AYM’nin, Diyarbakır Koşuyolu patlaması kararı

ANKARA - Anayasa Mahkemesi (AYM), Diyarbakır Koşuyolu’ndaki patlama sonrası hayatını kaybeden iki kardeşin ve ailesinin yaşama hakkının ve makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiğine karar verdi, ancak olayda yetkili makamların ihmal ve kusurunun bulunduğunun söylenemeyeceğini belirtti

18 Aralık 2015 Cuma, 10:17
AYM’nin, Diyarbakır Koşuyolu patlaması kararı
-

ANKARA - Anayasa Mahkemesi (AYM), Diyarbakır Koşuyolu’ndaki patlama sonrası hayatını kaybeden iki kardeşin ve ailesinin yaşama hakkının ve makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiğine karar verdi, ancak olayda yetkili makamların ihmal ve kusurunun bulunduğunun söylenemeyeceğini belirtti.

Diyarbakır’da 12 Eylül 2006’da Koşuyolu Parkı’nda meydana gelen patlama sonucu ölen Evin ve Şilan Demir’in babaları ile kardeşleri Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Demir ailesi, devletin güvenlik hizmetini gereği gibi yerine getirmediğini ve olayda idarenin ihmal ve kusurunun bulunduğunu ileri sürdü. Yedi yılı aşan yargılamanın manevi bir işkenceye dönüştüğünü kaydetti.

AYM ise devletin egemenlik alanında bulunan bireylerin yaşamını korumak için genel güvenlik tedbirini alma yükümlüğünün bulunduğunu, bölgenin teröre yönelik genel hassasiyeti nedeniyle yetkili makamlar tarafından belirli düzeyde güvenlik tedbirinin alınmasının gerektiğini değerlendirdi. Nüfusun yoğun olduğu yerlerde rahatlıkla yerleştirilen bomba düzeneklerinin yetkililer tarafından önceden tespit edilmesinin giderek gelişen ve karmaşıklaşan teknolojik imkanlar dikkate alındığında oldukça zor olduğunu ifade eden AYM, bu tür eylemlerin şüphe çeken bir husus ya da istihbarat olmadan öngörülme olasılığının çok zayıf olduğunu belirtti.

Başvuruya konu olayın gerçekleşeceğinin yetkili makamlar tarafından bilinmediği ve bilinmesinin de beklenmeyeceği kanaatine varıldığını vurgulayan AYM, yetkili makamların sorumlu tutulmasını gerektirecek bir ihmal ya da kusurun bulunduğunun söylenemez olduğuna dikkat çekti.

AYM, Demir ailesinin, Anayasa'nın 17. Maddesinde güvence altına alınan yaşama hakkının ve Anayasa'nın 36. Maddesinde güvence altına alınan makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AYM, ayrıca iki kardeşin ölümü ile ilgili olarak aileye toplam 24 bin 900 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
ÇAMLIYAYLA'DA 10 TON KAÇAK TÜTÜN ELE GEÇİRİLDİ
MTSO’da, iklim değişikliğiyle başa çıkmanın yolları arandı
İSMETPAŞA MAHALLESİ GERİ DÖNÜŞÜMDE KADERİNE TERK EDİLDİ
56 İLDE TEFECİLERE VE DOLANDIRICILARA "KUYU-46" OPERASYONU
MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜ FAZİLET DURMUŞ'TAN SİLİFKE ZİYARETİ
AKDENİZ İLÇESİ TOROSLAR, KAZANLI VE HOMURLU MAHALLELERİ KANALİZASYON SORUNU TARİHE KARIŞIYOR
MERSİN MÜFTÜLÜĞÜ'NDEN, TARSUS ZİYARETİ
MESKİ’DEN KIŞ UYARISI: SU SAYAÇLARI DONMA RİSKİNE KARŞI KORUNMALI
SİLİFKE'DE KARŞIYAKA HAZIRLIĞI
KARDA MAHSUR KALAN VATANDAŞLARIN VE HAYVANLARIN İMDADINA BÜYÜKŞEHİR KOŞUYOR