Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından, belediye nikâh salonunda düzenlenen seminere, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Toros Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun Eşi Zeliha Su, Kıbrıs Başkonsolosu Zalihe Mendeli, belediye personelleri, öğrenciler ile birçok mahalleden gelen kadınlar katıldı.
“Kadına şiddet, çözüm bekleyen en acil sorundur”
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada; kadına yönelik şiddetin, günümüz dünyasının, çözüm bekleyen acil sorunlarından biri olduğunu vurguladı; “Açıktır ki şiddete karşı toplumun her kesiminin bilinçlenmeye ve duyarlı olmaya ihtiyacı var. Bu konuda farkındalık yaratmak gerektiği de kaçınılmaz bir gerçek. Devletimiz, Hükümetimiz ve Bakanlığımız da bu konuda önleyici tedbir ve çalışmalar yürütmektedir. Fakat ne yazık ki dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de kadına yönelik şiddet olayları yaşanmakta ve maalesef birçok kadınımız hayatını yitirmektedir” dedi.
“Yaşam hakkı kutsaldır, asla dokunulamaz”
Başkan Gültak; Türkiye’de; kadına yönelik şiddetin en yaygın olan türünün, ev içinde yaşanan şiddet olduğuna değinerek şöyle konuştu; “Bu durum, asla kabul edilebilir değildir. Yaşam hakkı kutsal ve dokunulmazdır. Allah’ın verdiği canı, ancak Allah alabilir. Kadının canı üzerinde tasarrufta bulunmak, hiç kimseni hakkı değildir. Kadın annedir; kadın kardeşimizdir; kadın eşimizdir. Bir ömrü paylaştığımız, zor zamanlarımızda sığındığımız limanlarımızdır kadınlar. Merhum Halk Ozanımız ve gönül insanı Neşet Ertaş’ın da dediği gibi, ‘Kadın insandır, biz ise insanoğlu.’ Cihan Peygamberimiz Hz. Muhammed de “Cennet annelerin ayağı altındadır” sözüyle, anneliğin ne kadar kutsal olduğunu ifade etmişlerdir.”
“Şiddete karşı sıfır tolerans ile mücadele edilmeli”
Sözlerini; “Kadına şiddet, insanlığa yapılmış bir ihanettir diyerek sürdüren Başkan Gültak, şiddetin; ekonomik düzeyi ve eğitim seviyesi düşük kesimlerden geldiği yönündeki anlayışın da eksik olduğunu ifade etti, “Zira toplumumuzda; her yaş, grup, cinsiyet, meslekten insanın uyguladığı şiddet görülmektedir. Kadına şiddet uygulayan profesörler, bürokratlar, mühendis, avukat ve elit meslekten insanlar bile maalesef var.
Demek ki şiddet ahlaki bir konudur. Aile içinde anne-baba birbirini sever, saygı gösterirse, çocuklarına sevgi ve aşk yüklerse, o yuvadan şiddet değil, sevgi çıkar. Dolayısıyla çözüm, aile içinde ve okullarda bu konuda eğitim başlatmaktır” ifadelerini kullandı. Kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans ile mücadele edilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Gültak, kadınların, ekonomik üretime ve sosyal hayata katılmasının önemine de dikkat çekti, Akdeniz Belediyesi’nin kadınlar yararına hayata kattığı hizmetleri, proje ve çalışmaları anlattı.
Prof. Dr. Elbeyoğlu; “Farklılık, eşitsizlik demek değildir”
Toros Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu da sunumunda, kadına yönelik şiddetin tarihsel kökenini anlattı. Şiddetin farklı türleri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, kız çocuklarının halen bazı ailelerde birey sayılmadığını ve erkek çocuklara ezdirildiğini ifade etti. Prof. Dr. Elbeyoğlu, “Eğer kadın, kendi başına bizatihi bir varlık olacaksa bu aileden başlayacaktır. Kadın ve erkek, aynı türün iki cinsidir. Her ikimiz de aynı beyne sahibiz, fakat farklıyız birbirimizden, farklı düşünüyoruz. Bu da güzel bir şeydir. Farklılık eşitsizlik demek değildir. Farklılıklarımızın farkına vararak biz eşit olabiliriz” şeklinde konuştu.
“Güçlü medeniyet ve güçlü gelecek, güçlü kadınlarla mümkündür”
Sözlerini; “Eğer ki güçlü bir gelecek ve güçlü bir medeniyet istiyorsak, bu güçlü medeniyet ve gelecek, güçlü kadınlardan gelecektir” diyerek sürdüren Prof. Dr. Elbeyoğlu, “Şiddeti besleyen şey, erkeğin beslendiği güçtür. Dolayısıyla bunu haklı gösterecek her türlü zeminden kaçınmamız gerekiyor” dedi. Türkiye’de 180 küsür üniversitede kadın profesörlerin de görev aldığını kaydeden Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, “Peki, kaç tane üniversitemizde kadın rektör var dersiniz? Sadece 12 tane kadın rektör var, bu kadar üniversitede. Bunun adı da şiddettir” dedi.
Avukatlar, yasal düzenlemeleri anlattı
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, sunumunun ardından Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu’na plaket ve çiçek demeti takdim etti. Akdeniz Belediyesi’nin, “Güçlü Kadın- Güçlü Gelecek” adıyla düzenlediği etkinlik, Avukat Firdevs Gültak ile Avukat Merve Kocaman’ın; kadın hakları, kadınlara yönelik aile içi şiddetin önlenmesine ilişkin yasal düzenlemeler hakkındaki sunumlarıyla devam etti. Ali Kuşçu Ortaokulu Görsel Sanatlar Öğretmeni Ressam Tuğba Küçükbahar’ın ‘Kadın’ konulu sunumu ve Anadolu kadınlarının hikâyelerini anlatan ‘Türkülerle Kadın’ temalı müzik dinletisi ile judo savunma sanatı gösterisinin ardından etkinlik sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.