paydaşlarla bir araya gelen Büyükşehir, tarım ve sokak hayvanları alanında tüm Türkiye’ye örnek olan projelerine yenilerini eklemek ve kentteki sorunları tespit ederek çözümler sunmak için çalışmalara başladı. Çalıştayda; ‘Sulama Sistemleri ve Yenilenebilir Enerji’, ‘Akıllı Tarım, Bitkisel Materyal ve Bitki Sağlığı’, ‘Hayvancılık Destekleri’, ‘Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik’, ‘Sokak Hayvanları ve Yaban Hayatı’ ile ‘Balıkçılık ve Su Ürünleri’ başlıklarında tartışmalar yürütüldü.
 
Tok: “Üretimi ve üreticiyi desteklemeye devam edeceğiz”
 
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, toplam 8 daire başkanlığının çalıştay düzenleyeceğini ve bunun ilkini Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın gerçekleştirdiğini aktardı. Başkan Seçer’in katılımcı demokrasi anlayışına uygun olarak, kentle ilgili yapılan planlar ve hayata geçirilen uygulamalarda stratejik plan oluşturmanın yanı sıra, halkla ve dış paydaşlarla da iletişim halinde olduklarını söyleyen Tok, “Çok verimli bir çalıştay oldu, çok güzel fikirler çıktı” dedi. Geçtiğimiz 5 yılda Büyükşehir olarak tarıma ayrı bir önem verdiklerini ve bu anlayışın bu dönemde de devam edeceğini vurgulayan Tok, “5 yıl boyunca tarımsal desteklerimizle ilgili çok olumlu dönüşler aldık. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımızın yaptığı çalışmalar, ‘sosyal belediyeciliğin’ en önemli çalışmalarından bir tanesiydi” diye konuştu. Büyükşehir’in üreticilere sunduğu fide-fidan, sulama borusu, makine ekipman ve ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim’ gibi Türkiye’ye örnek olan tarımsal desteklerinin artarak devam edeceğini belirten Tok, yeni dönemde üreticilerin en önemli girdi maliyetlerinden biri olan enerji maliyetini düşürmek adına da ‘Güneş Enerjisi Paneli (GES)’ projesini hayata geçireceklerini aktararak, üretimi ve üreticiyi desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
 
Şahutoğlu: “Bu çalıştayda, önümüzdeki 5 yıllık süreci belirleyeceğiz”
 
İlk çalıştayın 2019 yılında yapıldığını ve çalıştaydan çıkan sonuçlar ışığında 2024 yılına kadar pek çok projeye imza attıklarını söyleyen Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, “2019 yılında stratejik planı belirlerken, yine bu salonda sizlerin fikirleri doğrultusunda yola çıkmıştık. 5 yıllık süreç içerisinde bu plana sadık kalarak ve burada alınmış kararları da uygulayarak 2024 yılına kadar geldik. Bugün de burada yine hep beraber önümüzdeki 5 yıllık süreci belirleyeceğiz” sözlerine yer verdi.
Katılımcıların değerli fikirlerine ihtiyaç duyduklarını söyleyen Şahutoğlu, “Geçen 5 yıl bizim önümüzü açtı ve bundan sonra da hep beraber uzun vadedeki amaçlarımız, temel ilke ve politikalarımızla beraber hedef ve önceliklerimizi belirleyip, performans ölçütleriyle de beraber izlenecek yöntemleri belirleyeceğiz. 5 yılın planı diyoruz, ama ben inanıyorum ki uzun vadede yapılabileceklerin ve alınacak her kararın bize ışık tutacağını ve bununla beraber de yol alacağımızı belirtmek istiyorum. İki önemli sorumuz var; nerede olmak istiyoruz, hedefe nasıl ulaşacağız? Hedefe ulaşmak için de, sizlerin desteğine ihtiyacımız var” diyerek, katkı sunan herkese teşekkür etti.
Yılmaz: “İlk 5 yılda yapılan projeler, Büyükşehir’in tarıma verdiği önemi gösteriyor”
 
Büyükşehir’in tarımsal faaliyetlerini takdirle karşıladıklarını söyleyen Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, çalıştayın sonunda elde edilen çıktıyla birlikte, tarımsal hizmetlerin hız kesmeden devam edeceğini söyledi. Geçtiğimiz 5 yıl yapılan projelerde Büyükşehir’in tarıma verdiği önemin kanıtlandığını kaydeden Yılmaz, “İlk 5 yılda eğer bu kadar hizmet yapılmışsa; ikinci 5 yılda çok daha önemli, kentimizi ilgilendiren, kentimizin geleceğine ışık tutan yatırımların yapılacağını düşünüyorum” dedi. Girdi maliyetleri ile boğuşan üreticilere seslenen Yılmaz, “Mersin'de şu anda hasat dönemi yoğun bir şekilde devam ediyor. Öncelikle sert çekirdekli ürünlerimizde Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun aşırı derecede yüksek olduğunu görüyor ve yaşıyoruz. Çiftçilerimizin bu ürünün üretilmesinde harcadığı ekonomik değerlerin çöp olması bizi rahatsız ediyor. Geçmiş yıllarda Bakanlığımız, ekonomik anlamda bu işe çok önem gösterdi. Çiftçilere dağıttığımız tuzaklarla, yüzde 90’ın üzerinde verim aldığımızı gördük. Demek ki o şekilde toplu uygulama yapılması gerekiyor” sözlerine yer verdi.
 
Şenay: “İşin başındaki profesyonel kişilerle yol almak, başarıyı kaçınılmaz kılacaktır”
 
Değerli ve verimli bir çalıştay gerçekleştiğini belirten Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay, ilk 5 yılda çok değerli hizmetler yapıldığını ve Mersin halkının da Vahap Seçer’i bu yüzden tekrar seçtiğini kaydetti. Hizmetlerden dolayı Büyükşehir’e teşekkür eden Şenay, “Biz Veteriner Hekimler Odası olarak, ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesine katkı sunduk. Herkes gayet memnun ve Türkiye'ye örnek olacak bir proje. Mersin genelinde 7 bin 500 adet hayvan dağıttık” diye konuştu. Yapılan projelerin başarılı sonuçlanmasının nedeninin, işin profesyoneller ile yapılmasından kaynaklandığını söyleyen Şenay, “Çünkü veterinerlikte yapılacak bir tasarrufu, elbette ki Veteriner Hekimler Odası bilir. İşin başındaki kişilerle yol almak, başarıyı kaçınılmaz kılacaktır” şeklinde konuştu. Gelecek 5 yılda da eşsiz projelere imza atılacağını kaydeden Şenay, “Mersin Büyükşehir Belediyesine ve tüm çalışan ekibine sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.
 
Saka: “Mersin’in gelecek 5 yılda turizm alanında ivme yakalayacağını öngörüyorum”
 
Turizm, kırsal ve bölgesel kalkınma alanlarında Mersin’de çalışmalar yürüten Meryem İzgi Saka, “Mersin'in, önümüzdeki 5 yılda konuştuğumuz stratejiler konusunda çok iyiye gidebileceğini düşünüyorum. İlk 5 yıl Mersin’de hem tarım, hem turizm alanında, hem de hayvanları korumaya yönelik yapılan birçok çalışmada çok büyük ivme yakalandığını düşünüyorum. Başkanımıza bu çalışmalarından ötürü çok teşekkür ediyorum” dedi. Mersin’in gelecek 5 yılda turizm alanında ivme yakalayacağını öngördüğünü kaydeden Saka, “Mersin son 20 yılda turizme düşen payı yeterince alamıyor. Akademik çalışmalar yapan araştırmacılar Belediye ile işbirliği içerisinde olduğunda, turizm konusunda çok daha ileriye gidilebileceğini düşünüyorum” diyerek, çalıştayın bir parçası olmaktan gurur duyduğunu kaydetti.
 
Koca: “Büyükşehir’in destekleriyle girdi maliyetlerimiz düştü, ürünlerimizdeki verim arttı”
 
Nacarlı Sulama Kooperatifi Başkanı Ahmet Can Koca, sulama sistemleri ve yenilenebilir enerji konusunda bilgi edinmek adına çalıştaya katıldığını belirterek, “Verimli bir çalışma oldu. Kamu kurum ve kuruluşlarından mühendis arkadaşlarımız geldi, gerekli bilgileri verdiler. Gerçekten çiftçilik ve kooperatif adına faydalı olacağını düşündüğümüz bir çalıştay” dedi. Kooperatiflerin en büyük girdilerinden birinin sulama borusu, diğerinin ise enerji olduğunu aktaran Koca, Büyükşehir’in geçtiğimiz 5 yılda sık sık kooperatiflere sulama borusu desteğinde bulunduğunu ve bu sayede üreticiler olarak büyük bir maliyetten kurtulduklarını söyledi. Koca, “Şimdi de GES projeleriyle destek olunacağını söylediler. Bununla ilgili de gerekli çalışmalar yapılarak vatandaşın hizmetine sunulacak. Bunlar kooperatiflere çok büyük fayda sağladı. Maliyetlerimizi düşürdü ve sulama alanları genişledi” dedi. Tarımdaki en büyük sıkıntının enerji maliyetleri olduğuna dikkat çeken Koca, “Bize bu konuda destek sağlayan Başkanımız; maliyetlerimizin yüzde 50, yüzde 70 şeklinde düşmesini sağlayacak. Maliyetlerimiz düştükçe de verimimiz artacak. Bu da hem çiftçimize katkı olacak, hem de ülke ekonomisine ve Mersinimize katkı sağlayacak. Vahap Başkanımın destekleriyle, üretimimizdeki girdi maliyetleri düşecek ve bizler de üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Demir: “Sokak hayvanlarında kısırlaştırma sayımız arttı”
 
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Mersin İl Temsilcisi ve Afet Bölgesi Koordinatörü Ayhan Demir, sokak hayvanları için çok güzel çalışmalara yer verdiklerini belirterek, “Bu çalıştaylar çok verimli oluyor. Eksiklerimiz ve yapılması gerekenleri çok rahat konuşup iletebiliyoruz. Mesela kısırlaştırma sayımız arttı. İnsanlar kısırlaştırma konusunda daha duyarlı oldu” dedi. Kısırlaştırma konusunda hassas olmayan gönüllülere mama temin etmemek gibi yaptırımlar uyguladıklarını belirten Demir, “Bu uygulama, kısırlaştırmanın etkin bir hale gelmesi açısından yapıldı ve onun meyvesini alıyoruz” sözlerine yer verdi. Mersin’de çok güzel işler yapmaya devam edeceklerini söyleyen Demir, “Mersin’de kısırlaştırmayı büyük boyutta artıracağız ve sokak hayvanlarının popülasyonunun önüne geçeceğimiz için, Mersin’i güzel şeyler bekliyor olacak” diyerek sözlerine son verdi.
 
Güldoğan: “Büyükşehir ve Yenişehir Belediyesi, üreticinin bir yıllık gübre ihtiyacını karşılıyor”
 
Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nde görev yapan Ziraat Mühendisi İsmet Güldoğan, “Mersin’in tarım alanındaki sorunlarını toparlayıp, çözüm odaklı projeler üretiyoruz. Ayrıca bütün kamu kurumlarından meslektaşlarımızın da gelmesi, ortak bir paydada bulunmamız açısından çok faydalı oldu. Büyükşehir’in yapmış olduğu çalışmalar çok önemli. Mersin’de kırsalda gezdiğimizde, sürekli belediyemizin yapmış olduğu hizmetleri görüyoruz. İnsanların yüzündeki mutluluğu direkt algılıyoruz” dedi. Üreticilerin ciddi sorunlar yaşadığını, ama bunu en aza indirmek için çalışmaların hızla devam ettiğini kaydeden Güldoğan, “Yenişehir Belediyesi olarak üreticimize solucan gübresi desteği sağlıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz ise organik gübre desteği sağlıyor. İki belediye ortak çalışarak, üreticinin bir yıllık gübre ihtiyacını karşılamış oluyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi birlikte çalışarak, kırsal kesime hizmet vermeye devam edecek” şeklinde konuştu.  
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin Büyükşehir’in Kıyafet Evleri’nde Yine Bayram Sevinci Yaşanıyor
Mersin Büyükşehir’in Tüm Birimleri Kurban Bayramı’na Hazır, Ekipler Bayram Öncesi Tüm Hazırlıklarını Yaptı
Büyükşehir Ve Meski Yetkilileri Çamlıyayla’da Muhtarlarla Bir Araya Geldi
Üzerine Uydu Takip Cihazı Takılan ‘Kızkalesi’ Ve ‘Mersin Üniversitesi’ Denize Bırakıldı, ‘Deniz Kaplumbağalarının Uydu İle İzlenmesi Projesi’ Hayata Geçirildi
Mersin Büyükşehir’in ‘Afet Ve İmar Çalıştayı’ Kent Paydaşlarının Katılımıyla Gerçekleşti
Mersin Büyükşehir’in Gönülden Sesler Korosu’ndan ‘Mersin’de Yaz Nağmeleri’ Konseri
Başkan Vahap Seçer’den Kurban Bayramı Kutlama Mesajı
Başkan Seçer, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 185. Kuruluş Yıl Dönümü Dolayısıyla Düzenlenen Programa Katıldı
Mersin Büyükşehir’in Çocuk Gelişim Merkezlerinde Karne Heyecanı
Mersin Büyükşehir Zabıtası Kent Huzuru İçin Çalışmalarını Titizlikle Sürdürüyor