Türkiye’nin ev sahipliğinde, İsviçre, Polonya, Fransa, İtalya, Hollanda gibi NATO ülkelerinin katılım gösterdiği ve Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Portekiz ve Yunanistan’ın gözlemci olarak katıldığı tatbikatın Seçkin Gözlemci ve Basın Günü Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda yapıldı. Tatbikatı Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Hava Kuvvetleri Plan ve Prensipler Başkanı Hava Pilot Tümgeneral İdris Aksoy, Hava Kuvvetleri Eğitim Daire Başkanı Hava Pilot Tuğgeneral Recep Ünal, 9’uncu Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral İshak Dayıoğlu, Hava Savunma Komutanlığı Kurmay Başkanı Hava Pilot Tuğgeneral Ahmet Biçer ile yabancı seçkin gözlemciler NATO’dan NAEW FC Geilenkirchen Üs Komutanı Tümgeneral Andrew Mueller, İspanya Hava Kuvvet Komutanlığı’ndan Albay Jose Manuel Cuesta Casguero, İtalya Askeri Ataşe Yardımcısı Yarbay Gabrielle Iemma, İsviçre Askeri Ataşe Yüzbaşı Michel Rossier, İsviçre Askeri Ataşesi Yardımcısı Eleonor Ersan, İsviçre Diplomat Mr. Vincent Juillerat ve Fransa Savunma Ataşesi Albay Remi Gauvain izledi.
"TÜRKİYE 192 FİLO KAPLAN ÇAĞRI ADIYLA ORGANİZASYONUN İÇİNDE"
Seçkin gözlemci ve basın günü turunun ilk bölümünde Filo Komutanı Hava Pilot Kurmay Binbaşı Mehmet Ay, tatbikatla ilgili brifing verdi. NATO Tiger Meet’in, havacılık faaliyetinde özellikle kendi temel özelliği cesurluğu, süratli, avlama kabiliyeti ve filoların bu işin içinde olmasından dolayı kaplan çağrı adını kullanan filoların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir faaliyet olduğunu ifade etti. Kurmay Binbaşı Ay, “Biz de 1980’den bu yana Türkiye’de 192 filo olarak kaplan çağrı adımızla bu organizasyonun içindeyiz. Halihazırda 23 tam üye filo var. 10 tane de onursal üyesi var. Toplamda 33 filonun üye olduğu bir organizasyondur” dedi.
Bu tatbikatın amacının özellikle NATO üyesi ülkeler arasında sıcak bir işbirliği tesis etmek olduğunu dile getiren Kurmay Binbaşı Ay, “Aynı zamanda mevcut üyeler arasında takım ruhu oluşturmak, yine aynı şekilde askeri amacına uygun olarak geliştirilen taktikleri teknikleri bu tatbikat ortamında paylaşmak ve birbirine aktarmak olarak söylenebilir. Halihazırda 28 uçakla ve 400’ün üzerinde personelle tatbikatımızı icra ediyoruz. Tatbikatın şu an ikinci haftasındayız” diye konuştu.
KUŞ SÜRÜSÜ NEDENİYLE UÇUŞLARA KISA SÜRELİĞİNE ARA VERİLDİ
İkinci bölümünde ise, 3. Ana Jet Üs Komutanlığı uçuş sahasında tatbikatta yer alan savaş uçakları ve helikopterleri hazırlıklarını tamamlandıktan sonra uçuşlarını icra etti. Uçuşlar sırasında gökyüzünde beliren kuş sürüsü nedeniyle pilotların kalkışa kısa bir süreliğine ara verdikleri gözlendi. Helikopter desteğiyle kuş sürüsünün yönlerinin değişmesi üzerine pilotlar uçuşlarına devam etti. Uçuşlar sırasında en çok dikkati Türkiye’ye ait “Kaplan” temalı dizayn edilmiş uçaklar dikkat çekti. Ayrıca tatbikatta Suriye uçağını ve helikopterini vuran iki savaş uçağının da yer aldığı öğrenildi.
TATBİKAT 15 MAYIS’TA SONA ERECEK
Türkiye’nin ev sahipliğinde NATO ve dost ülke hava unsurlarının iştiraki ile devam eden tatbikatla, NATO’nun harekat yeteneğinin geliştirilmesi kapsamında, katılımcı ülkeler arasında, birlikte harekat icra edebilme kabiliyetinin geliştirilmesi, tecrübe ve bilgi alışverişinin sağlanması, filolar arası karşılıklı güven ve takım ruhunun oluşturulması, uygulanacak taktik, teknik ve usullerin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Tatbikata; Türk Hava Kuvvetleri 16 adet F-16 uçağı, bir adet E-7T uçağı, iki adet AS-532 helikopteri, bir adet CN-235 uçağı, İsviçre Hava Kuvvetleri 5 adet F-18 uçağı, Polonya Hava Kuvvetleri 6 adet F-16 uçağı, Fransa Hava Kuvvetleri 4 adet Rafale uçağı, İtalya Hava Kuvvetleri 2 adet AB-212 helikopteri, NATO 2 adet E-3A uçağı, Hollanda Hava Kuvvetleri 1 adet KDC-10 uçağı ile katılım sağlıyor.
Öte yandan, Almanya, Avusturya Belçika, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Portekiz ve Yunanistan da gözlemci olarak tatbikata iştirak ediyor.
4 Mayıs’ta başlayan tatbikat 15 Mayıs’ta sona erecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.