Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer öncülüğünde hayata geçirilen projeler ile tarıma ve hayvancılığa yönelik destekler artarak devam ediyor. Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından Mut ve Bozyazı ilçelerinde yapılan saha araştırmalarında yörenin iklim ve toprak koşulları incelendi. Bu çerçevede üreticiye bu yıl ilk kez üretimini sağlayacakları kantaron fideleri dağıtıldı. Üreticiler, hem tıbbi hem de bitki olarak önem taşıyan kantaron fidelerini toprakla buluşturmanın heyecanını yaşadı.
Mut’ta Dağpazarı, Elmapınarı ve Kavaközü; Bozyazı’da ise Elmakuzu ve Ardıçlıtaş mahallelerinde ikamet eden 62 üreticiye, “Destek Büyükşehir’den Üretim Çiftçiden” sloganıyla toplam 124 bin kantaron fidesi hibe olarak dağıtıldı. Proje kapsamında her bir üreticiye 2 bin kantaron fidesi verilirken, parçalı olarak kullanılan 62 arazi de tarıma kazandırılmış olacak.
“Üreticiden gelen talep üzerine bu projeyi geliştirdik”
Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Daire Başkanlığı Bitkisel Materyal ve Seracılık Şube Müdür Vekili Selçuk Şahutoğlu, projeyle ilgili şunları söyledi:
“Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın her kolunda destek olmaya 2021 yılında da devam ediyoruz. Bunlardan biri de son zamanlarda ülkemizde trend olan tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği. Bunların en önemlilerinin başında da kantaron gelmektedir. Kantaron birçok alanda kullanılmakta. Gerek tıbbi olarak, gerek bitki olarak kullanım amacı çok farklı. Halkımız, dağlarda yabani olarak yetişen kantaronu topluyordu. Biz de üreticiden gelen talep üzerine bu projeyi gerçekleştirdik. Amacımız hem tarımsal üretimi zenginleştirmek bunun yanı sıra atıl halde kalan tarım arazilerini daha elverişli hale getirerek halkın üretimine sunmak. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız tüm projelerde yöreye uygun ürünleri fideleri, fidanları seçiyoruz. Mut ve Bozyazı’nın yaylalarında bu ürünün yetiştiğini tespit ettik. Diğer ilçelere göre de vermiş olduğu ürünün miktarı daha faydalı.”
“Bu tip hizmetlere, hibelere alışık değiliz”
Bozyazı ilçesi Elmakuzu Mahalle Muhtarı Yusuf Şakir, Büyükşehir Belediyesi’nin kendileri ile iletişime geçerek, “Elmakuzu Mahallesi’nde neler ekebiliriz? Üreticiye nasıl bir faydamız dokunabilir? Nasıl projeler uygulayabiliriz?” soruları üzerine bu projenin ilk aşamasında fikir ürettiklerini söyledi. Şakir, “Bizim bölgemiz 1500 rakım civarında olduğu için kantaron fidesinin uygun olduğu tespit edildi. Biz bu doğrultuda vatandaşlarımızı bilgilendirdik. Ekip dikme vakti de yeni geldi zaten. Kar, yağmur, çamur yeni kurumaya başladı. Dikilebilir arazisi olan, ekonomik durumu zayıf olan üreticilerimize öncelik verdik. Bir katkı olsun sonuçta. Üretim aşamasında çok da bir masrafı yok. İnşallah verim alırız. Üreticinin yüzü güler. Bunun için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyoruz. Bu tip hizmetlere, hibelere alışık değiliz. İyi sonuçlar doğuracak inşallah” dedi.
Bozyazı ilçesi Ardıçlıtaş Mahalle Muhtarı Bekir Bakır, “Üreticiler memnun kalacak, üreticinin yüzünü güldüren bir teşvik” dedi.
“Çiftçiler zor durumda. Bu koşullardaki çiftçileri desteklemek iyidir”
Destekten oldukça memnun kaldığını belirten üretici Fikri Güğül, “Çiftçiler zaten zor bir durumda. Bu koşullardaki çiftçileri desteklemek iyidir. Bu kantaron fidelerinin bizim için büyük bir anlamı var. Çünkü biz arasak bulamayız. Sadece üretildiğini duyuyoruz. Sağlık sektöründe kullanıldığını duyuyoruz. Başkanımız sayesinde şimdi deneyeceğiz. İnşallah sonucu verimli olur” diye konuştu.
“Daha önce hiç böyle bir destek görmedik”
Kadın üretici Nuray Kantar, “Bunu ekeriz, kantaron yağı yaparız. Bundan dağlarda biterdi önceden. Oradan toplar gelirdik. Şimdi bahçelerimizde olacak. Allah razı olsun, böyle destekte bulundukları için. Daha önce hiç böyle bir destek görmedik. İyi oldu” ifadelerini kulandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.