Tarsus Ticaret Borsası olarak Koronavirüs salgınına karşı her zaman üyelerinin yanlarında olacaklarını belirten Başkan Murat Kaya, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında üyelerinin taleplerini aldıklarını, ilgili makamlara ilettiklerini ve takibini sürdürdüklerini belirtti.
“Tüm dünya Koronavirüs salgınına bağlı olarak oldukça zor bir dönemden geçiyor.” Diyen Başkan Murat Kaya, bu noktada virüsün ekonomik etkilerini kontrol altına almak amacıyla iş dünyasına yönelik önemli kararlar alınması ve bunları kısa sürede hayata geçirilmesinde emeğe geçenlere de teşekkür etti.
Süreç ile ilgili Borsa üyelerinden alınan sorunların çatı kuruluş Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne iletilmesi ve çözüme ulaşan konular ile bundan sonraki süreçte talep edilen destekler ile ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Borsa Başkanı Murat Kaya,Borsa çatısı altında güçlü bir iletişim platformu oluşturduklarını, bu süreçte tüm üyelerinin sorunlarına çözüm üretmeye çalıştıklarını ifade ettiği konuşmasında, "Krizin etkilemediği hiçbir sektör yok. TOBB Başkanımız ve Bakanlarımızla gerçekleştirdiğimiz gerek telekonferans görüşmelerin de , gerek yazılı ve sözlü taleplerimizde bizlere iletilen sorunlara çözüm istedik ve aldık.
Üyelerimiz Talep Etti, Biz İstedik.
Borsa Başkanı Murat Kaya, COVİD 19’un reel sektöre etkileri ve bu süreçte uygulamaya konulan ekonomik tedbirlerin sürece katkılarını, Borsa olarak bu süreçte yaptıkları çalışmaları anlatarak;
Sayın Meclis Üyelerimiz,
Üyelerimizin taleplerine önemsedik. Borsa olarak bu süreçte İhracatçı üyelerimiz, KDV iadelerinin erken ödenmesini talep ettiler, hayata geçti. Hazine, mart ayında beyana dayalı kdv kaleminde bütçe sonuçlarında yer alan 5.1 milyar lira başta ihracatçılar olmak üzere piyasaya kdv iadesi yaptı.
İhracatta gümrükte bekleme sürelerinin kısaltılmasını talep ettiler, Türk ve yabancı sürücüler için (İran ve Irak sınır kapıları hariç) 14 gün karantina uygulaması kaldırıldı.
KGF ile ilgili sorunlarını ilettiler, EXİMBANK Kredileri İçin Kredi Garanti Fonu Kefaleti Kullanılabilmeleri sağlandı.
İşe devam kredisi kapsamında hazine destekli KGF kefaleti 100 milyar liraya, kullanılabilecek kredi limiti 125 milyar liraya çıkarıldı
2020 yılı ödenmesi planlanan 22 milyar tl tarımsal desteklemenin erken ödenmesini talep ettiler, yağlı tohumlar hariç destekler ödenmeye başladı. Yağlı tohumların ödemesini de önümüzdeki ay bekliyoruz.
Çiğ süt prim desteği arttırılmasını talep ettiler 15 kr artırılarak referans fiyat:2,30 tl/litre belirlendi.
Üreticilere verilen fark ödemeleri başvuru süresi uzatılması istenildi, yağlı tohumlu bitkiler ile dane zeytine yönelik fark ödemesi destekleri 30 nisan 2020'ye, hububat, baklagil ve dane mısır fark ödemesi destekleri 29 mayıs 2020'ye, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım desteklemeleri 30 nisan 2020'ye uzatıldı.
Büyük ölçüde ihracatını gerçekleştirdiğimiz açıkta ve örtü altında yetişen meyve sebze, sert çekirdekliler ve narenciyenin iç pazarda ve ihracatında yaşanan sorun ve sıkıntıları ile özellikle tarımda çalışanlar ile üreticilerin taleplerini ilettik. Yaklaşan hasat dönemi, yaş sebze ve meyve yetiştiriciliğinde çalışan işçilerin yasaklardan muaf edilmesi talep edildi, tarım işçileri konulu genelge yayınlandı.
Tarımsal üretimin devamlılığı için gerekli olan ekim-dikim, sulama-ilaçlama gibi faaliyetler kapsamında bölgesel özelliklere göre il/ilçe hıfzıssıhha kurullarınca izin verilenler yasaklardan muaf tutuldu.
Tarım kredi kooperatifleri’ne ve Ziraat bankasına borcu olanlar uzatma talep ettiler çiftçilerin borçları faizsiz 6 ay ötelendi.
Nefes kredisinden yararlanmayan Borsa üyeleri talep etti,Halkbank can suyu paketinden borsa üyesi şahıs işletmelerine % 7,5 faiz oranlı 25 bin tl kredi sağlandı.
Ramazan ayı yardımlarını bu yıl, içinde bulunduğumuz dünyayı saran covid-19 salgını nedeni ile öne çektik. Yardımlarımız Kaymakamlığımız iş birliğinde gerçekleştirdik.
Bu arada gelişmeleri en hızlı şekilde üyelerimize bildirmeyi ihmal etmedik. Borsa işlemlerinin Online yapılmasını sağladık, online eğitimler düzenledik, düzenli olarak görüş ve talep bilgilendirme sistemini hayata geçirerek üyelerimize en hızlı ulaşım ve iletişim kanallarını açtık.
Küresel ölçekte son 100 yılın en ağır ekonomik krizinin yaşanacağı öngörülürken ülkemizin, bu sıkıntılı süreci en az hasarla atlatabilmek amacıyla büyük bir dayanışma ve fedakarlık örneği sergilediğini belirten Başkan Murat Kaya süreç ile ilgili Borsa üyelerinden alınan sorunları çatı kuruluş Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ilettiklerini, Covid-19 salgını kapsamında bizlere desteğini hiç esirgemeyen TOBB Başkanımıza ve Bakanlarımıza teşekkür ediyorum.” Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.