Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Meclis toplantısında Corona virüs salgınıyla ilgili önlemleri anlatan Başkan Seçer, salgının etkisi geçene kadar su borcundan dolayı su kesintisi yapmayacaklarını, borç nedeniyle suyu kesilen meskenlere de yeniden su vereceklerini açıkladı.
Başkan Seçer, risk grubunda yer alan yaşlılara evde bakım hizmetlerini genişlettiklerini, yalnız yaşayan yaşlıları her gün kontrol ettiklerini, tatil sürecinde okullarda ilaçlama yapacaklarını söyledi. Seçer, “Günlük 100 bin yurttaşımıza hizmet verdiğimiz toplu taşıma araçlarımızda detaylı temizlik yapılıyor. Minibüslerde, dolmuşlarda ozon ile dezenfeksiyon işlemleri yapıldı. Trafik Zabıta Şube Müdürlüğü de hassasiyetle halk otobüslerinde, dolmuşlarda denetimleri yapıyorlar. İbadethaneler camiler, cem evleri, kiliseler dezenfeksiyon işlemlerine tabi tutuluyor ve tutulmaya devam edilecek” ifadelerine yer verdi. 22 Mart’ta koşulması planlanan 5. Uluslararası Mersin Maratonu’nu Corona virüs nedeniyle ertelediklerini de kaydeden Başkan Seçer, belediyenin planladığı her türlü kültürel ve sosyal etkinliğin de tedbir amacıyla iptal edildiğini duyurdu.
Başkan Seçer, toplu taşımada yeni bir sisteme geçmeyi planladıklarını belirterek, “Şehrimizde belediye otobüslerimiz, halk otobüslerimiz, minibüsler, dolmuşlar hizmet veriyor. Burada farklı bir yapılanmaya gitmek istiyoruz. Bunu Tarsus’tan başlatmak istiyoruz. Mümkünse artık bu hizmetleri belediye otobüsleri versin. Halk otobüsleri, minibüsçü, dolmuşçu esnafı bundan mağdur olmadan bu sistem içerisinde olsun. Bizim yaptığımız projeksiyonla ilk etapta 100 yeni otobüsle, bu sayı zamanla artacak, hizmete başlayacağız” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı ikinci bileşim toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Başkan Seçer, tüm dünyayı etkisi altına alan ve çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Corona virüs salgınıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi olarak aldıkları önlemleri Meclis üyeleriyle paylaştı. Seçer, salgının etkisi geçene kadar su borcundan dolayı su kesintisi yapmayacaklarını, borç nedeniyle suyu kesilen meskenlere de yeniden su vereceklerini açıkladı. Başkan Seçer, risk grubunda yer alan yaşlılara evde bakım hizmetlerini genişlettiklerini, yalnız yaşayan yaşlıları her gün kontrol ettiklerini ve tatil sürecinde okullarda ilaçlama yapacaklarını söyledi. 22 Mart’ta koşulması planlanan 5. Uluslararası Mersin Maratonu’nu Corona virüs nedeniyle ertelediklerini de kaydeden Başkan Seçer, belediyenin planladığı her türlü kültürel ve sosyal etkinliğin de tedbir amacıyla iptal edildiğini duyurdu.
Büyükşehir Salgın Planı hazırladı
Meclis toplantısının açılışında, Corona virüsün etkileri ve alınacak tedbirler hakkında bilgi veren Başkan Seçer, bütün kurumlarla irtibat halinde olduklarını, okullar ve ibadethanelerde alınacak tedbirler konusunda ortak çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü hocaları tarafından salgın ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi sağlık çalışanlarına eğitimler verildiğini anlatan Başkan Seçer, “Daha sonra biz belediye olarak salgın planı hazırlayarak 6 Şubat’ta İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdik. Mart ayı başında Mersin Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına yine kendi hekimlerimiz tarafından bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimleri düzenledik” dedi.
Toplu taşıma araçları düzenli olarak dezenfekte ediliyor
Toplu taşıma araçlarının günlük temizliklerinin yanı sıra ULV yöntemi ile dezenfeksiyona başladıklarını ve bu çalışmaların devam ettiğini ifade eden Başkan Seçer, “Günlük 100 bin yurttaşımıza hizmet verdiğimiz toplu taşıma araçlarımızda detaylı temizlik yapılıyor. Otobüsün içi, dışı deterjanla yıkanıyor. Daha sonra çamaşır suyuyla yıkanıyor. Klordioksit alımına çıktık, piyasada sıkıntılar var teminle ilgili ama bir miktar aştık. Geçtiğimiz günlerde Şoförler Odası ile başlattığımız bir uygulama oldu. Minibüslerde, dolmuşlarda ozon ile dezenfeksiyon işlemleri yapıldı. Trafik Zabıta Şube Müdürlüğü de hassasiyetle halk otobüslerinde, dolmuşlarda denetimleri yapıyorlar. Camiler, cem evleri, kiliseler dezenfeksiyon işlemlerine tabi tutuluyor ve tutulmaya devam edilecek. Kurumlarımızla beraberce ortaklaşa bu çalışmaları sürdüreceğiz. Temizlik personeline uygulamalı eğitimler de veriyoruz. Vatandaşlarla sıkça temasta bulunulan, biyolojik risk faktörleri taşıyan, personel-vatandaş etkileşiminin fazla olduğu birimlerimize el dezenfektanı dağıtımı yaptık” diye konuştu.
Salgın boyunca Mersin’de hijyen için su kesintisi yapılmayacak
Corona virüs salgını riskinin azaltılması için temizliğin önemine işaret eden Başkan Seçer, risk geçene kadar, borçtan dolayı su kesintisine gitmeyeceklerini de açıkladı. Seçer, “Su borcundan dolayı su kesintisi yapılmayacak. Ucu açık bir tarih. Bu sorun ortadan kalkana kadar. Biz 300 TL’nin üzerindeki faturalarda belirli uyarılardan sonra su kesintisi yapıyorduk. Bunu yapmayacağız. Bir süre durduruyoruz. Daha önce borcundan dolayı suları kesilenler var. Kesilen meskenlere sularını yeniden vereceğiz. Bu süreç içerisinde herkesi temizliğe, titizliğe riayet etmesi konusunda uyarmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir’den yaşlılara özel hizmet
Corona virüs riski nedeniyle yaşlı ve engellilerin evde bakımına yönelik çalışmaların daha titiz yürütülmesi gerektiğine değinen Başkan Seçer, “Evde sağlık ekiplerimiz özellikle yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın evde muayene ve tedavi hizmetlerine devam ediyor. Bu hastalık daha çok yaş almış vatandaşlarımıza tehlike oluşturuyor ve daha hassasiyetle, onları da uyararak bu hizmetleri vermeye devam ediyoruz. Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Alzheimer Merkezi hizmetlerine tedbir amaçlı ara vererek, yaş almışlarımızın takibini evlerinde yapıyoruz. Yaş almış, kimsesiz 120 yurttaşımız var. Bu uygulamamız yeni; birkaç ay önce başlattık. Yaş almışlarımız evlerinde bazı olumsuzluklarla karşılaşıyorlar. Biz bu yurttaşlarımızı birkaç günde hal hatır sormak için arama uygulaması başlattık. Üç güne bir arıyorduk. Son gelişen süreçten bu yana her gün aramaya başladık. Ateş, halsizlik, öksürük olup olmadığı yani bu Corona semptomlarının olup olmadığını içeren sorular soruluyor ve kendileri ile her gün temas kurma yoluyla korunmaları sağlanıyor” dedi.
İlçe belediyelerine işbirliği çağrısı
Bu süreçte ilçe belediyeleri ve diğer kamu kurumlarıyla işbirliğinin önemli olduğunu ifade eden Başkan Seçer, şunları söyledi:
“İlçe belediye başkanlarımızın özel kalemlerine arkadaşlarımız ulaşacak. Belediyelerimiz bu konuda temsilci gönderirse bir değerlendirme toplantısı yapmalarını arzu ediyoruz. İşbirliği içerisinde götürelim. Diğer kamu kurumları ile işbirliğini sürdürüyoruz. Geçtiğimiz günlerde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile işbirliği için karar aldık, hazırlıklarımızı yaptık. Okullar tatil oldu ama biz yine bu süreç içerisinde rutin bazı çalışmalar yapacağız. Örneğin merkez ilçelerimizde 10 ayrı okulumuzda bugün ilaçlama yapılıyor. Yapılmaya devam edecek. Her ortamda, her platformda yurttaşlarımızı uyarmak zorundayız. Sürekli kamuoyuna mesaj verme imkanı buluyoruz. Bu süreci beraberce aşacağız. Önce itidal, panik yapmamak gerekiyor. Tedbiri elden bırakmadan, sakin bir şekilde uhuletle ve suhuletle bu zorlu süreci hep birlikte aşacağız.”
Uluslararası Mersin Maratonu’nun Ekim ayında yapılması planlanıyor
Başkan Seçer, Anamur’dan Tarsus’a kadar açık hava ilanlarına çıkarak, sosyal medyayı kullanarak vatandaşları bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını ifade ederek, sportif, kültürel ve sanatsal birçok faaliyeti de Corona virüs nedeniyle iptal ettiklerini kaydetti. Başkan Seçer, “Nisan sonuna kadar süreç içerisindeki bütün etkinlikleri iptal ettik. Bizim için en zor olan 20-22 Mart tarihleri arasında yapılacak olan maratonumuzu ertelemek oldu. Federasyonla görüşmeler sürüyor. Muhtemelen Ekim ayında yapacağız. Maratonumuza katılım için oldukça ilgi vardı. 42 km’lik yarış için yurtiçinden ve dışından 209 sporcu gelecekti. 10 km yarış için 804 sporcu, 5 km halk koşusu için de 150 bin 646 yurttaşımız müracaat etti. Bu müracaatlar baki, iptal edilmedi. Ekim ayında inşallah maratonumuzu gerçekleştireceğiz. Özellikle Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığımız’ın çok sayıda etkinliği, söyleşiler, konserler, tiyatrolar, toplantılar, rutine bindirilmiş olan programları önümüzdeki karara kadar erteliyoruz.”
Toplu taşımada yeni dönemin ilk adımı Tarsus’ta atılacak
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, belediyenin toplu ulaşımda ilk kez hayata geçireceği ve ilk olarak Tarsus’ta uygulayacağı kamu-özel sektör işbirliğiyle ilgili teklif de gündeme alındı. Başkan Seçer, ilgili madde üzerine yaptığı konuşmada toplu taşımacılıkta yeni bir çığır açacak uygulamayı şu sözlerle özetledi:
“Şehrimizde belediye otobüslerimiz, halk otobüslerimiz, minibüsler, dolmuşlar hizmet veriyor. Burada farklı bir yapılanmaya gitmek istiyoruz. Bunu Tarsus’tan başlatmak istiyoruz. Mümkünse artık bu hizmetleri belediye otobüsleri versin. Belediye otobüsleri verirken, halk otobüsleri, minibüsçü, dolmuşçu esnafı bundan mağdur olmadan bu sistem içerisinde olsun. Bu sistemde belediye bir anlamda hizmet satın alıyor. Kilometre başına bir bedel belirliyor. Bütün koşulları, otobüsün rengine, modeline kadar kendisi belirliyor. Üstünde Büyükşehir Belediyesi yazıyor ama kullanan bir önceki dolmuş, minibüs ya da halk otobüsü sahibi. Şu an Tarsus’ta böyle bir çalışma var. Belediye fiili olarak personeliyle, şoförüyle işin içinde değil ama oluşturduğu şartlar olarak tabii ki işin içinde. Ya da tam tersi dolmuşçu, minibüsçü işin içinde değil ama minibüsü ya da halk otobüsü kendinin değil ama bir fiili bu yapının içinde. Bunlar bir araya geliyorlar, kooperatif olarak ihaleye giriyorlar. Bu hakları bizden satın alıyorlar. Artık belediye otobüsleri marifetiyle bizim bunlardan alacağımız kilometre başına hizmet karşılığında toplu taşıma yapılmış olacak.”
“Toplu taşıma hizmetinde kaliteyi önemsiyoruz”
Uygulama hayata geçtiğinde tek tip otobüs olacağını, dolmuş, halk otobüsü, minibüsün ortadan kalkacağını kaydeden Başkan Seçer, “Bir hatta dolmuş, minibüs, halk otobüsü var hepsi rekabet halinde. Hem bundan kâr edemiyor, hem bir karmaşa oluyor. Biz de zarar ediyoruz. Bizim yaptığımız hesaplamaya göre 2018 yılı içerisinde toplu taşımada 90 milyon zarar etmişiz. Geçen yıl Nisan’dan bu yana israfı önleyici tedbirler aldık, indirim de yaptık. 2018’e göre 2019’da girdi fiyatları ve maliyetler arttı. Ona rağmen ne kadar tasarruf yapsak, fuzuli masraflarımızı ortadan kaldırırsak kaldıralım zararı 80 milyona indirdik. Toplu taşıma ticari faaliyet değil, zarar edelim onda sıkıntı yok ama işin de bir mantığı var. Vatandaşımıza daha iyi hizmet sunalım. Bizim yaptığımız projeksiyonla ilk etapta 100 yeni otobüsle, bu sayı artacak, hizmete başlayacağız. Yaptığımız hesaplamalar doğrultusunda bırakın zarar etmeyi biz bundan artıya geçeriz. Biz bundan kâr etmeyelim ya da makul bir zarar edelim. Her şeyden önemlisi biz hizmetteki kaliteyi önemsiyoruz. Sürekli şikayet alıyoruz. Yeterli araç yok. Kontrolde, denetimde sıkıntı yaşıyoruz. Araçların frekansı düşük olduğu için sıkıntı yaşanıyor. Yapacağımız kutsal metin değil, değişiklikler olabilir. Bu pilot çalışma. Umarım başarılı oluruz” dedi.
“Bu bir özelleştirme değil”
Bazı meclis üyelerinin, “Toplu ulaşım özelleştiriliyor mu?” yönündeki soruları üzerine Başkan Seçer, “Burada hassas bir konu var. Karşılıklı uzlaşı sağlamak lazım. Minibüsçü ve otobüsçü esnafını buna alıştırmamız, adapte etmemiz lazım. Bizim kâr amacımız yok. Bu bir özelleştirme değil. Tam tersine. Şu anda halk otobüsü işliyor, dolmuş, minibüs işliyor. Biz bunları disiplin altına alıyoruz. ‘Kamu-özel işbirliği’ deseniz varım. Başarılı olabilirsek tam da model olabilecek bir çalışma. Bizim birinci amacımız bu yükten kurtulmak, kâr etmek, özel sektöre teslim etmek değil. Tam tersi sizin istediğiniz gibi kaliteli toplu taşıma hizmeti sunmak. Biz ihaleye çıkacağız ama maliyetler konusunda karşılıklı mutabakat sağlanıyor, onların da fikirleri alınıyor” diye konuştu.
Spor Kulübü ve Müzik Festivali’ne destek
Toplantıda, komisyonlardan gelen 27, idareden gelen 8 ve gündem dışı 5 madde görüşüldü. Mersin Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’ne 2020 yılında 500 bin TL maddi destek verilmesi oybirliğiyle kabul edildi.
Belediye Meclisi, Nisan ayı içerisinde yapılması planlanan ancak Corona virüs nedeniyle ertelenen 19. Uluslararası Mersin Müzik Festivali’ne 500 bin lira destek verilmesini de kararlaştırdı. Meclis toplantısında, Silifke İlçesi, Atayurt Mahallesi’ndeki “Gazi Çiftliği” içerisinde yer alan Gazi Okulu’nun ve bahçesinin kooperatif çalışmalarında, kadın istihdamına yönelik faaliyetlerde kullanılması amacıyla Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol yapma yetkisinin Başkan Seçer’e verilmesi de kabul edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.