Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
MALATYA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya’da kent içi yolcu taşıma amaçlı kullanılan trambüslerle Malatya Şehirlerarası Otobüs Terminali ile İnönü Üniversitesi kampüsü arasındaki 20 kilometrelik yolun zaman zaman 1 saat 20 dakikada tamamlandığını belirtti.
Aynı zamanda Malatya Milletvekili olan Veli Ağbaba, kentteki üniversite öğrencilerinin talepleri üzerine trambüsle ulaşımı TBMM’ye taşıdı. TBMM Başkanlığına Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle sorular sunan Ağbaba, yaptığı konuşmada, İstanbul, Ankara ve İzmir’de trafiği aksattıkları ve yavaş gittikleri gerekçesiyle hizmetten kaldırılan troleybüsün bir benzeri olan trambüsün Malatya’da geçtiğimiz yıl hizmete başlatıldığını anımsattı. Projenin gündeme geldiği ilk günden bu yana tartışmaların odağında yer aldığını anlatan Ağbaba, şöyle devam etti: “Türkiye’de başka örneği olmayan, Ankara’da 1979-1981 döneminde trafiği aksattıkları ve yavaş gittikleri gerekçesiyle hizmetten kaldırılan, İstanbul’da 70'li yıllarda kullanıp trafiği engellediği gerekçesiyle 16 Temmuz 1984’te işletmeden kaldırılan, İzmir’de 6 Mart 1992 kaldırılan troleybüslerin bire bir benzeri olarak tanımlanan trambüsün yıllar sonra Malatya ilinde kullanılıyor olması Malatya için büyük bir kayıptır. İlgili meslek odalarıyla sivil toplum kuruluşları Malatya’nın ulaşım planına aykırı olmasının yanı sıra trafik sorununu çözmeyeceği gerekçesiyle karşı çıktı. 11 Mart 2015’den itibaren yolcu taşımaya başlayan bu araçlarla ilgili vatandaşların şikayetleri var.”
Yakıt tüketimi, enerji sarfiyatı açısından araçların körüklü otobüslerden farkının ne olduğunu soran Ağbaba, “Trambüs İnönü Üniversitesi ile MAŞTİ arasında çalışmaktadır. Normalde 20 kilometre olan bu iki nokta arasındaki mesafe ortalama 20-25 dakikada gidilmektedir. Ancak akşam saatlerinde Turgut Özal Tıp Merkezi’nden trambüse binen bir yolcunun 1 saat 20 dakikada MAŞTİ’ye ulaştığı ifade edilmektedir. Uzay çağında 20 kilometrelik yolun 1 saati aşkın bir sürede gidiliyor olması halka hizmet olarak değerlendirilebilir mi? Trambüsler sabah saatlerinde hem Turgut Özal Tıp Merkezine giden hastaları hem de İnönü Üniversitesi öğrencilerini taşımaktadır. Belirtilen sebeple tıka basa insan dolu trambüslerin bir de çok ağır hareket etmesi vatandaşlar için eziyet halini almaktadır. Bakanlığınız tarafından trambüslerin şehir içi yolcu taşımak için ideal araçlar olduğu düşünülmekte midir?” sorularını yöneltti. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.