Mersin tarımının konuşulduğu ziyarette Başkan Seçer, tarım alanında önemli potansiyellere sahip olan Mersin’de sıra dışı hizmetler vermek istediklerini ifade etti. Seçer, “Mersin bizim çalışma alanımız olan tarım sektörü için önemli potansiyeller içeriyor. Son derece katma değeri yüksek ürünler var. Biz Tarım Bakanlığı değiliz. Öyle çok büyük ölçekli destekler veremesek de özellikle küçük aile işletmelerine, küçük alanlarda tarım yapan, birkaç hayvanla hayvancılık yapan aile işletmelerine destekler verebiliyoruz. Biz kendi kentimizin münhasıran özelliğine göre sıradışı bir şeyler yaratalım diyoruz” dedi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Deniz Gürbüz Seçer’i makamında ziyaret etti.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Cem Özkan, Adana Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetler Daire Başkanı Hasan Deda Büyüköztürk ve Ziraat Mühendisi Saim İnce’nin de aralarında bulunduğu ziyarette Başkan Seçer, tarım alanında hayata geçirecekleri kadın kooperatifi kurma çalışmaları ve küçük aile işletmelerine verecekleri desteklerle Mersin tarımını canlandıracaklarını ifade etti.
Tarım alanında potansiyeli ve katma değeri yüksek ürünleri olan Mersin’de, Büyükşehir Belediyesi’nin imkanları ölçüsünde tarıma ve üreticiye destek olacaklarını ifade eden Başkan Seçer, “Mersin bizim çalışma alanımız olan tarım sektörü için önemli potansiyeller içeriyor. Son derece katma değeri yüksek ürünler var. Biz Tarım Bakanlığı değiliz. Öyle çok büyük ölçekli destekler veremesek de özellikle küçük aile işletmelerine, küçük alanlarda tarım yapan, birkaç hayvanla hayvancılık yapan aile işletmelerine destekler verebiliyoruz. Biz kendi kentimizin münhasıran özelliğine göre sıradışı bir şeyler yaratalım diyoruz” dedi.
“Mersin tarım sektörü için önemli potansiyeller içeriyor”
“Türkiye'nin ilk ürünleri buradan çıkıyor”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in tarım sektörü için önemli potansiyeller içeren bir kent odluğundan söz ederek, “Mersin bizim çalışma alanımız olan tarım sektörü için önemli potansiyeller içeriyor. Son derece katma değeri yüksek ürünler var. Sebze, meyve son derece gelişmiş. Tarsus ovasında tarla ziraatı yapılıyor. Mersin merkeze ve Batı’ya doğru gittikçe Toroslar artık direkt denize iniyor ve tarım alanları ortadan kalkıyor. O bölgelerde de seracılık yaygın. Özellikle Toroslar'ın eteklerinde insanlar elleri ile topraktan taşı temizliyor. 300 metrekare, 500 metrekare, 1 dönüm, 2 dönüm kendilerine üretim alanları açıyor. Bu çok önemli ve değerli bir durum. Onların yetiştirdiği ürün de önemli ve değerli. Türkiye'nin ilk ürünleri buradan çıkıyor. Bu derece önemli bir kent” dedi.
“Yaklaşık olarak dörtte biri işlenebilir tarım toprağı”
Mersin’de toprağın yaklaşık dörtte birinin işlenebilir tarım toprağı olduğu bilgisini paylaşan Seçer, ilçelerin kendine has ürünlerinden söz ederek “Bizim yaklaşık 380 bin dekar tarım toprağımız var. Toplam alanımız 16 bin kilometrekare. Yani 1.6 milyon dekara tekabül eder, yaklaşık olarak dörtte biri işlenebilir tarım toprağı. Bu önemli. Önemli ürünler var. Özellikle narenciye dediğimiz zaman, örneğin limonun yüzde 60’lık bir bölümü burada üretiliyor. Hem muzda, hem çilekte Türkiye üretiminin yarısından fazlası buradan çıkıyor. Silifke çileğimiz, Anamur muzumuz, bunlar önemli. Bölgesel Tarsus beyazı üzümü mesela demode oldu diyorduk. Şimdi tekrar gündeme gelmeye başladı” şeklinde konuştu.
“Tarım konusundaki bilgimizi yöneticilik anlayışımıza yansıtacağız”
“Kent tarım alanındaki bilgimizden faydalanacak”
Kendisinin tarımı her yönüyle incelemiş bir insan olduğunun altını çizen Seçer, “Özel çalışma hayatımda da zaten 30 yıl önce kurduğum tarım firması hala ayakta ve daha da güçlenerek faaliyetlerine devam ediyor. Tarım, tarıma dayalı sanayi üretimi, işlemesi, ticareti, bu konularda bir görgümüz var. Bunu da tabii yöneticilik anlayışımıza yansıtacağız. Bu kent bundan faydalanacak” diye belirtti.
Özellikle kadın kooperatifleri konusunda önemli çalışmalar yapacaklarına değinen Seçer, sözlerini şu şekilde tamamladı;
“Kooperatif konusu bizim için önemli. Önemli çalışmalar yapıyoruz. Özellikle kadın kooperatifleri, diğer taraftan ayni-nakdi yardımlar, yani her belediyenin aslında rutine bindirip yaptığı, fide-fidan vs. bu tip alet-edevat yardımları bunlar aslında çok sıra dışı işler değil. Bu konuda temasları artırma ve bir arada olma zorunluluğumuz var. Zaten bizim dairemiz çalışıyor. Stratejik Planı yaparken de kendi odalarında oturup yazmadılar. Paydaşların görüşlerini alıyoruz. Önemli çalışmalar yapacağız”
Özden Güngör, “Mersin tarımı için her türlü destek ve yardıma hazırız”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, oda olarak hazırladıkları, Mersin tarımının eksik kaldığı noktaların ve çözüm yollarının yer aldığı raporu Başkan Seçer’e sundu. Güngör, “ Biz Mersin’de ilgili bazı sorunları tespit ettik. Çözüm önerileri olan bir rapor hazırladık. Kooperatifler kurulması ve bazı daire başkanlıklarının açılıp faaliyet göstermesi katkı sağlar. Mersin’de yapacağınız hangi faaliyet olursa olsun gerek Mersin şubemizle gerekse merkez olarak her türlü destek ve yardıma hazırız. Siz zaten Mersinlisiniz ve belediyenin sorunlarını çok iyi biliyorsunuz. Biz meslek odası olarak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.