Neden Bireysel Emeklilik?
Gelir yetersizliği, kişilerin emekli olmasına rağmen çalışmasını zorunlu hale getiriyor. Emekli ve çalışanların sayısı yüzde 30’un üzerinde. Geçim sıkıntısının emekli kişiler üzerinde yarattığı kaygılar, genç işsizliğin azaltılarak istihdama katılımın artması ve tasarrufun artırılması gibi nedenlerle bireysel emeklilik zorunlu hale geliyor.
Otomatik BES Kapsamına Kimler Dahil olacak?
Otomatik katılım, 45 yaşın altında kamu veya özel sektörde çalışan ya da çalışmaya başlayacak kişilerin otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil edildiği bir uygulama.
Sisteme Nasıl Dahil Olunur?
Her şirket çalışanı, işveren tarafından bir emeklilik firması ile sözleşme dahilinde mevzuattaki şartlara uygun olarak otomatik katılım sistemine dahil edilir. İşverenler, Hazine Müsteşarlığı tarafından uygun görülen bir emeklilik şirketi ile anlaşma sağlarlar.
Çalışanlara Devlet Tarafından Verilecek Ek Katkılar Var Mı?
Çalışanların yaptığı ödemelere %25 oranında devlet katkısı, 2 aylık süreç sonunda sisteme devam etmeye karar verenlere 1000 TL’lik başlangıç desteği ve emeklilik döneminde birikimini yıllık gelir sigortası olarak almayı seçenler için, birikimlerinin %5’i oranında ek devlet katkısı uygulanıyor.
Ne Zaman Emekli Olunur?
Mevcut Bireysel Emeklilik kapmasına giren şartlar otomatik katılım için de geçerli. En az 10 yıl boyunca otomatik katılım sisteminde yer alan ve 56 yaşını aşmış herkes emeklilik hakkı kazanıyor. Bunun yanında sistemde bulunan birikimler ve devletin yaptığı tüm katkıları da alabilirsiniz.
Birikim Nasıl Alınabilir?
Çalışanlar birikimlerini toplu para olarak alabilirler. İhtiyaca göre yıllık gelir sigortası olarak, ömür boyu emekli maaşı şeklinde, ya da programlanmış geri ödeme olarak alabilirler. Programlanmış geri ödemede çalışan emekli maaşı tutarını kendisi belirler.
mynet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.