Edirneli Müteahhit Kerim Bulut, binaların hafriyat kazılarından topladığı 50 parça tarihi eseri Vali Dursun Ali Şahin’in de katılımıyla Kent Müzesine Bağışladı. Vali Şahin, bağışlanan tarihi eserlerin 1700’lü yıllara ait olduğunu söyledi.
Edirne’de 40 yıldır müteahhitlik ve hafriyat işi yapan Kerim Bulut, şehir içindeki binaların hafriyat kazılarından bulduğu tarihi eserleri kent müzesine bağışladı. Bulut, bağışladığı tarihi eserleri, Yıldırım Yeni İmaret Mahallesi’nde sahibi olduğu işletmesine gelen binaların kazı hafriyatlarından bulduğunu söyledi.
30 yıldır hafriyatlardan bulduğu tarihi eserleri şantiyesi önünde sergilediğini belirten Kerim Bulut, bina hafriyatları içerisinde kuyu kapakları, değirmen taşları, tuvalet taşı, lavabo taşları ve bazı eski çakmaklı tüfekler olduğunu ifade etti.
Müteahhit Kerim Bulut’un şantiyesi önünde gazetecilere açıklama yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise bir çok müzeyi dolduran eşyaların duyarlı insanlar tarafından bağışladığını, Kerim Bulut’un bağışladığı eşyaların ise 1700’lü yıllardan kalma eşyalar olduğunu söyledi.
Vali Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bugün itibariyle bizim bin 393 parça taşınmazımız vardır envanterimizde. İstanbul dışında hiç bir ilde bu kadar taşınmazı olan il yoktur. 27 tane şehitlik olan bir il yoktur. Ama Edirne denilince vardır. İşte Edirne halkı böyle şehit torunu olduğunu her yerde gösterir" dedi.
Müzeleri dolduran nesnelerin duyarlı insanların getirmiş oldukları eserler olduğunu kaydeden Vali Dursun Ali Şahin, "Değerli abimiz de onu sağlamış burada kendisine teşekkür ediyorum. Burada 1700’lerden kalma evin ıslak mahallini teşkil eden alet edevat bulunuyor. Bunları toplamış burada. 30 senede toplanan bir emek. Demek ki tarihi eserler öyle kolay hemen gel deyince gelmiyor. Bir müzenin oluşumu bile 100-150 yıl istiyor yerine göre. İşte burada 30 yılda toplamış olduğu 40 - 50 parça mamül belki bugün için biraz yakın tarih ama 150 yıl sonra büyük değer arz edecektir. Edirne hakikaten çok farklı bir yer, anlamlı bir yer. Edirne’nin açık söylüyorum her karışı hem ecdat kanı ve hem de tarihi eserlerle bezenmiş bir il. Bunu niçin söylüyorum? Çünkü burada Makedon Medeniyeti hüküm sürmüş, Roma Medeniyeti sürmüş, Bizans Medeniyeti sürmüş ve son Osmanlı Medeniyeti ve 100 yıldır Türkiye Cumhuriyeti burada hükümdar olmuş. Bunların her birinin bıraktığı mutlaka eserler vardır. Bugün bir metre yeri kazsanız eski bir tarihe ulaşmamak mümkün değil" diye konuştu.
Müteahhit Kerim Bulut ise, "Edirne’de devamlı kazı yapan bir müteahhidim. Şehir içinde binaların hafriyat kazılarını yapıyorum. Bu eseler hafriyat kazılarından çıkan taşlar, kuyu kapakları, değirmen taşları, tuvalet taşı, lavabo taşları bunlar şehir içinden gelip de döküm yerinde kurtardıklarımız bunlar. Tabi bizim görmediğimiz ve karışıp toprağa giden de çok olmuştur. Çünkü ben 40 senedir bu işi yapıyorum Edirne’de. Kazılardan gelen şeyler. Buraya yolun kenarına şantiyenin önüne sergiledik. Buradan Vali Bey şantiyeye gidip gelirken görmüş bunları müzeye bağışlamamızı istemiş biz de müzeye bağışladık bunları" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.