Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın aktroller tarafından hedef gösterilmesinin ardından askeri kaynaklardan açıklama geldi.
Rus uçağının düşürülmesinde sorumluluğu Hava Kuvvetlerine atma çabalarını değerlendiren kaynaklar, “Bugün angajman kurallarını uyguladı diye askeri eleştirenlerin, angajman kurallarını uygulamayan askeri otoriteler hakkında neler söyleyebileceklerini herkes tahmin edecektir” diye konuştu.
Rusya’ya ait SU-24 bombardıman uçağının düşürülmesinden sonra hükümete yakın yaygın organları, olayın tüm sorumluluğunu askere yıkma çabası içine girdi. SÖZCÜ’nün görüştüğü kaynaklar, “Bugün angajman kurallarını uyguladı diye askeri eleştirenlerin, angajman kurallarını uygulamayan askeri otoriteler hakkında neler söyleyebileceklerini herkes tahmin edecektir” yorumunu yaptı.
Uçağın düşürüldüğü günlerde olayın sorumluluğunu üstlenen siyasiler, şimdi sorumluluktan kurtulmanın çabası içine girdi. Aktroller, sorumluluğunu Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve diğer görevlilerin üzerine yıkma çabası içine girdi. Gelişmeleri konuyu yakından takip eden kaynaklar SÖZCÜ’ye şöyle yorumladı:
“GÖREVİ İHMAL” OLUR
1 -Rus uçakları tarafından yapılan ihlallerin en baştan beri tespit edilmiş gerek siyasi, gerekse askeri otorite tarafından ‘sehven’ olmadıkları, ‘kasten’ yapıldıkları kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bu konuda siyasi otorite kararlı olduğunu en baştan itibaren dile getirmiş ve ihlallerin düşmanca hareket olarak nitelendirileceğini deklare etmiştir
2 – Bundan sonra siyasi otorite tarafından tespit edilen angajman kuralları ihlallerin düşürmeyi gerektirecek nitelik taşıdığı gerçeği teyit edecek şekilde ilan edildi.
3 – Türkiye-Suriye arasında 1971 yılında imzalanan Hudut Bölgesi Uçuş Yönetmeliği doğrultusunda uçaklar sınıra 5 kilometreden fazla yaklaşamaz. Uyarılar dikkate alınmazsa, angajman kurallarının gereği yapılır. Bu durumda da söz konusu 5 kilometrelik sahadan itibaren 5 dakika boyunca defalarca uyarılar yapıldı.
4 – Angajman kuralları hukukidir. İlan edilmesi siyasi bir karardır. Angajman kurallarının gereği yapılmazsa ‘görevi ihmal ‘ ortaya çıkar. İlan edilen angajman kurallarının uygulanabilmesi için asker gerekli önlemi alır, gerekirse Suriye örneğinde olduğu gibi havada ‘hava devriyesi” için uçak bulundurur.
ASKERİN GÖREVİ UYGULAMAK
5 – Angajman kurallarını ilan eden siyasi otoritedir ve özellikle siyasi sonuçları angajman kurullarının ilanından önce mutlaka değerlendirilmiştir. Asker, angajman kurallarını uygulamaktan sorumludur. Siyasi değerlendirmeler içine giren ve bu nedenle de angajman kurallarını uygulamayan askeri otorite hakkında ne gibi işlem yapılacağı açıktır.
6 – Bunun yanında, bugün ‘angajman kurallarını uyguladı’ diye askeri eleştirenlerin, angajman kurallarını uygulamayan askeri otoriteler hakkında neler söyleyebileceklerini herkes tahmin edecektir.
İHLALİN SANİYESİ DAKİKASI OLMAZ
7 – Ülkenin sınırı yerde de, hava da egemenlik konusudur. İhlalin saniyesi, dakikası olamaz. İhlal ihlaldir. İlgili angajman kuralı çerçevesinde gereken mutlaka yapılır. Eğer bu eleştirileri ileri sürenler, Türkiye Hava Sahasını ‘egemenlik sahası’ olarak görmüyorsa, siyasi sorumluluğa saygı duymuyorlarsa, o da onların sorudur.
ROBOT GİBİ
Angajman kuralları belli bir amaca, bölgeye, zamana göre belirlenir. Amaç sınırdır, bölge sınırdır, zaman sınırdır. Bu sınırlara göre o kural tatbik edilir. Angajman kuralları otomatik bir biçimde robot gibi takip edilir.”
Kaynak: Sözcü
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.