İSTANBUL - Sanatçı Ahmet Kaya'nın aranjörü Osman İşmen, İngiliz müzisyen Adele'nin, Ahmet Kaya'nın 'Acılara Tutunmak' adlı şarkısından alıntı yapıp yapmadığıyla ilgili konuştu. İşmen, "Ahmet’in parçasındaki intrö (giriş müziği) ile parçanın nakarat kısmı, Adele’nin okuduğu parçanın giriş kısmıyla aynı. Adele’nin yaptığı 'alıntıdır' denebilir." ifadelerini kullandı.
Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Osman İşmen, “Değerlendirmeyi iki açıdan yapacağım. Bir müzikal açıdan, diğeri de teknik açıdan. Ahmet’in o şarkısının aranjmanı bana aittir. 1985 senesi. Ahmet’in parçasındaki intrö (giriş müziği) ile parçanın nakarat kısmı, Adele’nin okuduğu parçanın giriş kısmıyla aynı. Buna müzikal açıdan baktığımız zaman bu çok klasik bir motiftir. Bunu dünyanın her tarafındaki herkes aynı anda besteleyebilir. Ayrıca teknik olarak da marş armonik dediğimiz belli bir kalıptır. Belli bir armonik yürüyüştür. Dolayısıyla iki melodi bir birinin aynısıdır. Notalarını alıp üst üstü koyduğunuz zaman birinin diğerinden farkı yoktur. Tabii ki Ahmet’in parçasın 20 sen önceye dayandığı için şu anda Adele’nin yaptığı ‘bir alıntıdır’ denebilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Konunun hukuksal boyutlarının olduğunu söyleyen İşmen, “Buna bestecinin varisleri karar verebilir. Mahkemeler ve bilirkişiler tayin edilir. Bilirkişilerin vereceği kararlar bu parçanın çalıntı olup olmadığı konusunda gerçekleri ortaya koyar. Ama benim fikrim bu tamamen aynıdır. Ben ‘çalıntı’ kelimesini kullanmayı sevmiyorum. Alıntıdır, esinlenmedir, her şey olabilir. Sanatsal bir konuda çalıntı lafını kullanmak istemiyorum. Yıllardır bilirkişilik yaptım. Böyle bir şeye tenezzül edeceklerini de sanmıyorum. Fakat çevresindeki birisi bunu duymuştur. Dünyanın her tarafındaki bir beste başka biri tarafından duyulma ihtimaline sahip. Aynı duyguları taşıyıp aynı parçayı yapabilirler ama bu çok zayıf bir ihtimal. Böyle bir bestelemeyi milyonda bir ihtimal de olsa mümkün.” şeklinde konuştu.
“Konuyu ilk internet ortamında duydum.” diyen, İşmen, “İlk bestenin ham hali benim elime gelmiş. Ahmet’in parçasının ilk giriş ve nakaratıyla aynı. Küçük gırtlak değişiklikleri ve nüanslar parçanın temelini bozmaz. Bestecinin varisleri dava açarlarsa tabii ki hukuki sonuç doğurur.” ifadelerini kullandı.
Sizi mahkeme bilirkişi olarak tayin etse ne dersiniz? sorusuna, İşmen, “Parçanın bir kısmıyla aynıdır.” derim.” cevabını verdi.
‘PARÇA O DÖNEM ÇOK SES GETİRMİŞTİ’
Ahmet Kaya ile ilgili görüşleri sorulan Osman İşmen, sözlerini şöyle tamamladı: “Ahmet Kaya, benim 15 albümünü yaptığım Allah rahmet eylesin çok değerli bir sanatçımdı, iyi bir dostumdu. Çok önemli bir insandı. Gerçekten müziklerarası, kültürlerarası bir köprüydü. Hem sanatçılık yönü çok kuvvetliydi, hem de sosyolojik bakımdan da bir takım etkinlikleri çok önemliydi. Önemli bir müzisyeni kaybettik. İki aylık bir çalışma ile bu albümü bitirdik. Başına rock gitarlar koyduk. Parça çok güzel bir parça. O zaman da çok ses getirmişti. Bu konuyla ilgili eşiyle hiçbir şey görüşmedik.”
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.