Başkan Seçer, Mersin’de engelli yurttaşların hayatını kolaylaştıracak her türlü fiziki koşulu sağlayacaklarını belirterek, “Otobüsler, toplu taşıma araçları, kaldırımlar, tiyatro salonları, konser salonları, kamu hizmet binalarında, bizlerin yetki alanlarında olan ve belediyemizin hüküm ve tasarrufu altında olan bütün alanlarda, birimlerde, bize ait kurumlarda, sizlerin yaşamını kolaylaştıracak her türlü tedbiri alacağız. Bu bilinçteyiz. Sizlerle ilgilenmek, sizlere yar olmak, yardımcı olmak benim görevim, hem hukuki görevim, hem insani görevim, hem de vicdani görevim” dedi.
Akülü tekerlekli sandalye bulabilmek için gelini aracılığıyla ünlü sanatçı Haluk Levent’e tweet atan, Büyükşehir Belediyesi personelinin dikkati sayesinde akülü tekerlekli sandalyesine kavuşanlar arasında yer alan Musa Dağ adlı yurttaş da sevincini, “Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Ne mutlu Türküm diyene” sözleriyle paylaştı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile Çimsa işbirliğiyle 50 engelli yurttaşa akülü tekerlekli sandalyeleri teslim edildi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, akülü tekerlekli sandalyelerin teslim töreninde yaptığı konuşmada, “Sizlerin yaşamını kolaylaştıracak her türlü tedbiri alacağız. Bu bilinçteyiz. Sizlerle ilgilenmek, sizlere yar olmak, yardımcı olmak benim görevim, hem hukuki görevim, hem insani görevim, hem de vicdani görevim” dedi.
Akülü tekerlekli sandalyesi olmadığı için evden çıkamayan, sorununu çözmek için gelini aracılığıyla ünlü sanatçı Haluk Levent’e tweet atan Musa Dağ da, Mersin Büyükşehir Belediyesi personelinin dikkati sayesinde akülü tekerlekli sandalyesine kavuşanlar arasında yer aldı. Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında, dağıtım töreninde 20 yurttaşın akülü tekerlekli sandalyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda teslim edildi. 30 yurttaşın akülü tekerlekli sandalyeleri ise evlerinde teslim edilecek. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Çimsa’nın 6 yıldır sürdürdüğü ortak çalışma kapsamında bu yıl da 50 engelli yurttaş akülü tekerlekli sandalyesine kavuştu.
19 bin 120 engelli yurttaşa hizmet veriyoruz
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak sağlık hizmetleri ile beraber aynı bünyede engellilerimizin de sorunları ile yakından ilgilenen bir daire yapımız var; Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı. Kayıtlarımıza göre Mersin’de 19 bin 120 vatandaşımıza hizmet vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.
“Normalleşme sürecinde 3 önemli kuralı unutmayalım”
Türkiye’nin ve dünyanın salgın nedeniyle zor günler geçirdiğini ifade eden Başkan Seçer, “30 büyükşehir içerisinde görece olarak vaka sayısında bizi memnun edecek bir tablo var ama memnuniyetimiz ya da sevincimiz bu hastalık, bu salgın süreci tamamen ortadan kalktığı zaman en tepe noktasına gelecek. Onun için tedbir almaya devam edeceğiz. Tabii alınan tedbirler geçtiğimiz döneme göre bizleri biraz daha rahatlatan tedbirler olacak. Sağlıkçıların bize önerdiği üç temel öge var. Bir tanesi hijyen. Mümkünse elimizi temiz tutacağız, sabunla yıkayacağız. Evimizi mümkünse temiz tutacağız. Diğeri, sosyal mesafeye dikkat edeceğiz. İnsanların samimi olması, birbirine sokulması, öpüşmesi, mutluluğunu, aşkını ifade etmesi, dokunması çok güzel bir duygu ama bir müddet daha bu duygulardan mahrum kalacağız. Diğer önemli bir konu ise şu anda olduğu gibi maske kullanmanın yararı var, zarar yok. Artık orta bir süreçte, kısa demiyorum, biraz daha süreyi uzatacağız. Yaşantımızın normal bir davranışı gibi yapmak zorunluluğumuz var. Artık böyle kabul edelim. Bu bir yıl olur, 1.5 yıl olur. İnşallah en kısa sürede atlatırız” diye konuştu.
“Yardım taleplerini memnuniyetle yerine getirdik. Helali hoş olsun”
Salgın sürecinde Büyükşehir’in hizmetlerinin de zorunlu olarak aksadığını, yatırımların durduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Sadece yardımlara önem verdik. Çünkü insanlar işinden oldu, aşıdan oldu, ekmeğinden oldu. Gıda yardımı yaptık. Yaş almış yurttaşlarımız, sizin gibi kendi işini görmekte zorlanan kardeşlerimiz, kronik rahatsızlıkları olanların, bizlerden hiç olmazsa günde bir öğün de olsa sıcak bir lokma istekleri oldu, bunu memnuniyetle yerine getirdik. Helali hoş olsun. Bebeğine mama bulamayan annelerin talepleri oldu, onları memnuniyetle karşıladık. Toplamda 166 bin 250 aileye gıda yardımı yaptık, bu önemlidir. 450 bin kişilik yemeği ailelerimizin evine kadar gönderdik. 8 binin üzerindeki annemize bebek paketi gönderdik, maması, çocuk bezi, ıslak mendili, losyonu, kolonyası, şampuanı. Anayasal, yasal haklarımızdan aldığımız görev ve yetkiler ile sizlerin parasını sizin için harcıyoruz. Bizim görevimiz sizin paranızı çaldırmamak, sizin paranızı israf etmemek. Sizin paranız, biz aracıyız. Alıyoruz, akıllı bir şekilde size hizmete dönüştürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Engelsiz Yaşam Merkezi yeniden faaliyete geçiyor”
Salgın sürecinde engellilere yönelik bazı çalışmaları da durdurmak zorunda kaldıklarını anlatan Başkan Seçer, Toroslar Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki faaliyetlere 15 Haziran’dan itibaren yeniden başlayacaklarını söyledi. Seçer, şöyle devam etti:
“Toroslar Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki Mola Evimiz’i devreye alıyorduk, pandemi dolayısıyla ertelemek zorunda kaldık. Haftada 60 engelli birey bu hizmetimizden faydalanacak. Engelli bir çocuğu, eşi olan, bir müddet bizlere emanet etmek isteyen, ilgililerle diyaloğa geçecek, randevusunu alacak, çocuğunu, eşini, kardeşini bize bırakacak, gidip diğer işlerini görüp, gelip çocuğunu, eşini, arkadaşını bizden teslim alacak. Onu da hemen 15 Haziran’dan sonra faaliyete geçiriyoruz. Meslek kurslarımıza, pandemi sürecinde ara vermek zorunda kaldık. Bizim 4 atölyemiz var. Seramik, el sanatları, bilgisayar ve dikiş atölyemiz. Bunlar da yeni normal ile beraber tekrar hayata geçecek. Bizim atölyelerimizde hem engelli bireylerimize hem de onların ailelerine kurslarımız var. Kurslarımızdan bugüne kadar 105 engelli bireyimiz ve 45 engelli bireylerimizin yakını faydalandı. Bunlar devam edecek. Duyu terapisi ve spor konusu var, önemli. Yine çocuklarımıza duyu bütünleme terapisi, haftalık toplamda 20 seanstan olmak üzere 410 seans. Ekim 2019’da biz buna başladık, pandemi sürecine kadar da toplam 410 seans bu hizmeti engelli bireylerimize verdik. Yine engelli bireylere haftalık ortalama 30 seans spor beceri geliştirme hizmeti veriyoruz. Ayrıca haftalık 40 seans da fitness salonumuzda onlara hizmet veriyoruz. 2019 Nisan ayından bu yana toplamda 2 bin 80 seanslık hizmetimiz olmuş. Haftada 2 gün 9 zihinsel engelli vatandaşımızın ulaşımını sağlayarak yüzme kursuna, 10 zihinsel engelli çocuğumuzu da haftanın 3 günü atletizm kurslarına dahil ettik. Bunlar yine pandemiden sonra devam edecek.”
“Tarsus Gençlik Kampı’ndan faydalanın”
Başkan Seçer, göreve geldikleri günden bu yana 3 bin 437 engelli yurttaşa transfer hizmeti verdiklerini, 207 kişiye medikal yardım yaptıklarını kaydederek, engelli bireylere Tarsus Gençlik Kampı’ndan faydalanmaları için çağrıda bulundu. Seçer, “Tarsus Gençlik Kampı için ilk randevuları ben şimdi alıyorum. Lütfen buradan çıkışta isimlerini de kaydedin. Onlar adına ben randevu alıyorum, onları bizim Tarsus Gençlik Kampımız’a götürün. Geçen yıl 30 bin 125 yurttaşımız ziyaret etti. Çocuklarımız, özel çocuklarımız, engelli bireylerimiz, istismara uğramış çocuklarımız, dezavantajlı gruplar, problemli aileler. Çok muazzam bir yer. Gitsinler, çocuklar çamura belensin, su ile oynasın, bizim çocukluğumuzdaki gibi. Yalın ayak başı kabaktık. Sokakta büyüdük. Bütün kötü enerjimizi atıyorduk. Şimdi çocuklar evinde, apartmanda anne-baba işe gidiyor. Zavallı çocuk kapalı ortamda, sorunlu. Hiç olmazsa hafta sonları böyle ortamlarda çocuklarımız kötü enerjilerini üzerinden atar” ifadelerini kullandı.
“Engelliler için su sporları alanları oluşturacağız”
Nisan 2019’dan bu yana 333 yurttaşa işaret diliyle tercümanlık hizmeti verdiklerini, 2020’nin başından bu yana zihinsel engelli çocuklara Adana Yeşiloba Hipodromu’nda atla terapi hizmeti verildiğini, “Gez Gör Hisset” projesi ile 81 işitme engelli öğrencinin Tarsus Doğa Parkı’nda ağırlandığını ifade eden Başkan Seçer, engelli bireylerin rahat erişebileceği konser, tiyatro gibi etkinlikler yaptıklarını hatırlattı.
Plajların engellilerin rahat kullanacağı şekilde düzenlendiğini, rampalar konulduğunu kaydeden Başkan Seçer, engellilerin su sporları yapabileceği alanları oluşturmaya çalıştıklarını ve engellilere yönelik bir fuar düzenleme çalışmalarının bulunduğunu söyledi.
“Bu benim hukuki görevim, vicdani görevim”
Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak engelli yurttaşların hayatını kolaylaştıracak her türlü fiziki koşulları ve iyileştirici çalışmaları hayata geçireceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kaldırımlardan, akülü sandalyeler için şarj istasyonlarına kadar. Şu anda da 10 şarj istasyonumuz var. Yeni dönemle beraber son yılda 4 yeni şarj noktası yaptık. Daha önceki yönetici arkadaşlardan da bu çalışmaları yapanlar olmuş. Bunların sayısını arttıracağız. Otobüsler, toplu taşıma araçları, kaldırımlar, tiyatro salonları, konser salonları, kamu hizmet binalarında, bizlerin yetki alanlarında olan ve belediyemizin hüküm ve tasarrufu altında olan bütün alanlarda, birimlerde, bize ait kurumlarda, sizlerin yaşamını kolaylaştıracak her türlü tedbiri alacağız. Bu bilinçteyiz. Bu konuda da çok değerli arkadaşlarımız var. Sizlerle ilgilenmek, sizlere yar olmak, yardımcı olmak, sizlerin abisi, kardeşi, evladı. Beni nereye koyarsanız koyun, ne istiyorsanız öyle söyleyin, bu benim görevim, hem hukuki görevim, hem insani görevim, hem de vicdani görevim. Bunun da böyle bilinmesini istiyorum.”
Kalınağaç: “İşbirliğimize bu yıl da devam etmenin mutluluğunu yaşıyoruz”
Çimsa Mersin Fabrika Müdürü Mehmet Emin Kalınağaç, Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 10’unun, ülkemizin nüfusunun ise yüzde 12’sinin engelli bireylerden oluştuğunu belirterek, “Engelli vatandaşlarımızın sorunlarının ailelerine de yansıdığını düşünürsek, karşılaştıkları problemlerin nüfusun yaklaşık üçte birini etkilediğini görüyoruz. Sabancı Topluluğu’nun bir parçası olan Çimsa olarak engellilerin sosyal yaşama katılmasına bir katkıda bulunmak istedik. Mersin Büyükşehir Belediyesi girişimi ile 2015 yılında başlattığımız işbirliğimize bu yıl da devam etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İşbirliğine katkılarından dolayı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer’e teşekkür ediyoruz” dedi.
Musa Amca’nın sevinci görülmeye değerdi
Konuşmaların ardından 20 engelli yurttaşa akülü tekerlekli sandalyeleri teslim edildi. Başkan Seçer, Fatma Arslan ve Mehmet Keskin adlı yurttaşlara akülü tekerlekli sandalyelerini sundu. Akülü tekerlekli sandalyesi olmadığı için evden çıkamayan, sorununu çözmek için gelini aracılığıyla ünlü sanatçı Haluk Levent’e tweet atan Musa Dağ da, Mersin Büyükşehir Belediyesi personelinin dikkati sayesinde akülü tekerlekli sandalyesine kavuşanlar arasında yer aldı. Musa Dağ’ın çabasını Twitter üzerinden gören belediye personeli, kendisiyle irtibata geçti ve Musa Amca’nın ismi, akülü tekerlekli sandalye desteği verilecekler listesine alındı. Musa Dağ yaşadığı sevinci, “Sayın Başkanım, çok yerlere başvurdum, kimse sesimizi duymadı. En yakın zamanda bize bir araba nasip oldu. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Ne mutlu Türküm diyene” sözleriyle paylaştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.