Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2015 yılı Mart ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. Bakan Işık yaptığı yazılı açıklamasında, 2015 yılı Mart ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 arttığını, arındırılmamış endekste ise artış yüzde 4,8 olduğunu belirterek mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,2 arttığını kaydetti.
İç talepte Mart ve Nisan aylarında görmeye başlanılan ılımlı toparlanma sanayi üretiminde de artışa işaret etiğini belirten Bakan Işık,
“Bu yıl gerek beyaz eşya gerekse otomobil satışlarında ciddi artışlar görüyoruz. Euro/dolar paritesinden dolayı ihracatımızdaki değer bazındaki düşüşlere rağmen miktar bazında ihracattaki artış, sanayi üretimindeki artış göstergesiydi. Tüm bunları göz önüne alarak 2015 Mart ayında sanayi üretiminde artış bekliyorduk. Açıklanan rakamları bizim beklentimizin de bir miktar ötesinde gerçekleşti. Biz büyümenin ikinci çeyrekten itibaren hızlanacağını söylüyorduk.
Mart ayı verileri, ivmelenmenin ikinci çeyrekten de önce başladığını gösteriyor. Bu durum, Türkiye açısından sevindirici ve güzel bir gelişme. Büyümedeki hızlanma yılın ikinci yarısından itibaren daha da belirginleşecektir. Felaket senaryoları yazanların hiçbirisinin söylediğine itibar edilmemesi gerektiğini bu rakamlar ortaya koydu” ifadelerini kullandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’nin üretimi artıyor. Ancak şu hususu da belirtmeliyiz ki, ülkenin üretim potansiyelini ve gücünü ortaya koyan bir durumu, sadece bir aya indirgeyip "çok iyiyiz" ya da "mahvolduk" demeyi de doğru bulmuyoruz. Burada esas olan, trende bakmaktır. Trend artık Yükseliş yönündedir. Özel sektörümüz, sanayicilerimiz ülkemizdeki güven ve istikrar ortamına güvenerek üretimlerini ve yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyorlar. Bakanlık olarak yaptığımız çalışmalarla, ülkemizdeki üretimin niteliğini ve teknoloji düzeyini arttırmanın gayreti içerisindeyiz. Biliyoruz ki, üretimdeki nitelik artışları, ülkemize yüksek katma değer sağlayacak ve bu da vatandaşlarımızın refah seviyesine yansıyacaktır.
Ar-Ge, inovasyon ve bilgiye dayanan bir üretim yapısı, gelecekte de Türkiye için çok belirleyici olacağını belirten Işık, bu bağlamda, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 25 öncelikli dönüşüm programı ile istihdam paketi bu amaca yönelik oluşturulan politikaları olduğunu söyleyerek, “Türkiye, özel sektör ve kamunun işbirliğiyle bu reformları yapacak ve rahatlıkla hedeflerine ulaşacak güçtedir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.