Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
A.K.'nın (47) rahmindeki 5 kiloluk kist, Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sami Kalaycı tarafından teşhis edildi. Özel Hayat Hastanesi Başhekim Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ergin Kopal ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sami Kalaycı’nın birlikte yürüttüğü başarılı ameliyatla alınan kistin büyüklüğü doktorları bile şaşırttı.
Op. Dr. Kalaycı, İhlas Haber Ajansı’na (İHA) yaptığı açıklamada, basit yumurtalık kistlerinin olağanüstü büyüklüklere ulaşabileceğini belirterek, “Kadınların rahminde oluşabilen yumurtalık kistleri 30 santimetre çapına kadar ulaşabiliyor, bütün batını doldurabiliyor. Kötü kistlerin olduğu bugüne kadar görülmemiş. Hastamızda ihmalden dolayı kist bu kadar büyümüş. Erken teşhis edilmiş olsaydı daha kolay bir ameliyatla bu kist alınabilirdi” dedi.
ZOR VE BAŞARILI AMELİYAT
Hasta A.K.’nın ameliyatı ve sağlık durumuyla da ilgili bilgi veren Kalaycı, “Hastamız başka bir nedenden dolayı hastanemizde muayene olmaya gelmişti. Yapılan tetkiklerde yumurtalık kisti olduğunu gördük, ancak bu kadar büyük bir kistle karşılaşacağımızı ummuyorduk. Ameliyatta kisti kötü ihtimali de göz önünde bulundurarak bütün çıkarmaya çalıştık. Kistin içindeki sıvı karnın içine boşalmasın diye titiz bir ameliyat gerçekleştirdik. Bundan dolayı karnını kaburgalara kadar kesmek durumunda kaldık. Hastamızın ameliyat sonrası sağlık durumu gayet iyi. Şu anda herhangi bir şikayeti de yok” şeklinde konuştu.
BU BELİRTİLER VARSA UZMAN HEKİME BAŞVURUN
Op. Dr. Sami Kalaycı, “Yumurtalık kistlerinin hormonal kökenli olduğu söyleniyor. Kistlerin neden oluştuğu pek bilinemiyor. Bazı bünyelerde kistler oluşuyor, bazı bünyelerde oluşmuyor. Kist belirtileri olarak, organ diğer organlara baskı, karında şişkinlik yapıyor. Bağırsaklara baskı yaparak kabızlık şikayetlerine sebep olabiliyor. Adet düzensizlikleri de kist belirtisi olarak kabul edilebilir” diye konuştu.
İYİ HUYLU DA OLSA KİST ŞÜPHESİNE DİKKAT!
Kistlerin kötü ve iyi huylu olarak ikiye ayrılabileceğinin altını çizen Kalaycı, şunları kaydetti:
“Dometrios kistleri, daha küçük bile olsa kötüye dönüşebiliyor. Bu kistler, ileri derecede adet sancıları yapabiliyor. Bütün yumurtalık kistlerinde patlama riski vardır. Kistler yırtıldığı zaman karnın içine suyu boşalıyor. Bu esnada kisti besleyen damarlarda yırtılma olabilir. Karnın içinde kanamalara meydan verebilir. Bunlar hasta için büyük tehlike oluşturur. Bu dediklerimiz iyi huylu kistlerdir.”
Kadınlarda kistin tesadüfen ortaya çıkarıldığını da dile getiren Kalaycı, “Kadınlarda kistler, başka bir nedenden dolayı yapılan tedavi ve tetkiklerde ortaya çıkıyor. Hastalar genellikle bunu ihmal ediyor. Kadınların sağlık sorunlarında mutlaka uzman hekime başvurmaları, ciddi muayene olmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
MESUT DEMİR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.