Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Öğr. Üy. Prof. Dr. Hasan Bayram’a Türk Toraks Derneği tarafından Bilim Ödülü verildi.
Prof. Bayram ödüle, göğüs hastalıkları alanında yapmış olduğu bilimsel araştırmaları, bilime evrensel düzeyde yaptığı önemli katkıları, bilim insanları yetiştirmesi, bilimsel kurum ve kuruluşlardaki önemli katkıları, ülkemizde göğüs hastalıkları bilim ve teknolojisinin gelişmesindeki üstün hizmetleri nedeniyle layık görüldü. Ödül, Prof. Dr. Bayram’a Antalya’daki 18. Kongre Açılış Programı sırasında verildi. Prof. Dr. Bayram ödül töreni sırasında yaptığı konuşmada, ödüle değer çalışmalarının ortaya çıkmasında, kendisinin yetişmesinde emeği geçen hocalarının ve çalışmalara katkı sunan araştırmacı arkadaşlarının eşsiz desteğinin olduğunu belirterek teşekkür etti. Yurt dışında başlattığı araştırmaları Türkiye’de sürdürmesinde Gaziantep Üniversitesinin özel bir yeri olduğunu ifade etti.
Türkiye’deki birçok üniversiteye laboratuar kurmak ve araştırmalarını sürdürmek için başvurduğu halde, sadece Gaziantep Üniversitesinden olumlu cevap aldığını vurgulayan Prof. Dr. Bayram, o dönemdeki Rektör Prof. Dr. Erhan Ekinci ile Göğüs Hastalıkları AD öğretim üyesi Prof. Dr. Öner Dikensoy’a davet ve katkılarından dolayı teşekkür etti. Prof. Dr. Bayram, bir akademisyenin mesleki çalışmaları sırasında, zaman zaman özel yaşamını ve özel yaşamındaki insanları ihmal edebildiğini, kendisinin de en büyük yakınmasının ailesine ve çocuklarına yeterince vakit ayıramamak olduğunu belirterek gösterdikleri anlayış, sabır ve destek için onlara teşekkür etti.
Prof. Dr. Bayram genç meslektaşlarına seslenerek PaoloCoelho’nun Simyacı kitabındaki, “Bir şeyi çok isterseniz bütün evren sizinle iş birliği yapar” söylemini temel almalarını istedi. Kendi yaşamında bu yaklaşımın önemli yer tuttuğunu, hep inandığı, hayal ettiği şeylerin arkasından gitmeye çalıştığını söyledi. Genç meslektaşlarına da bunu öneren Prof. Dr. Bayram, kararlı olmalarını, hayallerinin peşinden gitmelerini, “evrende herkes” olmasa da, mutlaka birilerinin kendilerine yardımcı olacağını söyledi.
Gaziantep Üniversitesinin araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemede Türkiye’deki birçok üniversiteyi geride bıraktığını belirten Prof. Dr. Bayram, bu alanda yürütülen faaliyetlerin kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti. Gaziantep Üniversitesinin çalışmalarına olan kurumsal desteğinin bu gün de devam ettiğini, başta Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Elbeyli olmak üzere kurumdan ve yetkililerden büyük destek gördüklerini ifade ederek, kendilerine teşekkür etti.
Prof. Dr. Bayram, bu tür ödüllerin, bir akademisyenin meslek yaşamında büyük önem taşıdığını, onları teşvik ettiğini ve bu girişimlerin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Bu vesile ile tıp fakültelerinin ve tıptaki akademisyenlerin akademik faaliyet ve araştırma ile ilgili sorunlarına vurgu yapmak istediğini belirten Prof. Dr. Bayram, tıp kökenli akademisyenlerin rutin klinik hizmetten araştırma yapmaya fırsat bulamadıklarını belirtti. Kendisinin de bir yandan yapmak zorunda olduğu rutin eğitim ve klinik hizmeti sürdürmek, diğer yandan laboratuvardaki çalışmalarını sürdürmek durumunda kaldığını ve bunun kendisini çok zorladığından yakındı. Bunun için, üniversite hastanelerinde rutin hizmeti sürdürecek uzman kadrolarının bir an önce oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.