Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi (MNHRP) kapsamında yer alan Bingöl ili merkez Çapakçur ve Göynük Çayı Mikrohavzası Planları'nın uygulama startı verildi. Program kapsamında Bingöl Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yavuz Selim Köşger, Genç Kaymakamı Abdullah Köklü, Solhan Kaymakamı Şeref Aydın, Elazığ Orman Bölge Müdür Yardımcısı Halim Özdemir, Çapakçur Mikrohavza Planlama ekibi koordinatörü ve Genç MYO Müdürü Doç. Dr. Alaaddin Yüksel, Bingöl Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdülkadir Sürücü, Bingöl Orman İşletme Müdürü M. Murat Bilinmiş, MNHRP Proje Yönetici Yardımcısı Şahin İncedemiroğlu, işletme şefleri, proje il ekibi, İl Özel İdare temsilcisi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü temsilcisi, DSİ Şube temsilcisi ile mikrohavzalar içerisinde yer alan 16 Köyün muhtarları katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Köşger, projenin sahip olduğu bütçe ile önemli faaliyetlerin gerçekleşebileceğini belirterek, bundan sonraki çalışmalarda koordineli çalışmaları gerektiğini ve faydalı hizmetlerin olacağını söyledi. Toplantıda, Doç. Dr. Alaaddin Yüksel ve Orman İşletme Müdürü Murat Bilinmiş tarafından yapılan sunumlarda, Çapakçur Mikrohavza Planı kapsamında ormancılık alt planı için 2,8 milyon lira, mera alt planı için 268,5 bin lira, sulama alt planı için 623,4 bin lira, tarım alt planı için 587,6 bin lira, enerji alt planı için 872,4 bin lira olmak üzere toplam 5,2 milyon lira bütçeli olan projeye, DSİ’nin programından yapılacak olan 2,4 milyon liralık yatırımla birlikte 7,6 milyon liralık bir yatırımın bölgeye geleceği vurgulandı.
Yüksel, özellikle Bingöl Belediyesi'nin yapmış olduğu Çapakçur Vadisi Projesi için yukarı havzada yapılan çalışmaların erozyon kontrolü ve su kaynakları açısından hayati önem taşıdığını belirtti. Planlama aşamasını tamamladıkları projeyi katılımcı bir anlayışla birlikte yaptıklarını kaydeden Yüksel, projenin bundan sonraki aşamasının Orman Bölge Müdürlüğü ve Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü ilgili birimleri tarafından yapılacağını söyledi.
Bilinmiş ise, Göynük Çayı Mikrohavza Planı kapsamında ormancılık alt planı için 3,8 milyon lira, mera alt planı için 228,5 bin lira, tarım alt planı için 1,1 milyon lira, enerji alt planı için 1,1 milyon lira olmak üzere toplam 6,2 milyon lira bütçeli olan projeye, DSİ’nin programından yapılacak olan 4,5 milyon liralık yatırımla birlikte 10,8 milyon liralık bir yatırımın bölgeye geleceğini söyledi. Toplantıda, yapılacak olan yatırımların çarpan etkisi yaptığı düşünüldüğünde, doğal kaynakların rehabilitasyonu ve gelir getirici tür ağaçlandırmaları ile ormancılık, tarım ve hayvancılık alt yapısının geliştirilmesi ve gelir getirici faaliyetlerle birlikte ekonomik anlamda kırsal kalkınma sağlanacağı ifade edildi. Projeler kapsamında verilecek çiftçi eğitimleriyle, doğal kaynakların daha bilinçli kullanılacağı, tarım ve hayvancılığın daha bilinçli yapılacağı ve buna bağlı olarak tarım ve hayvancılık alanında verimliliğin artacağı, kadınlara yönelik düzenlenecek olan meslek edindirme ve el sanatları kursları ile kadın emeğinin ekonomiye kazandırılması öngörülüyor.
Toplantı ile ilgili söz alan muhtarların da isteklerini ve fikirlerini belirtmelerinden sonra toplantı sona erdi.
YILMAZ ATAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.