Başbakan Binali Yıldırım, "Çanakkale geçilmez tarihte kaldı artık, Çanakkale geçilir, hertürlü geçilir hale geliyor. Denizden geçiliyor, havadan geçiliyor şimdi karadan da geçilmiş olacak. Türkiye dünyada böyle büyük projeleri yapan ender ülkelerden biri" dedi. Başbakan Binali Yıldırım, geçiş ücretinin 15 euro+KDV olacağını açıkladı.
"100. YILI KARŞILARKEN ÇANAKKALE 1915'İN RUHU İLE 2013 HEDEFLERİNİ, BİRLEŞTİRMİŞ OLUYORUZ"
Çanakkale 1915 Köprüsü hakkında açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım açıklamasını
şöyle sürdürdü : " Çanakkale 1915'te köprüsüyle ilgili güzergah resmi, Ulaştırma Bakanlığı'mız çalışmalarını tamamladı. Yarın itibarıyla ihale ilana çıkıyor. 26 Ocak'ta da teklifler alınmış olacak. Bazı detaylar vermek gerekirse köprünün iki kulesi arasındaki açıklık, 2023 metre olacak. 2023'ün özel bir anlamı var Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü. 100. yılı karşılarken Çanakkale 1915'in ruhu ile 2013 hedeflerini, birleştirmiş oluyoruz. Böyle bir anlam ifade ediyor. 2023 oldukça önemli bir açıklık, Türkiye'de inşa edilen asma köprülerin şu ana kadar, ayak açıklığı en fazla olanı. Köprü ayaklarından, kulelerden sonra da 923 metrelik, 2 bölüm var. Ondan sonrada viyadükler var. Toplam 5169 metrelik bir uzunluğa erişiyoruz. 5 lilometreden fazla tamamen köprü, viyadük şeklinde bir geçiş oluyor. Ona ilaveten de 100 kilometrelik bir otoyol var. Köprüyüde dahil edersek bunun ağırlıklı kısmı Geli bolu tarafından başlayıp Malkaraya kadar devam eden oradan da İstanbul yoluna katılan bir otoyol. Bir taraftan Geliboluda başlıyor, Lapseki'ye geçiyor Lapseki'den sonrada yol, bir kolu Çanakkale'ye geçiyor. Bir koluda Bandırma üzerinden Bursa'ya, Balıkesir'e, Manisaya diğer illere gidiyor. Genel özellikleri böyle, inşallah ihalesi başlayacak. Yapımınada kısa sürede başlanacak"
"18 MARTTA'DA ÇANAKKALE TÖRENLERİNDE DE TEMEL ATMAYI HEDEFLİYORUZ"
Başbakan Binali Yıldırım, " Hedefimiz 2023 yılına kadar bitirmek. 5 yıl öngörülüyor yapım süresi." ifadelerini kullandı. Yıldırım :" 18 Martta'da Çanakkale Törenlerinde de temel atmayı hedefliyoruz. Geçiş ücreti de 15 euro+KDV. Oldukça büyük bir proje finans maliyeti filan hariç , 10 milyar
TL'yi bulur. Yıllardır konuşulan bir projedir. Türkiye'nin gündeminde, nihayet bunuda yapmak bizlere nasip olacak. Yarın ihale ilanına çıkıyoruz. Ocak Ayına kadar, 26 Ocak'a kadar teklifler toplanacak. Sonra hemen değerlendirilecek. Herşey yolunda giderse, 18 Mart'ta da ilk kazmayı vuracağız. Japonya'da ilgileniyor, başka ilgilenenler de var. Kore ilgileniyor. Türk mütehaitler ilgileniyor. Neticede birer birer meydana çıkacaklar, boy gösterecekler. Hangisi daha güçlüyse, en iyi teklifi verirse, burada tabi sistem şöyle olacak, yapım süresi dahil işletme süresini en az veren medel böyle. Süre yarıştırılacak. Trafik garantisi var, birim geçişi ücreti var, süreyi en kısa yapım dahil veren, kazanan teklif olacak. Türkiyenin bir mega projesi daha start almış oldu. Çanakkale geçilmez tarihte kaldı artık, Çanakkale geçilir, hertürlü geçilir hale geliyor. Denizden geçiliyor, havadan geçiliyor şimdi karadan da geçilmiş olacak. Türkiye dünyada böyle büyük projeleri yapan ender ülkelerden biri. Bunu da bilmenizde büyük fayda var. Türkiye ekonomisinin üzerine çeşitli hikayeler yazmaya çalışanlar, kötümser hava yaymaya çalışanlar, bir kez daha gerçeğin böyle olmadığını ümit ederim görmüş olurlar" diye konuştu.
" BAHÇELİNİN BU GÜNE KADAR YAPTIĞI AÇIKLAMALAR ÜMİT VERİCİ"
Binali Yıldırım gazetecilerin 'Bahçeli'nin Başkanlık açıklaması ve başkanlık konusunda referanduma yetecek kadar milletvekili sayısıyla destek olacak mı' sorusu üzerine şöyle konuştu : "Sayın Bahçeli'nin açıklamasını bizim yorumlamamız doğru olmaz. Lafı üstüne laf söylemek bize yakışmaz. Ne diyorsa odur , baştan beri Sayın Bahçeli bunu açıkça söylüyor. Bu bir krizdir. Bu sorun daha fazla ülkenin gündeminde kalmamalı. Bir an önce bizim siyaset olarak çözemediğimiz bu sorunu milletin önüne götürüp çözümün yollarını açmamız gerekiyor. Ya çözelim, anlaşıp çözemediğimize göre, çözümü yapacak millete gidişede engel olmayalım.Biz de tam bunu söylüyoruz. Bizim görevimiz vadettiğimiz anayası hazırlayıp meclise sunmaktır. Ondan sonra görev yüce meclisindir. Gerekçeleriyle anlatacağız, yaptığımız değişikliğin ne anlama geldigini, halkımızla paylaşacağız ve meclise teklifimizi getireceğiz. Sayın Bahçelinin bu güne kadar yaptığı açıklamalar ümit verici. Yapıcı açıklamalardır."
"SAYIN KILIÇDAROĞLU, SAYIN BAHÇELİ, KISMİ BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA ZATEN MUTABAKATIMIZ VAR"
Binali Yıldırım 'Kılıçdaroğlu ile görüşecek misiniz 'sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi: " Sayın Kılıçdaroğlu ile de icap ettiği her zaman görüşürüz. Bir problem yok. Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Bahçeli, kısmi bir anayasa değişikliği konusunda zaten mutabakatımız var. Bununla ilgili de güzel bir çalışma yaptılar. Bizm getireceğimiz teklif bunlarıda kapsıyor aynı zamanda."
BAŞBAKAN YILDIRIM GEÇİŞ ÜCRETİNİ AÇIKLADI
Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada, "Hedefimiz Çanakkale Köprüsü'nü 2023 yılında bitirmek. Geçiş ücreti 15 Euro+KDV olacak. 26 Ocak ayına kadar teklifler toplanacak sonra hemen değerlendirilecek. Süreyi yapım dahil en kısa veren teklif kazanan teklif olacaktır. Çanakkale geçilmez tarihte kaldık artık. Çanakkale her türlü geçilir. Şimdi karadan da geçilecek. Türkiye dünyada böyle büyük projeleri yapan ender ülkelerden biri. Türkiye ekonomisinin üzerine çeşitli hikâyeler yazmaya çalışanlar, kötümser hava yaymaya çalışanlar bir kez daha gerçeğin böyle olmadığını ümit ederim görmüş olurlar. Köprüden geçiş süresi viyadük dahil 3 dakikayı alacak." dedi.
İSTANBUL-ÇANAKKALE ARASINDA "YAY" PROJE HAYATA GEÇİYOR
OTOYOLU PROJESİ HALKIN GÖRÜŞÜNE SUNULDU
İstanbul’u Çanakkale üzerinden Balıkesir’e bağlayan otoyol projesinin. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyolu projesi, halkın görüşüne sunuldu. Projenin boğaz köprüsü ayağında da sondaj çalışmalar sürüyor.Otoyol bölümü 9 milyar 843 milyon liraya köprüsü ise yaklaşık 15 milyar liraya mal olması beklenen proje için 6.3 milyar metrekare arazi kamulaştırılacak.
6.3 MİLYAR METREKARE KAMULAŞTIRMA
Yeni otoyol güzergahının sağında ve solundaki 100’er metrelik alan, koruma bandına alınıp kamulaştırılacak. Askıya çıkan projenin tanıtım dosyasındaki bilgilere göre, 4 milyar 518 milyon metrekarelik tarım alanı, bir milyar 762 milyon metrekarelik ormanlık/çalı/otsu bitki alanı ve 91 milyon metrekarelik mera alanı kamulaştırılacak. Otoyol projesinin geçtiği güzergahlarda gelir artışı sağlayacağı vurgulanan raporun şu kısmı dikkat çekici: “Bununla birlikte kamulaştırma işlemleri, arazisi kamulaştırılan hak sahiplerinin geçim kaynaklarında değişikliğe, gelir kaynağında kayıplara sebep olabilecek. Dolayısıyla hak sahipleri farklı geçim kaynakları, iş olanaklarına yönlendirilecek.”
HANGİ KÖYLER ETKİLENECEK
İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir illerini kapsayan yeni otoyol güzergâhından etkilenecek olan köyler de belirlendi. İşte köyler: Karaevli, Nusratfakı, Yenice, Ahievren, Ballı, Yülüce, Bolayır, Güneyli, Sındal, Hacıgelen, Hurma, Süle, Navruz, Seyvan, Umurlar, Başkoz, Gündoğdu, Havutbaşı, Çakallar.
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ 2023 METRE OLACAK
Çanakkale Köprüsü 2023 metre olacak. Viyadüklerle topladığımızda 5.169 metrelik bir uzunluğa erişiyor. Köprü viyadük şeklinde bir geçiş oluyor. 100 kilometrelik bir de otoyol var.
GELİBOLU AĞIRLIKLI OLACAK
Ağırlıklı kısmı Gelibolu tarafından başlayıp Malkara'ya kadar devam eden oradan da İstanbul yoluna katılan bir otoyol. Buradan Havza üzerinden Edirne'ye uzanan bölünmüş yolu bulunuyor.
BATI MARMARAYI KAPSAYACAK
Bir taraftan Gelibolu'dan Lapseki'ye geçiyor. Bir kolu Çanakkale'ye bir kolu da Bandırma İzmir yoluna geçiyor. Çanakkale'den diğer tarafı Bandırma üzerinden Bursa Manisa ve diğer illere gidiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.