ADANA - Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın gerileme sürecini turizmle atlatabileceğini söyledi.
Tarihi Kentler Birliği (TKB) Seyhan Zirvesi’nin ikinci gününün açılışında konuşan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ‘Seyhan Belediyesi’nin Kültür Mirasını Koruma Çalışmaları ve Yeni Hedefleri’ başlıklı bir sunum yaptı. Adana’nın, Cumhuriyet döneminde kalkınmada kimine göre İstanbul’dan sonra ikinci, kimine göre ise İzmir’den sonra üçüncü olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı, son yıllarda kentin kimliğinden uzaklaşmaya başladığını anlattı. Tarım ve sanayi alanlarındaki gerilemeye işaret eden Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın tarihi ve kültürel potansiyelleri sayesinde gerileme sürecini turizmle atlatabileceğinin altını çizdi.
Adana’da hem gastronomik hem de sağlık turizminin ön plana çıkabileceğini ifade eden Zeydan Karalar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gaziantep’i kutluyoruz çok gıptayla, hayranlıkla izliyoruz. Geçen gıda ile ilgili UNESCO tescilini almış. Tüm dünya bilir ki Adana’da da gastronomi çok önemlidir. İçli köftesi, güveci, şalgamı, ciğeri bir sürü yemeğiyle çok öne çıkmış bir kenttir ama kebap o kadar iyidir ki bunları bastırmaktadır. Oysa bir sürü, çok çok damak lezzeti oluşturan bizim de bir şeylerimiz vardır. Biz de çalışarak gastronomi konusunda UNESCO'dan tescil alırız. Bunu tarihi dokuda yapmak istiyoruz. Bilinmeyenleri bilinir hale getirmek istiyoruz. Bugüne kadar niye olmadı, niçin hiç önemli değil. Biz bunu doldurmak istiyoruz.”
“ADANA’DA 714 TESCİLLİ YAPI BULUNUYOR”
Konuşmasında şehrin tarihi birikimiyle ilgili de bilgiler veren Başkan Karalar, Adana’da 714 tane tescilli yapı bulunduğunu, bunun 340’ının Seyhan ilçesi sınırları içerisinde olduğunu vurguladı. Tüm güzellikleri ortaya çıkararak Adana’yı dünya kenti haline getireceklerinin altını çizen Seyhan Belediye Başkanı, ‘Memnuniyetle söylemek istiyorum ki bugüne kadar Adana’da hem seçilmişler hem atanmışlar kendi aralarında birlik olamamışlardır ve bunun sıkıntıları Adana’yı bu hale getirendir. Aslında çatışanlara, kavga edenlere de yaramamış. 31 Mart seçiminden sonra mutlulukla ve sevinçle ifade etmeliyim ki hem sayın valimiz hem bürokratlar hem seçilmişler hem atanmışlar birlikte dayanışma içinde çalışmaktadır. 31 Marttan sonra ilk yaptığım konuşmada ‘Adana’da çatışma bitmiştir, çalışma başlamıştır’ diye başlamıştım ve Büyükşehir ile de çok uyumlu çalışıyoruz. Bunun olumlu yansımalarını millet görmeye başlamıştır. Adana kısa sürede dünyaya tanıtılacak, turizm önemli boyuta gelecek. Adana da eskisi gibi mutlu insanların, zengin insanların, kentini seven insanların şehri haline gelecek.” ifadelerini kullandı.
Başkan Karalar’ın konuşmasının ardından Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) biriminden Uzman Arkeolog Umut Çakmak ve Aysin Aysu, Mimar Murat Ulaş kentin tarihi ve mimari dokularına yönelik sunum yaptı.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.