Başkan Seçer, Tv100'de Yayınlanan ‘oğuz Haksever İle Akşam Raporu’ Programının Canlı Yayın Konuğu Oldu

Yaşanan deprem sürecinin ardından yapılan çalışmaları ve Mersin’de oluşan durumu aktaran Başkan Seçer, deprem bölgesinden 350 bin vatandaşın ve 50 bin de Suriyeli sığınmacının Mersin’e geldiğini aktardı.

10 Mart 2023 Cuma, 10:52
Başkan Seçer, Tv100'de Yayınlanan ‘oğuz Haksever İle Akşam Raporu’ Programının Canlı Yayın Konuğu Oldu
-

Başkan Seçer, “Devlet birimlerinin kapıları bize kapalı. Reel ve şeffaf bilgiler alamıyoruz ama ben kentimde de neyin olup olmadığını gözlemlemem lazım. Çok net söylüyorum; buraya 50 bin Suriyeli sığınmacı geldi” dedi.
Oğuz Haksever’in, “Özel statüden kastınız nedir?” sorusu üzerine Seçer, “Mersin bu 10 ilin yıkıntı olmasa da acılarının taşındığı bir yer ve insanlar orada değil de burada da yaşamak istiyor. Onun için konuta, altyapıya ihtiyaç var. Şimdi deprem bölgesinde konteyner kentler, çadır kentler yapılıyor, yeni konutlar yapılıyor. Peki, bu insanlar burada nerede yaşayacak? Konut lazım, altyapı lazım” diye konuştu.
Konut, içme suyu şebekesi, kanalizasyon, arıtma, toplu taşıma, eğitim ve sağlık gibi alanlarda Mersin olarak destek beklediklerini vurgulayan Seçer, “Bize bir yol haritasının sunulması lazım” ifadelerini kullandı. Bekleyen birçok projeleri olduğunu da ifade eden Başkan Seçer, “En azından bekleyen projelerimizi hızlandırsınlar. Kredi bekleyen onlarca altyapı projemiz var Altyapı, arıtma bunların da hızlandırılması dahil bizim için önemlidir” ifadelerini kullandı.
MERSİN/ (FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ)
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TV100'de yayınlanan ‘Oğuz Haksever ile Akşam Raporu’ programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Seçer, yaşanan depremin ardından Mersin’de oluşan durumu da aktararak, konut, içme suyu şebekesi, kanalizasyon, arıtma, toplu taşıma, eğitim ve sağlık gibi alanlarda Mersin olarak destek beklediklerini vurguladı ve “Bize bir yol haritasının sunulması lazım” dedi.
Depremzede vatandaşların Mersin’i tercih etmelerinin pek çok sebebi olduğuna da değinen Başkan Seçer, “Bir; o bölgedeki yaşayan insanlarla akrabalık ilişkileri çok fazladır Mersin’in. Çünkü Mersin göçle büyümüş bir kenttir. Doğal olarak Hataylı biri ya da Adıyamanlı, Malatyalı, Maraşlı önce akrabası olan Mersin’i tercih etti. İkinci neden; mesafe çok yakın. Deprem sınırından çıkıyorsun, ilk başını sokacağın bir il var. Üç; burada çok sayıda yazlıkçı konutlar var. Özellikle Adanalılar, Antepliler, Maraşlılar, Hataylılar, Malatyalılar, Adıyamanlılar, her bölgeden yazın buraya gelir. Birkaç ay kalır dönerler. Onların zaten burada evi var. Bu avantajlar insanların yoğun olarak ilgisini çekmesine neden oldu Mersin’in” diye konuştu.
“Devlet birimlerinin kapıları bize kapalı”
Deprem bölgesinden 350 bin vatandaşın ve 50 bin de Suriyeli sığınmacının Mersin’e geldiğini anımsatan Başkan Seçer, “Suriyeli sığınmacıların kaydı yok. Zaten devlet birimlerinin kapıları bize kapalı. Reel ve şeffaf bilgiler alamıyoruz ama ben kentimde de neyin olup olmadığını gözlemlemem lazım. Çok net söylüyorum; 50 bin buraya Suriyeli sığınmacı geldi. Demek ki burada 400 bin insan var ve şu anda da nüfus 2.7 milyon Mersin’de. Bakın bizim Sular İdaremiz son derece modern bir sistemle takip edilir, SCADA Sistemi. Biz su tüketimini her gece saat 00.00’da alırız. 6 Şubat ve 6 Mart arasında değerlendirmeye bakın, bizim su tüketim oranımız, en son rakamlar yüzde 15” ifadelerini kullandı.
“Mersin’de konuta, altyapıya ihtiyaç var”
Oğuz Haksever’in, “Özel statüden kastınız nedir?” sorusu üzerine konuşmasını sürdüren Başkan Seçer, “Mersin'in 10 ilin yıkıntı olmasa da acılarının taşındığı bir yer ve insanlar orada değil de burada da yaşamak istiyor. Onun için konuta ve altyapıya ihtiyaç var. Deprem bölgesinde konteyner kentler, çadır kentler ve yeni konutlar yapılıyor. Peki bu insanlar Mersin’de nerede yaşayacak? Konut lazım. Altyapı lazım. Su tüketimi artmış. Çöp, evsel atık miktarı; bugün raporu aldım, son bir ayda yüzde 13 oranında artmış. Yani su tüketimi ile evsel katı atık miktarını aldığınız zaman söylediğim rakamları zaten realize ediyor, doğruluyor, böyle de bir gerçek var. Bütün bunlar yatırım istiyor” dedi.
“Bize bir yol haritasının sunulması lazım”
Konut, içme suyu şebekesi, kanalizasyon, arıtma, toplu taşıma, eğitim, sağlık gibi alanlarda destek beklediklerini kaydeden Başkan Seçer “Ama kimseden şu ana kadar bu konuyla ilgili ‘gelelim de, Başkanımızı da çağıralım bize bir değerlendirme yapsın’ diyen olmadı. Bir ay geçti üzerinden. Rakamlar ortada. Kentin durumu ortada. Bize bir yol haritasının sunulması lazım. Elbette ki deprem bölgesinde yıkıntı büyük. Öncelik orası ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyüktür. Orayla da tabi ki ilgileneceğiz, oranın sorunlarını başta olmak üzere çözeceğiz ama komplikasyonları ortadan kaldıracak tedbirleri şimdiden alacağız. Burası oradan etkilenmiş, bunun çaresini görmek lazım” dedi.
“Alt gelir gruplarına uygun konut çalışması yapılabilir”
Programda Gazeteci Hacı Yakışıklı’nın ‘Mersin’e kalıcı konut yapılmamalı’ yönündeki değerlendirmesi hakkında konuşan Başkan Seçer, “Geçici olarak Mersin’e gelenlerin önemli bir kısmının kentte kalacağı varsayılıyor. Biz bunun hesaplarını, projeksiyonunu da yaptık. 70 bin aile geldiyse, bunun 35-40 bininin burada kalacağından emin olabilirsiniz. Bu 200 bin nüfustan aşağı değil. Mersin insanlara imkan sunan bir kent. Buranın standardı daha yüksektir. Dolayısıyla şu anda 1-2 yıllığına yaşamak için de gelse kira fiyatları onun gelirine uygun değil. Onun için alt gelir gruplarına uygun konut çalışması yapılabilir. Bunda bir beis yok” diye konuştu.
“En azından bekleyen projelerimizi hızlandırsınlar”
Gazeteci Oğuz Haksever’in “Yatırımlar için ne kadar tutar gerekli?” sorusunu da yanıtlayan Başkan Seçer, bu durumun planlama ile belli olacağını söyledi. Seçer, “Bunun sadece yerel yönetimler bacağı yok. Belediyenin bütçesi ayrı, yaptığı çalışma alanları ayrı. Böyle bir nüfusa ek bir projeksiyonun hiç olmazsa buraya, ‘Hemen hali hazırda getirelim, Mersin’e 5-10 milyar lira gönderelim’ diye değil; bu projelerin başlaması için en azından bir miktarı aktarılır, bir miktar uygun finansman bulunur, hibe bulunur. İller Bankası’nın işi budur, bunun için çalışır. Bizim birçok projemiz var. En azından bekleyen projelerimizi hızlandırsınlar. Kredi bekleyen onlarca altyapı projemiz var. Onların finansmanı konusunda FRIT II kapsamında bekleyen işlerimiz var. Altyapı, arıtma bunların da hızlandırılması dahil bizim için önemlidir” ifadelerini kullandı.
Soysal: “Etkilenen illerin Ankara tarafından dikkate alınıp bir an önce çözüm bulmaları lazım”
Programda Mersin’in aldığı göçe dair konuşan CHP 23. Dönem Milletvekili Çetin Soysal ise depremden sonra en çok göç alan kentlerden birisinin Mersin olduğunu belirterek “O insanların hizmete ihtiyacı var. Bir karşılık bulması lazım. Dünya Bankası’nın açıkladığı 1.5 milyar dolarlık hibe kredi söz konusu. Yerel yönetimlere dönük kullanım sağlanmasında yarar var. Özellikle etkilenen diğer iller için de daha iyi bir hizmetin sunulabilmesi; hem güvenlik hem eğitim hem sağlık açısından; çünkü bir su sorunu yaşanırsa, su tüketimi artarsa orada bir sağlık sorunu da beraber yaşanma noktasında kalır. Dolayısıyla en çok fazla etkilenen illerin Ankara tarafından dikkate alınıp bir an önce çözüm bulmaları lazım. Hatay’ın çok önemli bölümü, özellikle Maraş’ın ve Adıyaman'ın çok önemli bir bölümü bağlantılı olduğu için çok ciddi bir göç aldı Mersin” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
VALİ PEHLİVAN, TOROSLAR İLÇESİNDE ESNAF VE VATANDAŞLARIMIZI ZİYARET ETTİ
VALİ PEHLİVAN, 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLADI
VALİ PEHLİVAN, TOROSLAR İLÇESİ TOZKOPARAN MAHALLESİ’NDE KAMU KURUMLARINI ZİYARET ETTİ
KAYMAKAM AVCI'DAN ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
Koçak’tan Öğretmenler Günü mesajı
SOSYAL MEDYA FENOMENİ VE MOTOR TUTKUNU AKİF KOCAOĞLU YAŞAMINI YİTİRDİ
Mersin'de ‘Tarım Arama Konferansı" Sona Erdi
MİLLETVEKİLİ UYSAL'DAN MTSO'YA ZİYARET
TARSUS İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İL ŞAMPİYONU
Kuvvetli Gök Gürültülü Sağanak Yağış ve Fırtına Uyarısı