Durum ve Tahmin Raporları konusunda yayınlanmış, çalışma faaliyeti içinde devam eden bilgi ve verileri derleyerek sektörde ilgili kişi, grup ve kuruluşları bu gelişmelerden zamanında ve doğruya yakın olarak haberdar edip bilgilendirmeyi amaçlayan Tarsus Ticaret Borsası, yeni sezon Dane Mısır Hasat döneminin başlamasına yakın sektörün Dünya ve Türkiye durumu üzerine çeşitli kaynakların verileri ile hazırladığı 2020 yılı MISIR DURUMU raporunda 2020/2021 öngörüleri üzerinden mısır piyasasının mevcut durumunu raporladı.
Türkiye mısır piyasasında gelecekteki olası gelişmeleri öngörmeyi, böylece hem karar alıcılara hem de bu piyasada faaliyet gösterenler ile konu ile ilgili her kesime güvenilir bir kaynak olmayı hedeflenen rapor hakkında açıklamada bulunan Başkan Murat Kaya;"Türkiye İstatistik Kurumunun(TÜİK) 2020 yılı “Bitkisel Üretim 1.Tahmini” ile Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine dayalı olarak yayınlanan ilk tahmine göre, Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7.9 oranında artarak yaklaşık 37.1 milyon ton olacağı beklenmektedir.
Geçen sene 6 milyon ton olan Türkiye’nin mısır üretiminin bu sene 6.5 milyon tonu geçmesi öngörülmektedir. Ülkemizde piyasaya sunulan mısırın %75’ i yem sektöründe kullanılmakta olup, en yüksek pay kanatlı sektörüne aittir. Kalan % 20’lik bölümü nişasta-glikoz sanayinde, % 5’i ise endüstride, yağ üretiminde ve tohumluk olarak kullanılmaktadır.
Ancak halen , Mısır üretiminde Türkiye’nin kendine yeterlilik oranı yüzde 70 civarında. Yüzde 30 oranında ise ithalat yapılmaktadır. Mısırda dünya verimlerinin çok üzerinde verimler elde etmemize rağmen, üretimimiz tüketimimizi karşılayamamakta. Mısırda kendi kendimize yeterli bir ülke olmayıp, “dışalımcı bir ülke” konumundayız.
Geçen yıl yapılan 4 milyon 337 bin ton mısır ithalatına 823 milyon dolar ödendi. Bu yıl ise son ithalat verilerine göre 1 milyon 740 bin ton mısır için 329,5 milyon dolar ithalat ödemesi yapıldı.
Tarım Bakanlığımızca açıklanan 1.325 TL/Ton fiyata rağmen, yüksek girdi maliyetleri ve yetersiz desteklerle zaten zor koşullarda üretmeye çalışan çiftçilerimizin, Covid-19 salgınının da etkisiyle üretim koşulları iyice zorlaşmış durumda.
2020 yılı ve sonrası için Üreticilerimizin gerekli önlemleri alabilmesi , mısır üretimine devam edebilmesi için öncelikle ekim ve hasat zamanında önünü görebilmesi çok önemli. Bu da, gerçekçi kamucu tarım politikaları ve zamanında ödenecek somut desteklerle mümkün olacaktır." dedi.
2020/2021 piyasa döneminde ise Mısır ekim alanlarındaki artış ve yüksek rekolte beklentilerinin derlendiği raporun faydalı olmasını temenni eder, bereketli ve bol kazançlı bir hasat dönemi dileriz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.