GAZİANTEP (İHA) – Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kadın ve erkeğin bir ve beraber olarak hayat mücadelesinde yan yana yoluna devam etmeleri gerektiğini belirterek, “Faillere ve mağdurlara verilen desteklere rağmen kadına yönelik şiddet hala büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor” dedi.
Başkan Fatma Şahin, İl Jandarma Komutanlığı tarafından bir otelde düzenlenen, “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi Koordinasyon ve Farkındalık Yaratma Çalıştayı”nda önemli açıklamalarda bulundu.
Kadınsız demokrasi olmayacağını, kadına karşı ayrımcılığın ırkçılıktan beter olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:
“Artık kadın, erkek herkesin temel insan hakkını, her türlü özgürlüğünün sağlandığı bir dünya, bir Türkiye hedefinde bu yolculuğa devam ediyoruz. Bu bakış açısıyla tek kanatlı kuş uçamaz dediğimiz 2023 hedefine dünyanın 10’uncu büyük olma hedefine de kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle, engellisiyle, engelsiziyle hep birlikte 76 milyonun kardeşliğiyle, onların potansiyelini kullanmayla başaracağımıza inanıyorum.”
Eğitimin çok önemli olduğunu, eğitimsiz bir kadının, bir annenin toplumu değiştiremeyeceğini ifade eden Şahin, eğitim ve sağlığın en temel insan hakkı olduğuna dikkati çekti.
Eğitimli kadınların, kızların kalkınmanın bir parçası olarak çalışma hayatında hak ettiği yeri olması gerektiğine işaret eden Şahin, “Karar alma mekanizmasında, siyasetten, sosyal hayata, ekonomik hayata her alanda kadını ve erkeği masaya alabilmek ve iki bakış açısını karar alma mekanizmasına taşımamız gerekiyor” diye konuştu.
Şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu, halk sağlığı, demokratikleşme ve kalkınma sorunu olduğuna vurgu yapan Şahin, şiddetin sadece fiziksel yapılmadığını, psikolojik ve mobbing şiddet yöntemleriyle de karşı karşıya kalındığını dile getirdi.
“HİÇ KİMSE CİNSİYETİNDEN DOLAYI AYRIMCILIĞA MARUZ KALMAMALI”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli yasalar çıkarıldığını aktaran Şahin, bu kapsamda yapılan İstanbul Sözleşmesinin Avrupa Birliği (AB) nezdinde onaylanma aşamasında yaşanılanları anlattı.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin söz konusu sözleşmenin yapılması noktasında Türkiye’yi örnek gösterdiğini belirten Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Kadına yönelik şiddete partiler üstü bakabilen Türkiye Cumhuriyetinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin büyük bir başarısıdır. Ama kağıtta değiştirdiğiniz kadar hayatı kolay değiştiremiyorsunuz. Kafalar ve vicdanlar o kadar önemli ki. Aslında en büyük şeyin vicdani bir devrim olduğunu, aslında ihtiyacımız olan şeyin zihinlerde olduğunu görüyoruz. Açmış olduğumuz kadın konuk evleri, şiddet izleme merkezleri, faillere verilen destekler, mağdurlara verilen desteklere rağmen hala büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor.”
Ümitsizliğe düşülmemesi gerektiğini, kız ve erkek çocukların birbirinden ayırt edilmeyen bir anlayışla yetiştirilmelerini isteyen Şahin, hiç kimsenin cinsiyetinden dolayı ayrımcılığa maruz kalmaması gerektiğini vurguladı.
Konuşarak sorunların çözülebileceğine işaret eden Şahin, özellikle babalara seslenerek, “Yarın kendi canının şiddete maruz kalabileceğini görüp, işte Özgecan örneğinde olduğu gibi burada bana olmaz, bu benden çok uzak demeden bir toplumsal seferberlik ilan etmemiz gerekir. O yüzden mağduru ne kadar yardımcı olurken, fail üzerinde yapılacak şeyler çok önemli” şeklinde konuştu.
Gaziantep İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Adnan Arslan da toplumda en çok şiddete maruz kalanların kadınlar olduğunu ve bu noktada yapılması gerekenleri anlattı.
Konuşmaların ardından Şahin, günün anısına Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi destek afişini imzaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.