Büyükşehir, İtfaiye Bilgi Sistemi’nin % 60’lık Kısmını Tamamladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi’nin olaylara daha hızlı ve etkin müdahale edebilmek adına çalışmalarına başladığı İtfaiye Bilgi Sistemi’nin % 60’lık kısmı tamamlandı.

27 Şubat 2022 Pazar, 17:41
Büyükşehir, İtfaiye Bilgi Sistemi’nin % 60’lık Kısmını Tamamladı
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi’nin kısa süre önce çalışmalarına başladığı İtfaiye Bilgi Sistemi’nin % 60’lık kısmı tamamlandı. Geniş kapsamlı teknolojik altyapıya sahip sistem sayesinde komuta sistemine gelen ihbarların GSM bilgisi analiz edilecek, olayın tam konumu belirlenebilecek. Böylece olaya en hızlı ve en etkin müdahale sağlanabilecek.

İtfaiye, ihbarla ilgili konuma anında ulaşabilecek

Sistem sayesinde olayın olduğu bölgeye en yakın sorumlu istasyon tespit edilip ilgili ekibin mobil uygulamalarına en uygun rota ve bina bilgisi, olay oluş zamanına bağlı olarak etkilenen nüfus sayısı ve özellikleri iletilebilecek. Böylece müdahale planı komutadan takip edilecek şekilde devreye alınabilecek. Mümkün olan en kısa sürede doğru teçhizat ve araçla olay yerine ulaşılabilecek.

Sistem, herhangi bir olaya en hızlı ve en etkin müdahaleyi yaratarak, olayların başlangıçtan bitim aşamasına kadar en az zararla atlatılmasını sağlayacak. Mersin İtfaiyesi’ne ait personel, araç, yakıt, malzeme, izin, nöbet, sağlık, spor, eğitim, istasyon gibi birçok bilginin de bir araya toplandığı sistemin % 60’lık kısmı tamamlandı. Geriye kalan % 40’lık kısmı da 112 Acil Çağrı Merkezi entegrasyonuyla sağlanacak.

“Bizim sistemimiz daha kolektif ve spesifik”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Yazılım Yönetim Şube Müdürü Mesut Ersin, sistemi kullanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek çalışma ve analiz yaptıklarını belirterek, “Daha nasıl geliştirebiliriz diye araştırdık. Bizim sistemimiz daha kolektif ve spesifik; daha da ilerleteceğiz. Mersinimize çok şey katacak” dedi. Ersin, daha sonra İtfaiye Bilgi Sistemi’ni mobil üzerinden tanıttı.

“Nokta atışı olarak yer bilgisi düşecek”

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda AKOM ve Araç Koordinasyon Amiri olarak görev yapan Alperen Tabak, sistem hakkında bilgi vererek, “İtfaiye Bilgi Sistemi misyonumuzda ve vizyonumuzda olan teknolojiyi takip etmek. Cep telefonunu itfaiyeye taşıdık. Önceden olaylara telsizden gelen ihbarla gidiyorduk. Olay yeri bize telsizle bildiriliyordu. Şimdi vatandaşımız cep telefonuyla 112’yi aradığı zaman nokta atışı olarak yer bilgisi düşecek. Hangi sokakta, hangi caddede olduğunu; hangi grup amirliğine uygun olduğunu, hangi aracı, hangi personeli çıkaracağımızı en kısa sürede bu sistem sayesinde belirliyoruz” dedi.

Detaylı tüm bilgiler cep telefonundaki uygulamada görülecek

İhbar türüne göre olaya müdahale edecek aracın türünün de en hızlı şekilde belirleneceğine vurgu yapan Tabak, enerji ve doğalgaz dağıtım firmalarıyla da iş birliği içerisinde olduklarını söyledi. Tabak, “Merdivenli araç kullanmamız uygun mu, dar sokak var mı, en yakın hidrant nerede, en yakın su kaynağı nerede bu sistem sayesinde tamamen cep telefonuyla görebiliyoruz. Ayrıca binanın kaç katlı olduğu, kaç yaşında olduğu ve kaç kişinin müdahale edeceğini, yangın merdiveni var mı yok mu hepsini görebileceğiz” diye konuştu.

“En az 2-2,5 dakika kazanmış olacağız”

Tabak, saniyelerin bile önemli olduğu acil durumlarda bu sistem sayesinde önemli oranda zaman kazanacaklarına vurgu yaparak, “Olaylara daha kısa sürede müdahale edeceğiz. En az 2-2,5 dakika kazanmış olacağız. Telsizle de anons alacağız ama cep telefonuna konum düştüğünde en az 2 dakika kazanacağız. Bir odanın yanması için 4,5 dakika yeterli oluyor. 4,5 dakika da bizim için çok önemli. Bizim Mersin’de olay yerine varış süremiz 4,5-5 dakika arası. İtfaiye olarak dakikalarla savaşıyoruz” dedi. Sistemi kısa süre içerisinde büyük oranda ilerlettiklerini vurgulayan Tabak, şunları söyledi:

“Yaklaşık 4 ay önce bu işleme başladık. Bilgi İşlem Dairesi bize öncülük etti. Bunu sadece İstanbul İtfaiyesi kullanıyor. Çok teferruatlı bir sistem. Biz bu sisteme entegrasyonlar yaptık; doğalgazla, enerji nakil hatlarıyla, ormanla. Mesela orman yangınlarında kullanılabilecek kaç tane hidrantımız var, kaç tane su alabileceğimiz mevzi var bunları artık cep telefonuyla görebileceğiz.% 60’lık kesimi bitirdik. 112 sistemi de yeni bir yapıya geçeceği için bizimle entegre olamadı. Onlar yeni sisteme geçtiği zaman biz de 112’ye tamamen entegre olacağız ve % 95’ini bitirmiş olacağız.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
BAŞKAN ÖZBAYDAN, MÜDÜR DURMUŞ'A ZİYARET
KAYMAKAM AVCI'DAN İSTİŞARE TOPLANTISI
TTB BAŞKANI TEKE, ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE DERS VERDİ
Mersin Hava Durumu; Akdeniz, Yenişehir, Toroslar, Mezitli, Gülnar, Erdemli, Aydıncık, Anamur, Çamlıyayla, Mut, Bozyazı, Silifke ve Tarsus Hava Durumu
MÜDÜR DURMUŞ, ERKEKLER BASKETBOL TURNUVASI MÜSABAKALARINA KATILDI
TARSUS'TA EHL-İ BEYT SEVGİSİ KONFERANSI
TSO MECLİS BAŞKANI YAĞCI, TARSUS İLÇE EMNİYET MÜDÜR ŞAHİN'E ZİYARET
Silvikültürel Uygulamalar Hizmetiçi Eğitim Semineri Başladı
Tarsus'ta" Öğretmenler Günü Hatıra Fidan Dikimi Etkinliği!
MERSİN'DE İŞ KULÜBÜ EĞİTİMİNİ BAŞARIYLA TAMAMLAYAN ÖĞRENCİLER SERTİFİKALARINI ALDI