Çakır, “‘Mersin için nasıl birleşebiliriz? Mersin’i nasıl marka yaparız? Mersin’i ulusala nasıl gösterebiliriz? Mersin’i uluslararası boyutta nasıl verebiliriz?’ bu soruların cevabı ortak verilmeli. ‘184 ülkeye ihracat yapan Mersin, ticaret kenti’ diyoruz. Hak ettiğimiz yerde olmadığımız için artık kabuğumuzdan çıkmalıyız. Elimizde her şeyimiz var, tüm altyapımız buna hazır. Bu altyapıyla beraber biz iyi bir noktaya gelebileceğimizi ve bunu hak ettiğimizi düşünüyoruz” dedi.
Özdemir: “Mersin’in tüm dinamikleri kenetlenmeli”
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Akdeniz çanağındaki İspanya, Fransa, İtalya gibi ülkeler ile daha fazla diyalog kurulması taraftarı olduğunu söyledi. Turizmden akademik işbirliklerine, sinema sektöründen markalaşmaya kadar her alanda gerek kamu kurumu olarak gerek özel sektör olarak Mersin’in tüm dinamiklerinin kentin etrafında kenetlenmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, “Ortak bir Mersin Tanıtım Grubu oluşturup, hedef ülke ve sektörleri belirleyerek bu yönde stratejileri oluşturmalıyız” diye konuştu.
İzol: “Mersin’i tanıtmazsanız, turizmini geliştiremezsiniz”
Toplantının Mersin için çok yararlı olacağını kaydeden MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ise, Mersin’in tanınması için turizmin gelişmesi gerektiğini söyledi. İzol, “Mersin’i tanıtmazsanız, turizmini geliştiremezsiniz. Büyükşehir Belediyemizin çalışmaları var ve Vahap Seçer gibi bir Belediye Başkanımız var. Bizim ondan yararlanmamız lazım” diyerek, kentteki turistik değerlerin ön plana çıkarılması ve turizmin gelişmesi için hep beraber çalışılması hususunda çağrı yaptı.
Mersin’i dünyaya tanıtmak için kentin aktörleri bir araya geldi
Danimarka Krallığı Fahri Konsolosu ve Mersin Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Josef Atat, “Mersin ve Tarsus, gastronomi açısından en önemli yerlerden bir tanesi. Çok başarılı bir mutfağımız var. Bunlara önem verelim. Biz ilk önce Mersinli sonra Danimarka Fahri Konsolosuyuz” dedi. Danimarka’nın yeşil dönüşüme çok önem verdiğini kaydeden Atat, bu noktada Mersin’de atılacak adımlar için iş birliğine açık olduklarını da kaydetti.
Mersin’i uluslararası boyuta taşımak için atılan adımların çok değerli olduğunu söyleyen Moldova Fahri Konsolosu Ufuk Maya, “Moldova’da Gagavuzya Özerk Bölgesi var, Türkiye için çok önemli. Özerk bölgede Gagavuz Türkleri yaşıyor. Türkiye için stratejik bir ülke olduğunu düşünüyorum” diyerek, Moldova ile olan ilişkilerin geliştirilebilmesi adına turizm sektörüne de büyük görev düştüğünün altını çizdi.
Mersin’in paydaşlarının ortak hareket etmesini değerli bulduğunu söyleyen Slovakya Fahri Konsolosu Emir Bozkaya, Slovakya ile Mersin’in ilişkilerinin gelişmesi adına bazı projelerini paylaştı. Turizm alanında atılacak adımların önemli olduğuna değinen Bozkaya, pek çok yatırım için de ellerinden geleni yapabileceklerini söyledi.
Kardeş şehir iş birlikleri ile Mersin’in daha da ileriye taşınabileceğini söyleyen Litvanya Fahri Konsolosu Armağan Öner, “Bu ilişkileri arttırdığı sürece, özellikle bu iletişimi ne kadar arttırırsak bir liman şehri olan Mersin’e faydası olur” diyerek, teşekkür etti.
Yıllarca Mersin’i birleştiren bir gücün eksikliği olduğunu söyleyen Şili Fahri Konsolosu Kerem Muradi, bu tarz çalışmaları önemsediklerini vurgulayarak emek verenlere teşekkür etti.
Toplantı, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.