Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftanAratos’tan alan aratos dergisi (Mayıs-Haziran) 81. sayısını ilk toplumcu gerçekçi edebiyatçılardan olan Fahri Erdinç'e ayırdı.
Aratos dergisinin, 81. sayısının konu ve yazarları şöyle:“Doğumunun 100. Yılında Bir Aydın Fahri Erdinç/Sunu (Uğur Pişmanlık), Çizgiyle/Karikatür (Kamil Eser), Fahri Erdinç’i Hatırlamak (Yard. Doç. Dr. Mustafa Günay), Hem Türkçenin, Hem Türkiye’nin Yazarı (Adnan Özyalçıner), “Acı Lokma” Fahri Erdinç ve Gurbette Bir Yaşam (Uğur Pişmanlık), Halıcı Kızlar/Şiir (Fahri Erdinç), Oyun İçinde Oyun/Öykü (Fahri Erdinç), Paydos Vakitleri/Şiir (Fahri Erdinç), Nar Üstüne Bir Deneme (Gülsun Dülgeroğlu), Üniversitelerde Gericileşme ve Rennan Pekünlü Olayı (Prof. Dr. İzge Günal).
Aratos dergisinin yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, Aratos dergisinin derginin 81. sayısında, “Doğumunun 100. Yılında Bir Aydın Fahri Erdinç” başlıklı sunu yazısında şunları söylüyor: “Ülkemizde her gün acılar, üst üste geliyor, birikiyor, açılan yaralara kabuk balamadan yenileri ekleniyor.
En doğal yaşama ve çalışma haklarını savunan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, hukuksuzca uygulumalara maruz kalıyor. Öyle ki, eylemlerini sürdürdükleri “İnsan Hakları” anıtı bile gözaltına alınıyor. İş kazaları, kadın cinayetleri, tecavüzler devam ediyor. Terörü gerekçe gösteren siyasal erkin kendisi tüm toplum üzerinde her türlü terörü uygulamaktan çekinmiyor.
Sesini yükselten akademisyenler ya açığa alınıyor ya da daha ileri giderek gözaltına…
Başta Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi ve konservatuarıyla hocalara yönelik saldırı, çeşitli kentlerin üniversitelerine de yöneltiliyor.
Bilim ve gericiliğin tehtidi altında. Bilim ve sanat insanlarının üretme ve yaşama hakkı elinden alınıyor.
Yinede umutla, bilim ve sanat yapılarak karanlığa karşı durulmaya çalışılıyor.
“Gelecek güzel günlerin elimizde” olduğunu biliyoruz. Umudu, soyut bir beklenti olmaktan çıkarıp gerçek kılacağımızı da biliyoruz.
Yılmadan, boyun eğmeden…
***
Aratos dergisi, bu sayısını yaşamını gurbette siyasi mülteci olarak sürdürmüş ve bu toprakların yetiştirdiği ilk toplumcu gerçekçi edebiyatçılarımızdan Fahri Erdinç’e ayırdı.
Yaşamını, umudunu, üretimini ve mücadelesini hiç yitirmeden sürdürmüş değerli aydınınımız Fahri Erdinç’i doğumunun 100. yılında saygıyla anıyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.