ANKARA - Ayazı ile meşhur olan Ankara'da kış aylarının gelmesiyle birlikte hava kirliği sorunu da baş gösterdi. Muhtemel doğalgaz sorunları ile karşılaşacağını düşünen ve enerji fiyatlarının yüksekliğinden dert yanan vatandaşlar, doğalgaz sistemi döşenmiş binalara soba kurma işlemini gerçekleştirdi. Zabıta ekipleri de denetimlerde yasak olmasına rağmen binalara soba kurduğunu tespit ettikleri kişilere, 208 lira para cezası uyguluyor.
Ankara’da soba kullanımının artması üzerine yetkililer bir dizi önlem aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Hava Kirliliğini Kontrolü ve Önlenmesi’ ile ilgili Mahalli Çevre Kurulu’nun kararına göre denetimler yapan zabıta ekipleri, yasağa uymayanların sayısında artış olduğunu bildirdi.
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'ndan bir yetkili, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, Mahalli Çevre Kurulu’nun kararı gereği doğalgazlı olan binalarda ısınma amaçlı soba yakmak ve başka yakıt kullanmanın yasak olduğuna işaret etti.
Aynı yetkili, kontroller esnasında “Önce valiliğin kararında yazan doğalgaz binada varsa yasak. Bunun için evde doğalgaz peteği, kombi, saati varsa bir gün süre veriyoruz. Eğer bunlar yoksa sadece ocağı varsa kombi peteği varsa15 gün süre veriliyor. Eğer doğalgaz saati ve peteği yoksa abone olması için 30 gün süre veriliyor.” bilgisini aktardı.
SOBA KULLANIMININ YASAKLANMASI HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTMAKTA
Doğalgaz bulunan evlerde soba kullanımının neden yasak olduğu hakkında ise bilgi veren yetkili, “Yasaklanmasının asıl sebebi, Ankara’daki hava kirliliğinin azaltılmak. Binalardaki baca zehirlenmelerini önlemek için ama öncelik çevre kirliliğinin azaltılması.” dedi.
VATANDAŞLARIN SOBA KULLANMA GEREKÇESİ MADDİ DURUM
Vatandaşların soba kullanma gerekçesinin maddi durum olduğunu vurgulayan yetkili, şu ifadeleri kullandı: “Birinci sebebi, maddi durum. Maddi durumu kötü olanlar belediye, kaymakamlıklara başvurup kömür yardımı alıyorlar. İkinci sebebi binaların bodrum katları soğuk olduğu için yakılıyor, binaların teras katlarında zevk için yakıyorlar. Vatandaşlar verilen süre zarfınca soba kullanmaya devam ederlerse kendilerine para cezası veriliyor. Valilik kararınca durum tespit tutanağı vatandaşa tanzim ediliyor. Belediye meclis kararı çıkıyor tutanağa istinaden vatandaşa para cezası geliyor. 208 lira."
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'NIN KİRLİLİGE KARŞI TEDBİRLERİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın konuyla ilgili düzünlemesi ise şöyle:
"29 Haziran 2006 tarih ve B.18.O.ÇYG.O.02.00.02/7530 sayılı Genelgesi (2006/19) ile ilimizde satışa sunulan katı yakıtların denetimi ve idari yaptırım kararı verme yetkisi Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi ile Polatlı Belediyesi'ne devredilmiştir. Kış aylarında kullanılan katı yakıtlardan kaynaklı emisyonların etkisiyle gerek ilimizden coğrafik konumu gerekse meteorolojik koşullara bağlı olarak ilimizde hava kirliliği zaman zaman limit değerlerinin aşmaktadır. Bu kirliliğin önlenmesi amacıyla da ilimizde Mahalli Çevre Kurulunca ilave tedbirler alınmaktadır."
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.