Evindeki tezgâhında büyük bir keyifle dokuduğu birbirinden güzel, rengârenk cecimleri sevdiklerine hediye etiğini belirten Zennure Aydın, “Böylece hem mutlu oluyorum hem de zamanımı değerlendiriyorum” dedi.
Yörede cecim diye bilinen ve yıllardır dokuduğu birbirinden güzel örtüleri sevdiklerine hediye ettiğini belirten 75 yaşındaki Zennure Aydın, “Çocukluğumdan beri bu el sanatını severek yapıyorum. Sevdiklerime hatıra olarak kızlarıma ve torunlarıma da çeyizlik olsun diye cecim dokuyorum” diye konuştu.
Oltu ve yöresinde cecim olarak bilinen ve bir dönem evlerde yatak ve masa örtüsü, başörtüsü, hatta yer örtüsü gibi farklı birçok yerde kullanılabilen cecimler şimdilerde hediyelik eşya olarak değerlendiriliyor. Yörede özellikle kadınların en önemli uğraşlarından biri olan cecim dokuma sanatı geçen yıllar içerisinde neredeyse bitme noktasına gelmiş durumda.
Bu el sanatının son temsilcilerinden olan Zennure Aydın, “Şimdiki gençler bizler gibi hevesli değil. Her şeyi hazır almak istiyorlar. Bir zamanlar bu cecimler evleri süslerdi. Şimdilerde sadece bu sanatın değerini bilenler ancak evlerinde bu cecimleri bulunduruyorlar.” Şeklinde konuştu.
Bu dokuma sanatının köylerinde 250 yıla dayanan bir geçmişi olduğunu anlatan Olur ilçesine bağlı Ormanağzı Köyü sakinlerinden Hidayet Albayrak ise, “Köyümüzde dokumacılığın hemen her türlü çeşidi yapılıyordu. Genç kızlarımızın çeyizlerinin olmazsa olmazlarından birisi de bu rengârenk ve desenli cecimlerdi. Çok amaçlı kullanılan bu cecimler, her genç kızın çeyizinde mutlaka bulunurdu” dedi.
Eski Türk motifleriyle süslenmiş, el emeği göz nuru bu dokuma sanatının evlerde birçok yerde kullanıldığını dile getiren Hidayet Albayrak, “Bu cecimlerin, başörtüsünden tutunda hemen her yerde mutlaka bir kullanım alanı olurdu. Günümüzde bu cecimler artık örtü olarak değil de, daha ziyade gömlek, t-shirt şeklinde de kullanılıyor. Yazın rahatlıkla giyilebilen ince ve serin tutan bir özelliği olduğu için bilenler tarafından özellikle tercih ediliyor. Günümüzde bu el sanatları yavaş yavaş yok olmaya başladı. Bu durum bizleri üzüyor. Destek ve teşviklerle bu kaybolmaya yüz tutan el sanatlarını yeniden canlandırmak gerekiyor. Yurt çapında tanınsa hem ciddi bir ekonomik gelir elde edilir hem gençlerin bu işlere yönelmesi sağlanarak istihdama büyük katkısı olacak hem de bu sanatın yok olması önlenecektir.” şeklinde konuştu.
DURSUN MURAT AYDIN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.