Türkiye’nin enerji köprüsü konumundan bir enerji merkezine dönüşümünü ve Enerji Borsası kuruluşunun masaya yatırıldığı “5. Uluslararası Enerji Ve Değer Konferansı” 7-9 Mayıs tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü ev sahipliğinde gerçekleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde düzenlenen konferans, Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma ve Araştırma Merkezi (CESD) ve Hacettepe Üniversitesi Enerji Piyasaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EPUAM) ile Hollanda ve Avustralya işbirliği ile kurulan Center For Energy and Value Issues (CEVI) tarafından ortaklaşa yapıldı. Konferansın ana konuşmacısı CEVI Başkanı ve Hollanda Free Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Andre Dorsman, Türkiye ve Avrupa’da son zamanlarda görülen elektrik kesintilerine de değindiği konuşmasında ‘Avrupa’da Enerji Birliğinin Kurulması’ konusunda bir sunum yaptı. Etkinlikte ayrıca Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger, Hacettepe Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı ve Enerji Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmiddin Bağdadioğlu ile CEVI Başkan Vekili ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baha Karan da hazır bulundu. Konferansa yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda konuk katılırken, etkinlikte Enerji Projelerinin Finansmanı ve İslami Finansman, Enerji ve Sosyal Sorumluluk, Enerji Sistemleri, Doğalgaz ve Petrol Piyasası, Enerji Politikaları, Enerji ve Değerleme ile Enerji Ekonomisi başlıklı oturumlar gerçekleşti.
"SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN BİR PARÇASI"
Konferans için özellikle İstanbul’un seçildiğini söyleyen Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger, bunun sebebini İstanbul’un 100 yılı aşkın bir süredir bölgenin enerji merkezlerinden biri olduğunu ve son zamanlarda bu durumun daha ön plana çıktığını belirterek açıkladı. Konferansın kendileri için oldukça önemli olduğunu söyleyen Ediger bu etkinliğin yaklaşık 2 ay önce kurdukları Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma ve Araştırma Merkezi’nin ilklerinden biri olduğunu belirtti. Sürdürülebilir enerjinin sürdürülebilir kalkınmanın bir parçası olduğuna değinen Ediger, “Sürdürülebilirlik demek 2 şeyi vurgulamak demek. Bir tanesi kişisel çıkarları daha geri plana alıp toplumsal çıkarların ön plana koyulması ikincisi de günümüzün imkan ve kabiliyetlerinden ziyade geleceği düşünmek. Türkiye’de bir sürdürülebilir kalkınma olması şart. Enerji de bu noktada çok önemli bir yer tutuyor. Çünkü enerjide yüzde 75 oranında dışa bağımlıyız. Bu merkezi kurarken Türkiye’nin temel enerji sorunları konusunda araştırmalar yapmak, çeşitli uluslararası etkinlikler düzenlemek, kamuoyunda bu konudaki duyarlılığı arttırmak ve politika yapıcılara politika önerilerinde bulunmak temel amaçlarımız arasındaydı” diye konuştu.
Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığını 3 şekilde önleyeceğini söyleyen Ediger, bu yolların üretim ve tüketimde azalmaya gitmek ve enerji verimliliğini arttırmak olduğunu söyledi. Önemli olanın insanların kendi yaşam standartlarından taviz vermeden enerjiyi daha etkin ve verimli kullanmaları olduğuna da dikkat çeken Ediger son olarak ülkede bir aramacılık faaliyetinin başlaması gerektiğini ve bu işe yatırılan paranın arttırılarak bulunacak sahaların daha etkin ve verimli kullanılması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.